ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη έμεινε «στο ράφι»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 19 Αυγούστου 2023 09:56

Η ιστορική οικία των Τυπάλδων Ιακωβάτων στο Ληξούρι, έδρα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, που περιμένει την αποκατάστασή της. [ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ]

Η ιστορική οικία των Τυπάλδων Ιακωβάτων στο Ληξούρι, έδρα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, που περιμένει την αποκατάστασή της. [ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ]

Οι σεισμοί που έπληξαν την Κεφαλονιά το 2014 προκάλεσαν σοβαρές βλάβες στο ιστορικό κτίριο που τη στέγαζε

Mία από τις ιστορικές βιβλιοθήκες της χώρας, η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, με παράδοση που ανάγεται στις παλαιές οικογένειες των Επτανήσων, προσβλέπει σε καλύτερες ημέρες. Η Ιακωβάτειος, ένα πνευματικό κύτταρο πολύτιμων βιβλίων, συλλογών, αρχείων και κειμηλίων, υπήρξε ο καρπός μιας μακράς οικογενειακής παράδοσης, των Τυπάλδων Ιακωβάτων, ο οίκος των οποίων μαρτυρείται στην Κεφαλονιά από το 1408. Οταν το αρχοντικό των Τυπάλδων Ιακωβάτων, χτισμένο το 1866, περιήλθε στη μοναδική απόγονο και κληρονόμο της οικογένειας Κάτε (Αικατερίνη) Ιακωβάτου Τουλ, οι απόγονοί της εκτελώντας την επιθυμία της δώρισαν το οικογενειακό αρχοντικό στο ελληνικό Δημόσιο υπό τον όρο να στεγαστούν σε αυτό βιβλιοθήκη και μουσείο. Αυτό συνέβη το 1963. Ηταν η πλουσιότερη ελληνική ιδιωτική βιβλιοθήκη. Ανάμεσα στους θησαυρούς της, το αρχείο της οικογένειας Τυπάλδων Ιακωβάτων θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα οικογενειακά αρχεία της Επτανήσου.

Η Ιακωβάτειος με το πλούσιο έκτοτε έργο της, που είναι ενεργό και σε συνομιλία με την ευρύτερη κοινωνία, στεγαζόταν στο ιστορικό ακίνητο έως το 2014, όταν οι σεισμοί που έπληξαν την Κεφαλονιά (και κυρίως το Ληξούρι) προκάλεσαν σοβαρές βλάβες στο κτίριο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε το 2019 την προσωρινή μέχρι νεωτέρας μεταστέγαση της Βιβλιοθήκης στο Μουσείο Ληξουρίου (ιδιοκτησίας του δήμου), όπου και παραμένει. Η Ιακωβάτειος είναι δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη, εποπτεύεται δηλαδή από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο είναι ο φορέας που έχει την υποχρέωση να αποκαταστήσει τη σεισμόπληκτη ιστορική έδρα της Βιβλιοθήκης. Το διώροφο κτίριο έχει θαυμάσιες οροφογραφίες και είναι χαρακτηρισμένο έργο τέχνης από το 1968. Είναι από τα ιστορικά κτίρια που δεν καταστράφηκαν στη διάρκεια του χρόνου, αλλά στέκει ακόμη έστω και λαβωμένο αναμένοντας την επισκευή, αποκατάσταση και επιστροφή του στους φυσικούς δικαιούχους.

Η έως τώρα ολιγωρία του υπουργείου Παιδείας ανάγκασε τους ανθρώπους της Βιβλιοθήκης να αναλάβουν δράση. «Σπεύσαμε εμείς ως εφορευτικό συμβούλιο και, αφού εξασφαλίσαμε από τους Trustees του Ιδρύματος George Vergottis Memorial Fund Λωζάννης το απαραίτητο χρηματικό ποσό για την εκπόνηση της μελέτης επισκευής, συγκροτήσαμε μελετητική ομάδα ντόπιων κυρίως μελετητών (αρχιτεκτόνων, μηχανικών, μηχανολόγων κ.ά.), την οποία αποδέχτηκε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας», ενημερώνει ο πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, Πέτρος Πετράτος. «Η μελετητική ομάδα εργάστηκε με βάση τις κατευθύνσεις της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, στην οποία μέσα στο επόμενο διάστημα καταθέτει το μελετητικό έργο της. Και από εκεί και πέρα είναι θέμα του υπουργείου –ταυτόχρονα, εννοείται, και με τις δικές μας πιέσεις– να εξασφαλίσει το απαραίτητο κονδύλι για την επισκευή του κτιρίου».

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη συνεχίζει όλο αυτό το διάστημα τη λειτουργία της και τις δράσεις της, φιλοξενούμενη έστω στο Μουσείο Ληξουρίου, και για το 2023, με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυσή της, έχει προγραμματίσει ανάμεσα σε διάφορες ενέργειες και εκδηλώσεις τη διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο «Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: παρελθόν – παρόν – μέλλον» στις 9, 10 και 11 Νοεμβρίου.

kathimerini.gr




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250