ΕΛΜΕΚΙ: Δράση για εξασφάλιση της υγείας των μαθητών
Δράση για εξασφάλιση της υγείας των μαθητώνΤΡΙΤΗ 10 ΙΟΥΛΗ – 7.30 μ.μ. - ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά ότι το ζήτημα της υγείας των μαθητών αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας που πρέπει να γίνει υπόθεση μαζικής πάλης. Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα όπου μαθητές αναγκάζονται για οικονομικούς λόγους να διακινδυνεύουν στην ουσία με τη ζωή τους. Παιδιά άνεργων – ανασφάλιστων δεν δικαιούνται δωρεάν περίθαλψης. Γονείς δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμη και τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας για το δημοτικό, το γυμνάσιο ή τους σχολικούς αγώνες, αφού πρέπει για μια σειρά ιατρικές ειδικότητες να απευθυνθούν σε ιδιώτες.
Ταυτόχρονα, μέσα στο σχολείο, κρίνεται η διασφάλιση στοιχειωδών κανόνων υγιεινής σε συνθήκες που δεν δίνονται χρήματα ούτε για καθαριστικά και όπου Σύλλογοι Γονέων αναγκάζονται να αγοράζουν από την τσέπη τους ή να προσλαμβάνουν καθαρίστριες. Είναι σαφές ότι η διασφάλιση της υγείας για όλους τους μαθητές είναι και προϋπόθεση για την υγεία του καθενός ξεχωριστά.
Γι΄ αυτό:
Κανένας μόνος του.
Οργάνωση και αλληλεγγύη.
Οι δραματικές αυτές εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, που καθορίζει ότι δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα σε δημόσια δωρεάν υγεία αλλά μόνο παροχή εμπορευματοποιημένων υπηρεσιών υγείας με βάση την τσέπη του καθενός. Οι εξελίξεις με τον ΕΟΠΥΥ, την περίθαλψη και την φαρμακευτική κάλυψη, θα πάρουν ακόμη πιο δραματικές διαστάσεις.
Πρέπει να παρέμβουμε άμεσα.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: ΚΑΘΟΛΙΚΗ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ
Διεκδικούμε τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας-Πρόνοιας για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ στο παραπάνω πλαίσιο επικαιροποιεί τις θέσεις του για τη σχολική υγεία, ώστε να καλύπτονται πλήρως και δωρεάν όλοι οι μαθητές, μέσα στο σχολείο αλλά και στις δραστηριότητες εκτός σχολείου (π.χ. σχολικοί αγώνες).
Οι υπηρεσίες Σχολικής Υγείας πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα σε ένα Πρωτοβάθμιο επίπεδο συγκρότησης του συστήματος Υγείας, με βασική υποδομή τα Κέντρα Υγείας και τα παραρτήματά τους, μαζί με όλες τις υπηρεσίες αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας που δε χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση ελαφρών εκτάκτων περιστατικών και για βραχεία νοσηλεία.
Τα Κέντρα Υγείας, συγκεντρώνοντας όλες τις σύγχρονες υποδομές και το προσωπικό, θα πρέπει να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του σχολείων της περιοχής την οποία εξυπηρετούν, να αποτελούν βασικό κρίκο σύνδεσης με τα υπόλοιπα επίπεδα του συστήματος Υγείας, (Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο) και με το ΕΚΑΒ. Θα πρέπει να περιλαμβάνουν Κέντρο Ψυχικής Υγείας με όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες, να αποτελούν το κέντρο, όπου εκπορεύονται όλα τα προγράμματα πρόληψης, φροντίδας, προστασίας και αποκατάστασης της υγείας των μαθητών. Εκεί θα πρέπει να συγκεντρώνονται όλα τα επιστημονικά και επιδημιολογικά στοιχεία για τις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού. Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να έχουν όλες τις βασικές ιατρικές και άλλες επιστημονικές ειδικότητες. Ιδιαίτερα εκείνες που σχετίζονται με την πρόληψη και αποκατάσταση (γενικούς γιατρούς, παθολόγους, γιατρούς εργασίας, κοινωνικής ιατρικής, ψυχολόγους, οδοντογιατρούς, οδοντοτεχνίτες, νοσηλευτές, μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κλπ.). Ο οικογενειακός γιατρός αποτελεί βασικό μοχλό λειτουργίας και σύνδεσης του ΚΥ με την οικογένεια. Επιπλέον, ο γιατρός Εργασίας και ο τεχνικός Ασφάλειας, συνδέεται με όλες τις σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης του ΚΥ, ή δημιουργεί παράρτημα στα σχολικά συγκροτήματα.
Τα Κέντρα Υγείας πρέπει να εφημερεύουν σε 24ωρη βάση, να έχουν κινητή μονάδα για έκτακτα περιστατικά πλήρως εξοπλισμένη, στελεχωμένη με ειδικευμένο προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές), να διαθέτουν επαρκή αριθμό ασθενοφόρων, να λειτουργούν φαρμακεία μέσα σ' αυτά και στα παραρτήματά τους και να έχουν την ευθύνη, για τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών του μαθητικού πληθυσμού σε φάρμακα.
Οι φορείς που εμπλέκονται με το σχολείο (εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές), πρέπει να συμμετέχουν ουσιαστικά στη Διοίκησή τους, μαζί με εκπρόσωπους των λαϊκών φορέων της περιοχής. Η λαϊκή συμμετοχή βοηθάει στο να παίρνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε σχολείου, της κάθε περιοχής και οι λαϊκές ανάγκες. Ο λαϊκός έλεγχος συμβάλλει στη σωστή διοίκησή του και στην καλύτερη διασύνδεση σχολείων και Κέντρων Υγείας.
Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ως αυτοτελής υπηρεσία του ενιαίου δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας με πανελλαδική ανάπτυξη, συνδέεται οργανικά και με τα τρία επίπεδα του συστήματος Υγείας. Εξασφαλίζει ειδική μέριμνα για τα σχολεία της Κεφαλονιάς και όλων των νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών. Καλύπτει υπηρεσίες επιτόπου παροχής πρώτων βοηθειών μέσω κινητών μονάδων και περιλαμβάνει το σύστημα διακομιδών, με σύγχρονα μεταφορικά και πτητικά μέσα. Είναι πλήρως στελεχωμένο με ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ειδικά εκπαιδευμένο για έκτακτα περιστατικά.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ – ΚΑΜΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
• Με την έναρξη της νέας Σχολικής χρονιάς ζητάμε από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας να καλυφθεί το σύνολο των ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο Αργοστολίου. Έτσι, και με διασφάλιση της δωρεάν μετακίνησης όλων των σχολείων, να γίνει προγραμματισμός ώστε να εξασφαλιστούν οι ιατρικές εξετάσεις και τα πιστοποιητικά υγείας για όλα τα παιδιά. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
• Να διοριστούν ΑΜΕΣΑ δύο σχολίατροι για την κάλυψη των σχολικών μονάδων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας σε Κεφαλονιά και Ιθάκη.
• Να δημιουργηθεί στο Νομό «στεγνό» θεραπευτικό κέντρο για τα ναρκωτικά και να στηριχθούν οι δημόσιες δομές πρόληψης, όπως ο «Απόπλους». Άμεση στήριξη και οργανική ένταξη των εξωνοσοκομειακών αποκαταστασιακών δομών («Μετάβασης»-«ΡΟΤΑ» κ.λ.π.) στο Ενιαίο, Δημόσιο, Δωρεάν Σύστημα Υγείας. Η προσφορά της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας σε Κεφαλονιά – Ζάκυνθο – Ιθάκη είναι αδιαμφισβήτητη και θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη την αξιοπρεπή συνέχιση της λειτουργίας της.
• Να ληφθεί μέριμνα ώστε η περίθαλψη των μαθητών (όπως και όλων των εργαζόμενων και ανέργων) να καλύπτεται μέσω της πλήρους και επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, των ιδρυμάτων Πρόνοιας. Το κράτος να επιστρέψει τα αποθεματικά που χάθηκαν από το πρόσφατο «κούρεμα». Η δωρεάν κάλυψη σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε υποχρέωσης που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση.
• Καμία συγχώνευση ή κατάργηση κρεβατιών στα Νοσοκομεία Αργοστολίου και Ληξουρίου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ιδρύματα Πρόνοιας. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμός των δημοτικών ιατρείων για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους, ιδιαίτερα των άπορων κατοίκων και των μεταναστών.
• Κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες.
• Κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία όλων των ειδικών σχολείων, με πλήρη και ποιοτική παροχή τροφής.
Για την πρόληψη των κινδύνων για την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία απαιτείται:
ΠΡΩΤΟ:
Η ποσοτική και ποιοτική εκτίμηση των κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών που υπάρχουν σε κάθε σχολείο, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την εξάλειψη ή και τον περιορισμό αυτών των κινδύνων.
Η έγκαιρη διάγνωση και ιατρική παρακολούθηση της υγείας τους, εξειδικευμένη με βάση τους συγκεκριμένους κάθε φορά παράγοντες κινδύνου.
Η αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων.
Η συστηματική πληροφόρηση, ενημέρωση και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και μαθητών για το περιεχόμενο της επικινδυνότητας κάθε παράγοντα (φυσικού, χημικού, βιολογικού, οργανικού, εργονομικού), όπως επίσης και για το είδος των μέτρων συλλογικής και ατομικής προστασίας για την εξουδετέρωσή τους.
ΔΕΥΤΕΡΟ:
Η άσκηση ελέγχου από μέρους του κράτους για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που αφορά τα σχολεία (τρόφιμα κυλικείων, υγιεινή στις τουαλέτες κ.ο.κ.), καθώς και η άσκηση ελέγχου από επιτροπές γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών τόσο σε επίπεδο σχολικής μονάδας όσο και σε δευτεροβάθμιο (δήμος κλπ.). Αρμοδιότητα αυτών των επιτροπών είναι η καταγραφή των αναγκών στο σχεδιασμό, ο καθορισμός προτεραιοτήτων και ο έλεγχος των αποτελεσμάτων. Κανένα σχολείο χωρίς μόνιμη καθαρίστρια πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Η ΕΛΜΕ-ΚΙ ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του ΠΑΜΕ για υγεία – φοροληστεία και θα πάρει μέρος
στη σύσκεψη
την Τρίτη 10 Ιούλη
7.30 μ.μ.
στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης.
Καλούμε σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα (γονείς – εκπαιδευτικούς – μαθητές) να δώσει το «παρών» και να αναδείξουν την ιδιαίτερη σημασία της σχολικής υγείας.
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Γερασιμόπουλος Παύλος