Ένωση Φορετεχνικών Κεφαλονιάς - Ιθάκης: "Παράταση –εμπαιγμός των φορολογικών δηλώσεων έως την 10η Σεπτεμβρίου "
ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΕφΑΛΟΝΙΑΣ -ΙΘΑΚΗΣ
Προς: Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης
Κοιν. 1. Βουλευτή Κεφαλληνίας
2. Αντιπερ/χη Κεφαλληνίας
Μετά από πολλές πιέσεις της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελλάδας (ΠΟΦΕΕ), αλλά και του Οικονομικού Επιμελητηρίου και άλλων ενώσεων του κλάδου, για παράταση του χρόνου φορολογικών δηλώσεων μέχρις τουλάχιστον τέλος Σεπτεμβρίου, το Υπ. Οικονομικών με Δελτίο τύπου του αποφάσισε να δώσει παράταση –εμπαιγμό έως την 10 Σεπτεμβρίου.
Η παράταση αυτή είναι εμπαιγμός στο σύνολο της κοινωνίας και των φορολογουμένων αρχικά και κύρια, αλλά χτυπάει επίσης με ιδιαίτερη σκληρότητα και τον κλάδο των λογιστών φοροτεχνικών, γιατί σε μια πρωτοφανή κοινωνική και οικονομική κατάσταση που περνάμε κάποιοι αρμόδιοι ζούνε σε άλλο κόσμο.
Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο οι φορολογούμενοι, οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί τα όσα μύρια λόγω της πανδημίας. Οι υπηρεσίες υπολειτουργούσαν ή έκλεισαν για διαστήματα και πολλές ακόμα έχουν τραβήξει σύρτη με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες οι οποίοι στρέφονται κυρίως στα λογιστικά γραφεία, ακόμη και για θέματα άσχετα προς το αντικείμενο τους, που μέσω δεκάδων νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών τράβηξαν και κράτησαν όρθια σε μια πρωτοφανή κατάσταση την χώρα.
Οι φορολογικές δηλώσεις κάθε έτους υποτίθεται ότι πρέπει να υποβάλλονται μέχρι την 30η Ιουνίου του επόμενου χρόνου, αφού έχουν τακτοποιηθεί και αναρτηθεί από τέλος Φεβρουαρίου όλα τα απαιτούμενα στοιχεία σ’ αυτές: Μισθούς και αμοιβές από κέρδη μερίσματα εταιρειών –τα ανεβάζουμε εμείς οι λογιστές και μέχρις τέλους Φεβρουαρίου τα έχουμε ανεβάσει όλα.
Από εδώ αρχίζουν τα παρατράγουδα: πρέπει να ανέβουν τόκοι-δάνεια- κάρτες τραπεζών, αλλά κυρίως τα στοιχεία των μισθών, συντάξεων του Δημοσίου τα οποία μαζί με ό,τι άλλο σκέφτεται περί το Πάσχα το Υπουργείο, αναρτώνται από τους οργανισμούς με σωρεία λαθών και μεγάλη καθυστέρηση περί τον Μάη και βάλε, ροκανίζοντας, κλέβοντας από τους φορολογούμενους και τους λογιστές τον χρόνο του τετραμήνου (Μάρτιος-Ιούνιος) που προκύπτει από τον Νόμο.
Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που ζητούνται κάθε χρόνο και δίνονται οι παρατάσεις μέχρι Ιούλιο ή και Αύγουστο.
Ειδικά φέτος και στις γνωστές συνθήκες που βρισκόμαστε το Υπουργείο «απασφάλισε»: Ανακοίνωσε, τέλος Μαΐου, ότι άνοιξε η εφαρμογή των δηλώσεων, η οποία βέβαια δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει, λόγω ελλείψεων και κυρίως λαθών που είχε το σύστημα. Μετά από πολύ κόπο και συνεχείς διαμαρτυρίες μας ανακοινώθηκε 7/7/2021 Ναι 7 Ιουλίου ότι όλα έχουν διορθωθεί και μπορούμε να κάνουμε πλέον τις δηλώσεις.
Το κακό είναι ότι ακόμα και στις 7/7 υπήρχαν ακόμα εκκρεμότητες που κωλυσιεργούσαν σε πολλές περιπτώσεις την υποβολή δηλώσεων. Ας είναι και έτσι.
Είναι ευνόητο όμως ότι από 7/7 μέχρι 27/8 όχι τετράμηνο ούτε δίμηνο δεν είναι. Είναι φύσει αδύνατον να τελειώσει αυτός όγκος δουλειάς αν υπολογίσουμε και όλες τις άλλες νέες έξτρα εργασίες που τρέχουν παράλληλα για τα λογιστικά γραφεία (αναστολές εργασιών, προγράμματα δαπανών κλπ κλπ) τα οποία έχουν πολλαπλασιάσει τον όγκο δουλειάς στα γραφεία αλλά πάντα με φοβερά συμπιεσμένες προθεσμίες.
Οι προθεσμία που ζητούσαμε και ΖΗΤΑΜΕ ως κλάδος για 30-Σεπτεμβρίου δεν έχει τίποτε το παράλογο ή ανατρεπτικό στον προγραμματισμό του Υπουργείου.
’Ηδη το Υπουργείο έχει ανακοινώσει 8 δόσεις φόρου (το έντυπο του εκκαθαριστικού βέβαια δεν τις αναγράφει , έτσι για να ξαναπεράσουν όλοι οι φορολογούμενοι από τα λογιστικά γραφεία να πάρουν το έντυπο με τις δόσεις όταν βγει , μετά από πολλά τηλέφωνα και κυρίως μετά από πολλές χαμένες ώρες εργασίας) και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με την προθεσμία υποβολής στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Μπορεί να υπερβήκαμε το σύνηθες μέγεθος μιας ανακοίνωσης, αλλά είναι τόσα πολλά τα προβλήματα που στην ουσία είπαμε πολύ λίγα.
Καλούμε το Υπουργείο να επανεξετάσει την στάση του, χωρίς ανταγωνιστικές τάσεις και και να ανακοινώσει άμεσα την παράταση έως την 30η Σεπτεμβρίου ώστε να μπορέσει το σύνολο των φορολογουμένων να εξυπηρετηθεί και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ασχοληθούν με την δουλειά τους και όχι να γίνονται να αναλώνονται σε ανούσια γραφειοκρατικά σχήματα. Ο χειρότερος αντίπαλος σε κάθε περίπτωση είναι η αλαζονεία και κυρίως στην πολιτική.
Το ΔΣ