Επίσκεψη του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστα Τριάντη, στις προστατευόμενες περιοχές Ζάκυνθου και Κεφαλονιάς
Τις προστατευόμενες περιοχές της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς επισκέφτηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστας Τριάντης, ο οποίος συναντήθηκε και συνομίλησε με το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζάκυνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων στα δύο νησιά.
Η παραμονή του κ. Τριάντη στη Ζάκυνθο συνέπεσε μάλιστα με τη δημιουργία της πρώτης φωλιάς Μεσογειακής Χελώνας Caretta caretta στον κόλπο του Λαγανά για το 2023. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ περιηγήθηκε στην προστατευόμενη περιοχή του Λαγανά και ενημερώθηκε για το πρόγραμμα φύλαξης, ενημέρωσης και επιστημονικής παρακολούθησης των παραλιών ωοτοκίας, τις δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιούνται, καθώς και για τις άμεσες ανάγκες της Μονάδας Διαχείρισης τόσο για τη διατήρηση της πλούσιας βιοποικιλότητας της περιοχής όσο και για την εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξής της.
Στην Κεφαλονιά, ξεναγήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κουτάβου, έδρα του Παραρτήματος Αργοστολίου της Μονάδας Διαχείρισης και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Εθνικό Δρυμό Αίνου, όπου ενημερώθηκε για τα έργα και τις δράσεις διαχείρισης της βιοποικιλότητας που υλοποιεί η Μονάδα, τις απειλές που αντιμετωπίζει η περιοχή, αλλά και τις προοπτικές περαιτέρω ανάδειξης του Εθνικού Δρυμού Αίνου.
Ο κ. Τριάντης είχε συναντήσεις με το προσωπικό της Μονάδας, τόσο στη Ζάκυνθο, όσο και στο Αργοστόλι, κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα νέα καθήκοντα των υπαλλήλων του ΟΦΥΠΕΚΑ, οι οποίοι με τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου του ΥΠΕΝ αποκτούν καθήκοντα διενέργειας περιβαλλοντικών ελέγχων στις προστατευόμενες περιοχές, γεγονός που θα βελτιώσει ουσιαστικά την εφαρμογή και τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη χώρα.
Όπως τόνισε ο κ. Τριάντης, κύριο μέλημα της κεντρικής υπηρεσίας είναι ο συντονισμός των Μονάδων Διαχείρισης για την καλύτερη προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας. Όπως πρόσθεσε, η εμπειρία των ανθρώπων και η ειδίκευσή τους σε θέματα διαχείρισης και προστασίας ανά προστατευταίο αντικείμενο είναι ένα πλεονέκτημα για τον ΟΦΥΠΕΚΑ, το οποίο αξιοποιείται για την εκπαίδευση εκ των έσω, αναφερόμενος στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στη Ζάκυνθο, για τα θέματα προστασίας και διαχείρισης των κινδύνων της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, το οποίο παρακολούθησαν στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ από όλη τη χώρα στις περιοχές των οποίων διαβιεί, τρέφεται και αναπαράγεται το εμβληματικό αυτό είδος της Μεσογείου.
ΟΦΥΠΕΚΑ
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.