O Απρίλιος στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη - Το έκθεμα του μήνα
Ο ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
Το Έκθεμα του Απριλίου 2024 παρουσιάζεται από τον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Πέτρο Πετράτο. Πρόκειται για ένα Ατομικό Βιβλιάριο Μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Οι σχετικές πληροφορίες είναι ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας: http://vivl-lixour.kef.sch.gr
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, η Ιακωβάτειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Ληξουρίου και το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης ενημερώνουν ότι ομιλήτρια στη διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση του Απριλίου 2024 θα είναι η κεφαλονίτικης καταγωγής Άννα Φωκά, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα Σουηδίας, όπου διευθύνει το Κέντρο Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών (Centre for Digital Humanities at Uppsala University). Ο τίτλος της ομιλίας θα είναι: «Χαρτογραφώντας την “Περιήγηση της Ελλάδος” του Παυσανία με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας».
Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για το χρόνο και τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ Ή ΚΡΑΤΟΣ ΑΔΙΚΙΩΝ;»
Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει στο Μουσείο Ληξουρίου, το Σάββατο, 6 Απριλίου 2024, 6 μ.μ., ενδιαφέρουσα Ημερίδα με θέμα «Κράτος Δικαίου ή Κράτος Αδικιών;», στην οποία θα μιλήσουν οι νομικοί:
Σταύρος Αντύπας: «Κράτος Δικαίου και Σύνταγμα: αποδείξεις μιας στοχευμένης διολίσθησης»,
Γεράσιμος Γαβριελάτος: «Ποινικό Δίκαιο και περί δικαίου αίσθημα»,
Λευτέρης Κρητικός: «Ιδιωτικό χρέος – Κόκκινα δάνεια»,
Γιάννης Λυκούδης: «Το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και η εκτός σχεδίου δόμηση».
Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση (διευκρινιστικές ερωτήσεις, σύντομες παρεμβάσεις).
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 12, 13 ΚΑΙ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
Έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για το Επιστημονικό Συνέδριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, το οποίο πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την ΠΙΝ-Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης με θέμα «Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: παρελθόν – παρόν – μέλλον» στο Μουσείο Ληξουρίου στις 12, 13 και 14 Απριλίου και είναι ανοιχτό στους συμπολίτες μας, τους οποίους καλούμε να το παρακολουθήσουν. Ταυτόχρονα, το Συνέδριο θα μεταδίδεται διαδικτυακά (θα γνωστοποιήσουμε το σύνδεσμο).
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου στον ίδιο χώρο του Μουσείου θα λειτουργήσουν Έκθεση παλαιών βιβλίων και Έκθεση αρχειακού υλικού, ενώ οι εργασίες του Συνεδρίου θα πλαισιωθούν και από δύο καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ελεύθερες κι αυτές στο κοινό: το Σάββατο το βράδυ, 13 Απριλίου, η Παρέα των Κανταδόρων από τη Λειβαθώ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βασίλη Καλογηρά θα τραγουδήσει όμορφες καντάδες, και την Κυριακή το βράδυ, 14 Απριλίου, ζευγάρια χορευτών/τριών του Χορευτικού Σχήματος «Φιοριτούρα» του Δήμου Ληξουρίου θα χορέψουν αστικούς χορούς με τη συνοδεία βιολιού από τον Λαμπρογιάννη Πεφάνη και κιθάρας από τον Παντελή Σκιαδαρέση.
ΤΟ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ
Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη έχει καλέσει το Χαροκόπειο Εργαστήριο Αργοστολίου να παρουσιάσει Έκθεση των δημιουργημάτων του στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου. Στα εγκαίνια της Έκθεσης, που θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα του Σαββάτου, 20 Απριλίου, θα μιλήσει κ. Στάμω Σκλαβουνάκη, Έφορος της Επιτροπής Κυριών του Χαρακοπείου Εργαστηρίου. Η Έκθεση θα λειτουργήσει από τις 20 έως τις 27 Απριλίου. Θα ανακοινωθεί το ακριβές ωράριο λειτουργίας της.
ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (23 Απριλίου) η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου Γιορτή Βιβλίου 2024 – Αφιέρωμα στο Παιδικό και Εφηβικό Βιβλίο, το Σάββατο, 27 Απριλίου, το απόγευμα. Θα μιλήσουν η φιλόλογος και συγγραφέας Αλεξάνδρα Μητσιάλη και η φιλόλογος Φοίβη Ρίζου.
Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου.
ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΚΤΗΣΕΙΣ
Παραλάβαμε πρόσφατα σπουδαίο βιβλιακό και αρχειακό υλικό από τους Μάκη και Αγγελική Κουρή, τους οποίους και δημόσια ευχαριστούμε. Ανάμεσα σε αυτό ξεχωρίζουμε σπάνιες εκδόσεις κεφαλονίτικου περιεχομένου, αρκετά τεύχη του περιοδικού «Κεφαλονιά και Ιθάκη» και «Η Κεφαλονίτικη Πρόοδος» καθώς και δεμένα φύλλα της εφημερίδας «Η Φωνή της Κεφαλονιάς» και συγκεκριμένα: φ. 1 (21-4-1958) έως φ. 228 (31-3-1962), φ. 690 (3-1-1964) έως φ. 949 (31-12-1964), φ. 950 (1-1-1965) έως φ. 1244 (31-12-1965), φ. 1245 (1-1-1966) έως φ. 1533 (31-12-1966), και περίοδος Β΄ φ. 1 (14-4-1979 έως φ. 125 (23-12-1981), φ. 126 (30-1-1982) έως φ. 162 (24-12-1982).
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες
--στη Μεταφορική Εταιρεία «Λυκούδης» για τη δωρεά δεκάδων κιβωτίων βιβλίων από την Αθήνα στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη στο Ληξούρι,
--στον καλό φίλο της Βιβλιοθήκης μας Σαράντη Βασσάλα, ο οποίος για άλλη μια φορά μας πρόσφερε λύση κατασκευαστική για πρόβλημα καθημερινότητας στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου.
ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
ΑΤΟΜΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΜΑΧΗΤΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ) συγκροτείται ουσιαστικά τον Οκτώβριο του 1946, όταν δημιουργείται το Γενικό Αρχηγείο Ανταρτών. Από τις αρχές, βέβαια, του 1946 είχαν αρχίσει να δημιουργούνται στα βουνά ομάδες ένοπλων καταδιωκόμενων αγωνιστών, προκειμένου να αποφύγουν τη δίωξη και σύλληψή τους από τα όργανα του κράτους (Εθνοφυλακή, Αστυνομία, Στρατός κ.λπ.) αλλά και να προφυλάξουν άλλους συναγωνιστές τους σε πόλεις και χωριά. Τυπικά η ίδρυση του ΔΣΕ γίνεται στις 27 Δεκεμβρίου 1946, όταν οι παραπάνω ανταρτικές ομάδες παίρνουν την ονομασία Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας με. οργανωτή και καθοδηγητή το ΚΚΕ, το οποίο ένα χρόνο αργότερα η κυβέρνηση Σοφούλη θα το θέσει εκτός νόμου (Α.Ν. 509/1947). Ο τρίχρονος εμφύλιος πόλεμος που θα ακολουθήσει, με τη γνωστή κατάληξη και τις πολυδιάστατες συνέπειές του, πρέπει να εξετάζεται και μέσα στο νέο διεθνές κλίμα που είχε στο μεταξύ δημιουργηθεί μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς αποτέλεσε την πρώτη ένοπλη σύγκρουση του Ψυχρού Πολέμου.
Στο Αρχείο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης απόκειται Ατομικό Βιβλιάριο Μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, όχι σε καλή κατάσταση, καθώς λείπει το οπισθόφυλλο, ενώ έχουν προκληθεί φθορές στο εξώφυλλο και στα φύλλα λόγω της συγκόλλησης των φύλλων με ταινία ζελοτέϊπ μετά από σχίσιμό τους. Το όνομα του μαχητή είναι σβησμένο με διορθωτικό blanco. Αξίζει όμως να δώσουμε τα όποια στοιχεία φέρει αυτό το Βιβλιάριο του Μαχητή.
--Στο κάτω δεξιό τμήμα του εξωφύλλου σημειώνεται με στυλό: Χαρίζεται στο Χαρίλαο Φλουράκι ή Φλωράκι.
--Στην πρώτη σελίδα αναγράφεται ο αριθμός μητρώου του μαχητή: 10.852.
--Στη δεύτερη σελίδα διαβάζουμε τον Όρκο του Μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας: «Εγώ, παιδί του Λαού της Ελλάδας και μαχητής του Δ.Σ.Ε., ορκίζομαι να πολεμήσω με το όπλο στο χέρι […]. Ορκίζομαι νάμαι καλός, γενναίος και πειθαρχικός στρατιώτης […]. Ορκίζομαι νάμαι υπόδειγμα καλής συμπεριφοράς προς το Λαό […]. Αν ποτέ φανώ επίορκος […] και η καταφρόνια του Λαού μου».
--Στην τρίτη σελίδα σημειώνονται τα στοιχεία του μαχητή-κατόχου του συγκεκριμένου Βιβλιαρίου, τα περισσότερα από τα οποία όμως είναι σβησμένα. Διαβάζουμε μόνο τα εξής: Ο μαχητής είναι εθνικότητας ελληνικής, με καταγωγή από το Σουφλί του Έβρου‧ η κοινωνική του προέλευση είναι αγροτική, καθώς εξασκεί το επάγγελμα του γεωργού‧ έχει γραμματικές γνώσεις Α΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου‧ είναι κλάσης του 1940 και κατατάχτηκε στο Πεζικό του ΔΣΕ στις 20 Ιουλίου 194;
--Στην τέταρτη σελίδα δεν αναγράφονται ποινές ή ηθικές αμοιβές.
Πρόκειται για σημαντικό αρχειακό απόκτημα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, το οποίο προέρχεται από το υλικό που έχουν προσφέρει στη Βιβλιοθήκη μας οι Μάκης και Αγγελική Κουρή.
Πέτρος Πετράτος