Η έκθεση "Φύση Πάσχουσα" του Αργοστολίου στις 10 καλύτερες εικαστικές εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείτε στα νησιά το καλοκαίρι (Πρόταση της Lifo.gr)
Τζεφ Κουνς «Apollo»
Σφαγεία Ύδρας,
Project Space ΔΕΣΤΕ
Ο Τζεφ Κουνς, ένας από τους μεγαλύτερους σταρ και σύγχρονους καλλιτέχνες, αμφιλεγόμενος και πρωτοπόρος, παρουσιάζει στα Σφαγεία της Ύδρας που το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ έχει μετατρέψει εδώ και πολλά χρόνια σε πολιτιστικό τοπόσημο την ατομική έκθεση «Apollo». Ένας παιγνιώδης Απόλλων-ήλιος χαιρετά πάνω από τα σφαγεία τους ανθρώπους που φτάνουν στο λιμάνι της Ύδρας και υποδέχεται όσους φτάνουν στο εσωτερικό των σφαγείων με μια εγκατάσταση αποτελούμενη από νέα γλυπτά του καλλιτέχνη και readymade αντικείμενα που εμπλέκουν τον θεατή σε έναν μεταφυσικό διάλογο περί του σύγχρονου και του αρχαίου. Εξυμνώντας την ανθρώπινη ιστορία και φιλοδοξία, οι τοίχοι μέσα στο Σφαγείο έχουν μεταμορφωθεί με βάση τις αρχαίες τοιχογραφίες από το Boscoreale, κοντά στην Πομπηία, για να φιλοξενήσουν παλιά και νέα έργα του Κουνς, όπως ένα ζευγάρι μπρούντζινα αθλητικά παπούτσια Nike, το Gazing Ball Tripod και το Plato’s Solid Forms Wind Spinners.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου
«Summer Bouquet»
K-Gold Temporary Gallery,
Αγία Παρασκευή Λέσβου
Alexandre Furcolin
Για ένατη χρονιά ο επιμελητής Νικόλας Βαμβουκλής παρουσιάζει την καλοκαιρινή έκθεση «Summer Bouquet», μια γιορτή της σύγχρονης queer κουλτούρας που διερευνά τη σχέση της ποίησης με τη φωτογραφία. Το ποίημα Ένα Δώρο του βραβευμένου Andrew McMillan, γεμάτο εικόνες από καθημερινές στιγμές φυσικής και συναισθηματικής ανταλλαγής, αποτελεί σημείο αφετηρίας για τους έξι Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση: Alfred Agostinelli, beraber co., Alexandre Furcolin, Ian Lewandowski, Robin Plus και Studio Prokopiou. Τα έργα των καλλιτεχνών εξετάζουν ζητήματα ταυτότητας, μνήμης και επιθυμίας με τρόπους οικείους και συχνά απροσδόκητους, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της κοινωνικής ενδυνάμωσης, της επικοινωνίας και της αποδοχής, καταδεικνύοντας ότι το αίσθημα του ανήκειν και η κατανόηση είναι καθολικές και διαχρονικές ανάγκες της ανθρώπινης φύσης.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Αυγούστου
Πάνος Χαραλάμπους
«Επιγραφόμενα»
Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου
Φωτογραφία της εγκατάστασης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου. Φωτο: Θάνος Δεσποτόπουλος
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου σε συνεργασία με την γκαλερί Citronne παρουσιάζουν τα «Επιγραφόμενα» του Πάνου Χαραλάμπους, μια εικαστική σπουδή στην επιγραφή, για τις ανάγκες της οποίας ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί φύλλα καπνού ως χαρακτικές επιφάνειες. Η εύθραυστη αυτή πρωτογενής ύλη, σε αντίθεση με το ανθεκτικό υλικό της αρχαιότητας, καθιστά την επιγραφή ρευστή, παροδική, αλλοιώσιμη, θνησιγενή. Ανάμεσα στα έργα και στα εκθέματα της αρχαιότητας ο Χαραλάμπους παρουσιάζει με γράμματα, λέξεις, ονόματα, αριθμούς, πράξεις και χρονολόγια ένα αρχείο που τιμά τον καπνό ως πολιτισμικό επιβίωμα και τον εξετάζει τοποθετώντας τον μεταξύ γραφής και αναπαράστασης. Τα «Επιγραφόμενα» αρχειοθετούν λειτουργικά τη μνήμη αλλά και το εφήμερο της εποχής μας, τα χαρακτηριστικά της οποίας μοιάζουν περισσότερο με έπεα πτερόεντα παρά με κτήμα εσαεί.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου
«Under the Sun Cycladic Village»
Ομαδική έκθεση
Υστέρνια Τήνου
Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Signal Blue, 2017.
Η ομαδική έκθεση «underthesun» σε επιμέλεια Οντέτ Κουζού αντλεί από το μοναδικό τοπίο της Τήνου και δημιουργεί μια in situ εγκατάσταση στο υπόσκαφο Cycladic Village που βρίσκεται σε έναν λόφο στα Υστέρνια. Δώδεκα καλλιτέχνες εμπνέονται από τα χρυσαφένια χρώματα και τις χωματώδεις υφές, τους δυνατούς αέρηδες και την αλμύρα της θάλασσας και δημιουργούν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης στο κυκλαδίτικο νησί. Αισθητική της οθόνης, διερεύνηση της έννοιας του μύθου σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, γλυπτικές συνθέσεις και ίχνη παιδικής ζωγραφικής, αφηγήσεις για τη θηλυκότητα, το φύλο και την ταυτότητα καταλαμβάνουν τον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο σε μια δημιουργική συνομιλία.
Συμμετέχουν οι εικαστικοί Αντωνάκης, Αλέξανδρος Σιμόπουλος, Αριστείδης Λάππας, Δέσποινα Χαριτωνίδη, Ευγενία Βερελή, Μαργαρίτα Μυρογιάννη, Μαριλία Κολυμπίρη, Νάνα Σαχίνη, Πάνος Προφήτης, Σωκράτης Φατούρος, Σοφία Στέβη, Χρυσάνθη Κουμιανάκη.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Οκτωβρίου
«Keeping Time»
Συλλογή PCAI / «Fidelity»
Χώρος «π» (Παγκόσμιο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτισμού), Δελφοί
Η ομαδική έκθεση «Keeping Time» στους Δελφούς, με έργα των Carly Glovinski, Lynne Harlow και Charly Nijensohn, λειτουργεί ως ένας προβληματισμός γύρω από τον χρόνο και την υλικότητα, ενσωματώνοντας τις περιβαλλοντικές ανησυχίες των καλλιτεχνών. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πρώην Pavillion των Δελφών που σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι κορυφαίοι Έλληνες αρχιτέκτονες Δημήτρης και Πέτρος Πικιώνης κατά τη δεκαετία του 1960. Η Carly Glovinski μέσα από τη δουλειά της εξερευνά την οικιακή χειροτεχνία και τον σεβασμό στη φύση και στην ύπαιθρο, η Lynne Harlow είναι γνωστή για τις κομψές και μελετημένες εξερευνήσεις της γύρω από το φως και τον χώρο και ο Charly Nijensohn δείχνει μια ομάδα ανθρώπων που επιπλέουν χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση, ενωμένη και απομονωμένη καθώς αναλογίζεται την κατάρρευση του σύμπαντος.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου
Ηλίας Παπαηλιάκης
«Η ώρα του μάγου»
Πρώην Σχολή Ουρσουλινών, Νάξος
Ηλίας Παπαηλιάκης, Η ώρα του μάγου, 2021. Φωτο: Ellastration
Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του ζωγράφου Ηλία Παπαηλιάκη που επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος, με τον καλλιτέχνη να δημιουργεί έργα-συστήματα που αποτελούν μελέτες ισορροπίας, μεγεθών και ποσοτήτων. Η έκθεση «Η ώρα του μάγου» περιλαμβάνει νέα έργα με τα οποία ο καλλιτέχνης δοκιμάζει τις δυνατότητες του νέου ιδιώματος της ζωγραφικής του. Αφήνοντας στην άκρη τον ερωτισμό και το στοιχείο της ρήξης που εμπεριέχει, στρέφεται σε μια θεματολογία με βιβλικές αναφορές. Η έκθεση στη Νάξο σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια καινούργια κλίμακα, αφού εδώ ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τον μεγαλύτερο πίνακα που έχει ζωγραφίσει μέχρι σήμερα, ενώ εισέρχεται σε μια πιο πνευματική κατάσταση, σε έναν χώρο που είναι πιο εξωστρεφής και έχει να κάνει με το παιχνίδι.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου
«Φύση πάσχουσα – Natura patiens Νέοι καλλιτέχνες και κλιματική αλλαγή»
Αργοστόλι Κεφαλλονιάς
Άντζι Καρατζά
Η Νίνα Φραγκοπούλου, δρ. Θαλάσσιας Οικολογίας, επιμελείται δύο ομαδικές εκθέσεις στο πλαίσιο του πολυθεματικού έργου «Κλιματική Κρίση» που ασχολείται με την ικανότητα της τέχνης να δίνει τη μεγάλη εικόνα του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και η ανθρώπινη ύπαρξη, αφυπνίζοντας την περιβαλλοντική συνείδηση και την ατομική και κοινωνική ευθύνη. Είκοσι έξι καταξιωμένοι σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες και οκτώ φοιτητές δύο σχολών Καλών Τεχνών παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεις και βίντεο που σέβονται και εξυμνούν το φυσικό περιβάλλον, θίγοντας ταυτόχρονα τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος το καταστρέφει, καταστρέφοντας μαζί και τον εαυτό του. Συμμετέχουν οι: Α. Αντωνόπουλος, Ε. Αντωνοπούλου, Α. Αργυροηλιοπούλου, Κ. Γκιζελή, Ε. Γκλίνου, Χ. Δερμάτης, Θ. Δούμα, Μ. Δημητροπούλου, Γ. Ζιώγας, Σ. Ζουρούδη, Μ. Ιγγλέση, Α. Καββαθά, Ά. Καρατζά, Ά. Κατσιλάκης, Κ. Κατσιφαράκη, Α. Λόη, Δ. Μαλταμπέ, Μ. Μανουσάκης, Ε. Ματσούκη, Τ. Μισούρας, Ι. Μπονάτσου, Σ. Μπονάτσος, Ι. Σδούκου, Δ. Σκανδάλη, Γ. Σταματάκης, Π. Τανιμανίδης, Κ. Ζαρογιάννης, Μ. Κορομπίλη, Δ. Κωνσταντινίδη, Σ. Πανέρας, Ε. Σαγρή, Δ. Σιαφλά, Χ. Τριανταφύλλου, Τ. Τσιτσέρη.
Η έκθεση στο Δημοτικό Θέατρο «Κέφαλος» και στη μελλοντική Γλυπτοθήκη Γ. Σκλάβου θα διαρκέσει έως τις 5 Αυγούστου
DEO Projects
Πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης,
Χίος
Dominique White, Ruttier for the Absent, 2019.
Στη δεύτερη χρονιά λειτουργίας του οργανισμού σύγχρονης τέχνης ΔΗΩ ο Άκης Κόκκινος, επιμελητής και ιδρυτής του, με αφετηρία την πλούσια ναυτική κουλτούρα και κληρονομιά της Χίου, εγκαινιάζει ένα σύνολο εκδηλώσεων/εκθέσεων γύρω από τη σχέση μας με τη θάλασσα. Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες καλούνται να ανακαλύψουν τις ιστορίες του νησιού-ναυτότοπου, να μοιραστούν τις δικές τους οπτικές και εμπειρίες και να δημιουργήσουν νέα έργα, τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά διεθνώς μέσα από δύο εκθέσεις, μία live performance, μία παρέμβαση στον δημόσιο χώρο και την ανάδειξη μιας νεοσύστατης τοπικής ναυτικής συλλογής σε ιστορικές και αρχαιολογικές τοποθεσίες του νησιού.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Dominique White, Serapis Maritime και Rowdy SS. Αναπτύσσοντας ένα πολυθεματικό ήθος μέσα από πολλαπλούς τύπους γνώσης, σωματικής εμπειρίας και τοπικής σοφίας, η ΔΗΩ δίνει τόπο στις παραγκωνισμένες φωνές και φωνή στους τόπους που έχουν σιωπήσει.
Οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου
Αλεξάνδρα Αθανασιάδη
«Πλάθοντας το άυλο»
Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή, Άνδρος
Η αναδρομική έκθεση της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη στο Μουσείο της Άνδρου καλύπτει σχεδόν πέντε δεκαετίες δημιουργίας, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ανακαλύψει τις πολλαπλές πτυχές της πορείας της καλλιτέχνιδας από τα πρώιμα παιδικά έργα της έως σήμερα.
Η έκθεση ξεκινά από το εργαστήριό της, στο οποίο δημιουργεί εδώ και τριάντα χρόνια, συλλέγοντας και στη συνέχεια πλάθοντας θραύσματα από ξύλο, μέταλλο και χαρτί, και ολοκληρώνεται με την ενότητα που αποτελεί τον κεντρικό άξονα της τέχνης της, το ανθρώπινο σώμα. Γυναικείες και ανδρικές φιγούρες από ξύλο, μέταλλο και χαρτί, εμπνευσμένες από τη μυθολογία, την ίδια, τον πατέρα ή τον σύζυγό της συνυπάρχουν σε αυτόν τον χώρο, εκφράζοντας όλες τις πλευρές, ακόμα και τις πιο σκοτεινές, του έργου της, ενώ σημαντική θέση κατέχει η εργασία της για τον Καβάφη που ολοκληρώνεται με μια in situ εγκατάσταση.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Οκτωβρίου
«Primal Power»
Hydra School Project, Ύδρα
Redondo
Για 23η χρονιά το Hydra School Project στην Ανωτάτη Σχολή Εμποροπλοιάρχων της Ύδρας διοργανώνει τη διεθνή εικαστική έκθεση «Primal Power» με επιμελητή τον εικαστικό Δημήτρη Αντωνίτση. Φέτος, στις αίθουσες και ανάμεσα στα θρανία της σχολής θα παρελάσουν τα έργα δέκα εικαστικών, των Marina Abramovic/Ulay, John Bock, Laercio Rodondo, Nathan Smith, Frank Tjepkema, Δημήτρη Αντωνίτση, Σωτήρη Μπαζιάνα, Ζωής Γαϊτανίδου, Χάρη Πατραμάνη και της πρωτοεμφανιζόμενης Μαρίνας Λεοντή, που επικεντρώνονται στο αρχέγονο και στο ενστικτώδες. Η επιλογή των έργων αξιοποιεί μυθοπλαστικά στοιχεία της παράδοσης και του πρωτόγονου, αλλά ταυτόχρονα αντανακλά την προσήλωση του επιμελητή στις θεωρήσεις του Καρλ Γιουνγκ αλλά και της Πολωνής κατόχου Νόμπελ Λογοτεχνίας Όλγκα Τοκάρτσουκ.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου
Πηγή: ligo.gr