Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου προστατευόμενη περιοχή της Εβδομάδας- H Ιστορία του, η σημαντικότητά του!
Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου της Κεφαλονιάς είναι ο μικρότερος Εθνικός Δρυμός της χώρας μας, με συνολική έκταση του πυρήνα 28.620 στρέμματα. Ιδρύθηκε το 1962 ως Εθνικός Δρυμός με το Βασιλικό Διάταγμα 776, με κύριο σκοπό την προστασία του δάσους της κεφαλληνιακής ελάτης Abies cephalonica Loudon, η οποία είναι ενδημικό είδος της Ελλάδας και στα Ιόνια Νησιά απαντά αποκλειστικά στον Αίνο. Εξάλλου, ο Αίνος αποτελεί τον locus classicus της κεφαλληνιακής Ελάτης, η οποία περιεγράφηκε, ως νέο είδος από τον Άγγλο Βοτανικό J.W. Loudon το 1838.
Συγχρόνως, ο Εθνικός Δρυμός ιδρύθηκε με ευρύτερο σκοπό την προστασία της πλούσιας και πολύ ενδιαφέρουσας βιοποικιλότητας της χλωρίδας και της πανίδας του. Σε αναγνώριση της σπουδαιότητάς του, o Εθνικός Δρυμός Αίνου έχει χαρακτηρισθεί σε διεθνές επίπεδο ως Ευρωπαϊκό Βιογενετικό Απόθεμα, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 και επίσης αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής.
Ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού συνίσταται από δύο περιοχές, ανεξάρτητες μεταξύ τους, αλλά γειτονικές: η κύρια περιοχή είναι εκείνη πέριξ της κορυφής του Μεγάλου Σωρού (υψόμ. 1.628 μ.), η οποία καταλαμβάνει έκταση 23.160 στρεμμάτων και η δεύτερη πέριξ της κορυφής με το όνομα Ρούδι ή Γιούπαρη (υψόμ. 1.125 μ.), με έκταση 5.460 στρεμμάτων.
Στον Εθνικό Δρυμό Αίνου απαντούν περίπου 400 είδη φυτών, εκ των οποίων 36 είναι ενδημικά της Ελλάδας, επτά είναι ενδημικά των Ιονίων Νήσων και δύο φύονται αποκλειστικά στην περιοχή. Μεταξύ των αποκλειστικών ενδημικών εξέχουσα θέση κατέχει η Viola cephalonica Bornm. Είναι το σπανιότερο φυτό της Κεφαλονιάς, αφού απαντά μόνο στις υψηλότερες κορυφές του βουνού, σε πετρώδη εδάφη και σε σχισμές βράχων. Αποτελεί ένα στενότοπο ενδημικό είδος του όρους Αίνου, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως Κρισίμως Κινδυνεύον, σύμφωνα με τα κριτήρια της IUCN.
Στον Εθνικό Δρυμό Αίνου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της συναντάμε ερπετά όπως η βαλκανόσαυρα και η οχιά, και θηλαστικά όπως ο σκαντζόχοιρος, ο μυωξός, ο ασπάλακας και πολλά είδη νυχτερίδων. Επίσης, εδώ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων ο φιδαετός, το χρυσογέρακο, ο σφηκιάρης, το διπλοσάινο, η κουκουβάγια, η πετροπέρδικα, το φρυγανοτσίχλονο και ο κοκκινοκεφαλάς
Στην περιοχή του μοναστηριού της Ζωοδόχου Πηγής υπάρχει μια ομάδα -περίπου 55 ατόμων- από τα άλογα του Αίνου, τα οποία διαβιούν σε ημιάγρια κατάσταση.
Αρχείο Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων.