Πώς οι θαλάσσιες μπάλες από τα Λιβάδια Ποσειδωνίας μπορούν να δώσουν να δώσουν πράσινη ενέργεια! Αναλύει ο διδάκτωρ Γεωλογίας Πέτρος Πετρούνιας

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023 18:12

Πώς οι θαλάσσιες μπάλες από τα Λιβάδια Ποσειδωνίας μπορούν να δώσουν να δώσουν πράσινη ενέργεια! Αναλύει ο διδάκτωρ Γεωλογίας Πέτρος Πετρούνιας

Νέα πρωτότυπη μελέτη του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών αλλάζει τα δεδομένα για την παραγωγή πράσινης ενέργειας από θαλάσσια υποβρύχια φυτά.

Η νέα επιστημονική έρευνα δημοσιεύτηκε πριν από μερικούς μήνες στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Marine Science and Engineering και στηρίζεται στο γεγονός ότι η ανθρωπότητα καταναλώνει σε ένα ημερολογιακό έτος ενεργειακές πηγές ενέργειας που η γη χρειάστηκε περισσότερο από ένα εκατομμύριο χρόνια για την παραγωγή τους.

«Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε εμείς οι κυνηγοί και οι συλλέκτες ενέργειας. Πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε καθαρή ενέργεια για ένα βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας και για τα παιδιά των παιδιών μας», λέει στη Greenagenda.gr ο διδάκτωρ Γεωλογίας του Πανεπιστημίου, Πέτρος Πετρούνιας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

erevna2 600 x 342

Οι ερευνητικές προσπάθειες για τη χρήση βιομάζας αποτελούν μια ισχυρή απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για τη βιώσιμη και χαμηλού κόστους ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Ως εκ τούτου, η αειφόρος χρήση των αποβλήτων Posidonia Oceanica (PO) ως υλικό βιομάζας για την παραγωγή πράσινης ενέργειας μέσω της καύσης εξετάζεται σε πολλές χώρες κυρίως της περιοχής της Μεσογείου. Τα λιβάδια Posidonia Oceanica (PO), κοινώς λιβάδια Ποσειδωνίας, θεωρούνται ως ο κύριος τύπος θαλάσσιας χλωρίδας στις ελληνικές ακτές.

Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνήσει τη χρήση αποβλήτων Posidonia Oceanica που προέρχονται από την Κεφαλονιά ως πηγή πράσινης ενέργειας (βιομάζας). Για αυτόν τον σκοπό δείγματα Posidonia Oceanica συλλέχθηκαν σε όλο το νησί και αναλύθηκαν ορυκτολογικά και μικροδομικά. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν φυσικοχημικές, χημικές και δοκιμές της θερμογόνου ικανότητας προκειμένου να επιτευχθεί ο βέλτιστος και πιο ολοκληρωμένος χαρακτηρισμός του υλικού. Η τέφρα και η περιεκτικότητα σε υγρασία αποτελούν τις δύο κρίσιμες παραμέτρους που ευθύνονται για τις ενεργειακές διαφορές κάθε βιομάζας. Το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης δείχνει την πιθανή χρήση των αποβλήτων Posidonia Oceanica ως μια πολύ ενδιαφέρουσα πηγή για την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ 

 

 




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250