Αργοστόλι: Όμορφη Εκδήλωση-αφιέρωμα "Κεφαλονίτες και Ιθακήσιοι στην Αυστραλία – Συμπατριώτες μας που έγραψαν και γράφουν ιστορία" - Τιμήθηκε ο Γιώργος Παξινός (εικόνες)
Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Νάπιερ η εκδήλωση-αφιέρωμα στους συμπατριώτες μας Κεφαλονίτες και Ιθακήσιους οι οποίο διέπρεψαν και διαπρέπουν στην Αυστραλία μέχρι και σήμερα. Οι πρώτες αναφορές μεταναστών από τα νησιά μας στους Αντίποδες όπως ονομάζετε αλλιώς η Αυστραλία, μας γυρνούν πίσω στον 18ο αιώνα. Τότε έφταναν ως παράνομοι μετανάστες οι οποίοι αργότερα διέπρεψαν στην επιστήμη, τις τέχνες, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Την Διοργάνωση είχε ο Πολιτιστικός, Ιστορικός, Λαογραφικός σύλλογος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης και ο Δήμος Αργοστολίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του συλλόγου Ριφόρτσο Διονύσης Φωκάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νικόλας Βαλλιανάτος, ο π. Ιωάννης Μεσολωράς, ο καθηγητής Νίκος Φαραντούρης, ο Γιώργος Μεσσάρης, ο διακεκριμένος καθηγητής Νευρολογίας Γιώργος Παξινός και η Μέλπω Λεκατσά.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο κ. Φωκάς και ο κ. Βαλλιανάτος, ενώ την έναρξη της εκδήλωσης εκφώνησε η Βάνια Σαμόλη.
Ο κ. Μεσσάρης έκανε μια εκτενή αναφορά στα σπουδαιότερα ονόματα Κεφαλλονιτών και Ιθακήσιων που διαπρέπουν στην Αυστραλία μέχρι και σήμερα. Ανάμεσα τους ο Ιωάννης Λεμονιά, ο Αθανάσιος Τζωρτζάτος, ο Ανδρέας Λεκατσάς και ο Αντώνης Ραυτόπουλος.
Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο κ. Παξινός, ο οποίος παρουσίασε στο κοινό το νέο του μυθιστορία "Ο Αμαζόνιος ανάμεσα μας" το οποίοι ολοκληρώθηκε μετά από 21 ολόκληρα έτη. Μια ιστορία που τα περιέχει όλα, ταξίδι, αναζήτηση, αγάπη, επιστήμη. Ο κ. Παξινός είναι ο πρώτος νευροεπιστήμονας όπου μετά από μελέτες χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σημαντικές ομοιότητες εντοπίζονται ανάμεσα στον εγκέφαλο του ανθρώπου και στον εγκέφαλο του χιμπατζή πράγμα που αποδεικνύει ότι ο χιμπατζής είναι πολύ κοντά στο ανθρώπινο είδος. Η ουσιαστική μας διαφορά από το ζωικό βασίλειο είναι το μέγεθος του εγκεφάλου μας όπου μας επιτρέπει να έχουμε ομιλία, γραφή και την δυνατότητα να δημιουργούμε πολύπλοκες κατασκευές. Η νευρολογική επιστήμη μπορεί να δώσει απαντήσεις σε αρκετούς τομείς, όπως η καθυστέρηση εμφάνισης άνοιας, της νόσου αλτσαχάιμερ, αλλά και το πάρκινισον.
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του βιβλίου ο κ Παξινός κάλεσε την κα Λεκατσά η οποία συμμετείχε στην δημιουργία του βιβλίου να πάρει το λόγο. Η ίδια εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησέ θερμά το κοινό και αναφέρθηκε με τη σειρά της στο μυθιστόρημα. Κλείνοντας ο κ. Παξινός ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους ο εγκέφαλος τους να συρρικνωθεί λιγότερο από όσα θα έπρεπε για την ηλικία τους.
Η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Παιδική Μαντολινάτα Αργοστολίου, σε διεύθυνση Σωκράτη Μπένου, να στολίζει την ατμόσφαιρα με αγαπημένες μελωδίες.
Δέσποινα Χαρώνη
Παρακάτω εικόνες απο την εκδήλωση