Στον ανακριτή συνεργάτες του Εμίρη του Κατάρ - Για αγορά έκτασης πάνω από το Ναυάγιο
Συνοδευόμενοι από ομάδα γνωστών δικηγόρων, οι συνεργάτες του Εμίρη του Κατάρ στην Ελλάδα πέρασαν το μεσημέρι της Πέμπτης το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.
Στον ανακριτή κλήθηκαν να δώσουν τη δική τους εκδοχή για την πολύκροτη αγορά έκτασης στη Ζάκυνθο που τους οδήγησε σε αλυσιδωτές δικαστικές περιπέτειες.
Το ακίνητο αγοράστηκε το 2014 από εταιρία που λειτουργεί στην Αθήνα υπό την ομπρέλα του Κρατικού Καταριανού Ομίλου Al Rayyan με στόχο να μετατραπεί σε τουριστικό θέρετρο. Ωστόσο, το 2016 ο οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρής παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 7 προσώπων για απάτη σε βάρος του δημοσίου.
Ανάμεσά τους οι υπεύθυνοι της εταιρίας, τοπογράφοι, συμβολαιογράφοι και δασάρχες της περιοχής καθώς γινόταν λόγος για δασική έκταση που αγοράστηκε με ενετικά χρυσόβουλα. Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, όλοι οι εμπλεκόμενοι -που υποστήριξαν ότι ακολούθησαν απολύτως νόμιμες διαδικασίες -αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς εγγύηση και χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.
Η δίκη στη Ζάκυνθο
Τον περασμένο Μάιο πάντως το Πρωτοδικείο Ζακύνθου απέρριψε το αίτημα ακύρωσης του συμβολαίου αγοραπωλησίας του ακινήτου. .Συγκεκριμένα το δικαστήριο δεν δέχθηκε το αίτημα της Εκκλησίας και των Τοπικών αρχών να ακυρωθεί το συμβόλαιο βάση του οποίου οι Καταριανοί είχαν αγοράσει έκταση 15.000 στρεμμάτων πάνω από τη μαγευτική παραλία του Ναυαγίου.
Την εγκυρότητα του συμβολαίου αμφισβητούσαν με αγωγή τους η τοπική Μητρόπολη και η Μονή Αγίου Γεωργίου του Κρημνών που διεκδικούν μέρος της έκτασης. Με την αγωγή είχαν συνταχθεί 22 ιδιώτες, ο Δήμος , η Περιφέρεια και τελευταίο το Δημόσιο.
Οι δικαστές απέρριψαν τις πρόσθετες παρεμβάσεις του Δήμου, της Περιφέρειας, των κατοίκων της περιοχής και του Δημοσίου, δεν άναψαν ωστόσο το πράσινο φως για την απεμπλοκή της επένδυσης αφού σχετικά με την απαίτηση της εκκλησίας αποφάσισαν να οριστεί πραγματογνώμονας που θα κρίνει τη νομιμότητα των αξιώσεων της Μονής του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών σε ένα τμήμα της έκτασης.
Ναυάγησε η επένδυση
Ο «πόλεμος» για το Ναυάγιο ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα με την αγορά από τους συνεργάτες του τότε Εμίρη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι ( πλέον έχει παραδώσει τα ηνία στον γιό του Ταμίμ) της έκτασης- φιλέτο έναντι ποσού 9 εκ ευρώ. Οι επενδυτές σχεδίαζαν να αξιοποιήσουν την περιοχή μετατρέποντάς τη σε πόλο έλξης για το διεθνές jet set.
Το φιλόδοξο πλάνο περιλάμβανε πολυτελείς επαύλεις που θα νοικιάζονταν σε κροίσους από κάθε γωνιά του πλανήτη και αστέρες του Χόλιγουντ ώστε να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Η επένδυση προϋπολογισμού 2 δις ευρώ όμως, πάγωσε μετά την αγωγή της Μητρόπολης σύμφωνα με την οποία ο πωλητής Γιώργος Χάρος , τελευταίος απόγονος της γνωστής Ζακυνθινής οικογένειας Φλαμπουριάρη, ουδέποτε υπήρξε ιδιοκτήτης της έκτασης που πούλησε για την οποία διαθέτει μόνο Ενετικούς τίτλους.
«Απ’ την επίκληση του “τίτλου κυριότητας” του έτους 1783 στο επίμαχο πωλητήριο συμβόλαιο ως δήθεν δωρεάς από την Ενετική Πολιτεία προς Στ. Φλαμπουριάρη , προκύπτει δίχως αμφισβήτηση πως η επίμαχη «αγοραπωλησία» έχει σαν βάση της έναν απολύτως ψευδή ισχυρισμό , δηλαδή, ότι παραχωρήθηκε δήθεν ως δωρεά , η κυριότητα της εκτάσεως...» αναφερόταν συγκεκριμένα στην αγωγή. Σε έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών όμως , με ημερομηνία 21/5/15 που υπογράφει η τότε αναπληρώτρια Υπουργός Νάντια Βαλαβάνη ξεκαθαρίζεται η γνησιότητα της διαθήκης βάση της οποίας πουλήθηκε η έκταση «..Η διαθήκη τεκμαίρεται ως γνήσια λόγω παρέλευσης πενταετίας από την κήρυξή της ως κυρίας...» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Οι διεκδικήσεις
Η Μητρόπολη Ζακύνθου διεκδικούσε 3.056 χιλιάδες στρέμματα γύρω από τη διάσημη παραλία του ναυαγίου , κάτοικοι της περιοχής διεκδικούσαν περίπου 1500 στρέμματα και ο Δήμος Ζακύνθου ισχυρίζεται ότι έχει καταγράψει ως δασικά τουλάχιστον 10.000 στρέμματα από την επίδικη έκταση . Στη δικαστική αίθουσα η υπόθεση είχε πάρει διαστάσεις θρίλερ με βαριές καταγγελίες για απειλές και εξαγορά συνειδήσεων, εξαφάνιση μαρτύρων, βεβαιώσεις ψυχιάτρων ακόμα και λιποθυμίες. Την ίδια ώρα πάντως, εισαγγελική έρευνα έχει ξεκινήσει και για την αγορά της νήσου Οξειάς, στο σύμπλεγμα των Εχινάδων που απέκτησαν οι Καταριανοί το 2013 με σκοπό να τη μετατρέψουν σε art island.
Πηγή: iefimerida.gr