Μαρία Φωκά: Γιατί καταδικάστηκε σε ισόβια η «γιαγιά» του Ντόλτσε Βίτα;

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021 22:21

Μαρία Φωκά: Γιατί καταδικάστηκε σε ισόβια η «γιαγιά» του Ντόλτσε Βίτα;

Η Μαρία Φωκά υπήρξε μια σπουδαία ηθοποιός του θέατρου, του σινεμά και της τηλεόρασης, αλλά και πρόεδρος του ΣΕΗ.Η ηθοποιός έγινε γνωστή στη νεότερη γενιά από την εμφάνιση της σε σειρές όπως το Εκμέκ Παγωτό, αλλά κυρίως από τη Ντόλτσε Βίτα, τη διαχρονική επιτυχία των Ρήγα – Παπαπέτρου, που μέχρι και σήμερα συντηρεί ένα φανατικό κοινό θεατών, το οποίο «κοινωνεί» τις ατάκες της σειράς στα social media.

Ας γνωρίσουμε όμως την Μαρά Φωκά, αρκετές δεκαετίες πριν γίνει η «Μαρκάταινα»:

{https://twitter.com/Stalinikos1/status/1245598896480382979?s=20}

Η Μαρία Φωκά, για τους νεότερους, ήταν η αγαπημένη γιαγιά των σίριαλ, αλλά για τους παλαιότερους, που διατηρούν μνήμες απο τα χρόνια του πολέμου, ήταν μια σεμνή αγωνίστρια του θεάτρου κ της ζωής. Η Φωκά στα μαύρα χρόνια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και ως μέλος του ΚΚΕ συμμετείχε στους αγώνες. Πάλεψε για τις ιδέες της και στα μεταπολεμικά χρόνια κάθισε στο εδώλιο και καταδικάστηκε ως κατάσκοπος κατά της Ελλάδας. Ηταν η εποχή του ψυχρού πολέμου και οι κομμουνιστές αντιμετωπίζονταν ως πράκτορες της Σοβιετικής Ένωσης.

Την περίοδο της παρανομίας του ΚΚΕ, ήρθε σε επαφή με αριστερούς στο Παρίσι, που της έδωσαν χρήματα, για να τα μεταφέρει στο κόμμα στην Αθήνα. Έλειπε, όμως, ο άνθρωπος, στον οποίο έπρεπε να παραδώσει τα χρήματα. Ετσι, η Φωκά του άφησε ένα σημείωμα.

Η αστυνομία έκανε έφοδο στο αρτοποιείο, όπου θα παραδίδονταν τα χρήματα, βρήκε το σημείωμα και ενοχοποίησε τη νεαρή ηθοποιό. Αυτό ήταν αρκετό, για να την κατηγορήσουν -όπως όλους τους κομμουνιστές- για αντεθνική δράση και κατασκοπεία. Έτσι, το 1952, βρέθηκε συγκατηγορούμενη των Νίκου Μπελογιάννη, Αργυριάδη, Μπάτση, Καλούμενου, και πολλών άλλων, στην περίφημη δίκη, που κατέληξε σε εκτελέσεις. Στα πρακτικά αναφέρεται με το όνομα Μαρία Καλλέργη, δηλαδή με το όνομα του τότε συζύγου της, Λυκούργου Καλλέργη, επίσης ηθοποιού.

Το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών αποφάνθηκε ότι οι κατηγορούμενοι «εκηρύχθησαν ένοχοι». Ειδικότερα, καταδίκασε «διά ψήφων 3-2 την Καλλέργη Μαρία επί σκοπώ κατασκοπείας». Η ποινή αρχικά ήταν ισόβια κάθειρξη, αλλά αργότερα μειώθηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη και επιβλήθηκε «αποστέρησις των πολιτικών δικαιωμάτων επί 10ετίαν» το οποίο της κόστισε την αποχή της από το σανίδι για σχεδόν 8 χρόνια. Πέθανε στο Λονδίνο στις 15 Ιουνίου του 2001, ύστερα από μακροχρόνια καρδιακά προβλήματα και κηδεύτηκε στο Πόρτσμουθ.

lifo




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250