''Θαλάσσιο Περιβάλλον – Ο Πνεύμονας του Πλανήτη: Βιοποικιλότητα & Δράσεις Προστασίας'' - Μια ενδιαφέρουσα εσπερίδα στο Αργοστόλι (εικόνες)
Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στην Αίθουσα Αντίοχου και Σπύρου Ευαγγελάτου στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου, από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), εσπερίδα με θέμα «Θαλάσσιο Περιβάλλον – Ο Πνεύμονας του Πλανήτη: Βιοποικιλότητα & Δράσεις Προστασίας».
Χαιρετισμό έκανε ο δρ. Μιχάλης Ξανθάκης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου & Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων.
Τον Δήμο Αργοστολίου εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νικόλας Βαλλιανάτος, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε: ‘’Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση παρακολούθησης της ημερίδας αφιερωμένης στην θαλάσσια βιοποικιλότητα. Επίσης θα ήθελα να μεταφέρω και τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Δημάρχου Αργοστολίου κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου. Η Κεφαλονιά εκτός από την πλούσια χερσαία βιοποικιλότητα, την μεγαλύτερη στο Ιόνιο, διαθέτει σημαντικές εκτάσεις με λιβάδια Ποσειδωνίας, κητώδη είδη, καθώς και σημαντικό πληθυσμό μεσογειακής φώκιας στην θαλάσσια περιοχή της. Τέλος, διαθέτει αμμουδιές σημαντικές για την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας, με την παραλία της Μούντας του Δήμου Αργοστολιού να είναι η σημαντικότερη απ’ αυτές. Παρότι λοιπόν διαθέτει σημαντική χερσαία και θαλάσσια βιοποικιλότητα στο Ιόνιο, ο τέως Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου υποβαθμίστηκε το Φεβρουάριο του 2022 σε Παράρτημα της Μονάδας Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ με έδρα την Ζάκυνθο!
Όμως η μοίρα και η πορεία των Κεφαλλήνων από την εποχή του Οδυσσέα στο πέρασμα των αιώνων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα. Εκατοντάδες χρόνια τώρα, για τους Κεφαλλήνες η θάλασσα αποτελεί πηγή ζωής, ευημερίας και προόδου, αλλά και βασικό στρατηγικό συντελεστή ισχύος για την επιβίωσή μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η θάλασσα αποτέλεσε βασικό συστατικό για την άνθηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και ότι διαχρονικά αποτελεί βασική πηγή πόρων και παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης για την Κεφαλονιά. Εξάλλου ο μέγας πολιτικός και στρατηγός Περικλής έλεγε για να τονίζει την σπουδαιότητα της θάλασσας: «Μέγα το της Θαλάσσης κράτος».
Υπό το πρίσμα αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι στο Δήμο Αργοστολιού δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον για τη θάλασσα ως θαλάσσιο και περιβαλλοντικό χώρο. Επίσης, ο Δήμος αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα που διαδραματίζει η θάλασσα, ως πηγή πλούτου και ευημερίας για τους αλιείς & άλλους επαγγελματίες της Κεφαλονιάς & και του Ιονίου, οι οποίοι θα πρέπει να διαδραματίσουν τον πρωταρχικό ρόλο στην προστασία των ειδών στην θάλασσα.
Σας ευχαριστώ πολύ!’’.
Το παρών έδωσε και ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αργοστολίου Διονύσης Τρωιάννος, η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας στην Κεφαλονιά, Εμμανουέλα Σιναγκρά, και άλλοι.
Ομιλητές ήταν ο Laourent Sourbes
Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου,
Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων (ΜΔΠΠ1 1)
«Ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία Προστατευόμενων Περιοχών: Ο ρόλος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και της Μονάδας Διαχείρισης » Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών
Ιονίων Νήσων».
Σάββας Γεννίτσαρης
Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ
«Διερεύνηση της άγνωστης ποικιλότητας μικροβιακών κοινοτήτων σε υδατικά συστήματα και λιμνοσπήλαια της Κεφαλονιάς με προσεγγίσεις ανάλυσης περιβαλλοντικού DNA (eDNA)»
Αλίκη Πάνου
Βιολόγος mWC, Πρόεδρος της ΜΚΟ Αρχιπέλαγος – περιβάλλον και ανάπτυξη (1991)
«Δελφίνια φώκιες και φάλαινες στο Ιόνιο»
Αντώνης Μάζαρης
Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ
«Κρίσιμα ενδιαιτήματα θαλασσίων χελωνών στην Κεφαλονιά»
«Παρακολούθηση θαλάσσιας βιοποικιλότητας: πιλοτικές δράσεις Κέντρου Επιστήμης Πολιτών ΑΠΘ»
Νίκος Βαλλιάνος
Διαχειριστής άγριας ζωής και συνιδρυτής της Wildlife Sense
«Οι θαλάσσιες χελώνες της Κεφαλονιάς, το έργο του Wildlife Sense και η συνεργασία με τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α».
Ακολούθησε συζήτηση για όλα τα θέματα και ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα για το περιβάλλον και πως θα το προστατέψουμε.