Γέμισε μαθητές η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη!
► Από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα εκατοντάδες μαθητές όλων των βαθμίδων από διάφορα Σχολεία της Κεφαλονιάς πέρασαν την πόρτα του Μουσείου Ληξουρίου. Έχει αρχίσει η υλοποίηση των δύο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, που ανακοίνωσε η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: «Ξέρεις τη Βιβλιοθήκη;» κάθε Τετάρτη, με υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό Γεράσιμο Σωτ. Γαλανό και «Συζητώντας για την Ιστορία της Κεφαλονιάς» κάθε Πέμπτη, με υπεύθυνο τον φιλόλογο-ιστορικό Πέτρο Πετράτο. Άμεση υπήρξε η ανταπόκριση των Σχολείων και ήδη ο κατάλογος των συμμετοχών συμπληρώνεται για την περίοδο μετά τις Γιορτές.
Μέχρι σήμερα στα προγράμματα αυτά συμμετείχαν τάξεις από τις εξής σχολικές μονάδες:
1ο Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου, Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κεφαλονιάς. Ωστόσο, λόγω της γιορτινής περιόδου ο Γερ. Σ. Γαλανός έχει εντάξει στο πρόγραμμά του και θέματα σχετικά με το Δωδεκαήμερο.
Ευχαριστούμε θερμά τους Διευθυντές/τις Διευθύντριες και τους/τις εκπαιδευτικούς των παραπάνω σχολικών μονάδων για την ανταπόκρισή τους και την άριστη συνεργασία μας, καθώς και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου, οι οποίοι πρόσφεραν τα απαραίτητα υλικά για τις παρουσιάσεις του Γερ. Γαλανού για το Δωδεκαήμερο.
► Αυτήν την περίοδο, επίσης, στην αίθουσα του Μουσείου πραγματοποιήθηκαν τρεις όμορφες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μαθητών αλλά και με την παρουσία γονέων:
--Οι μικροί μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Ληξουρίου άκουσαν παραμύθι από τη νηπιαγωγό τους Μίνα Παπαδάτου και μαζί της έπαιξαν, τραγούδησαν και χόρεψαν.
--Η κοινή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ανάκαρα» περιλάμβανε «Παζάρι Βιβλίου» και αφήγηση παραμυθιού και υπέροχο θεατρικό παιχνίδι με εμψυχώτρια την Κορίνα Κατσούρη.
--Η συγγραφέας παιδικού βιβλίου Μαρίνα Γιώτη, προσκαλεσμένη από το Βιβλιοπωλείο Happy House και την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Διόπτρα, παρουσίασε με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο το νέο της βιβλίο «Μίλα μου».
Ευχαριστούμε θερμά τους συντελεστές των παραπάνω εκδηλώσεων.
Επισυνάπτουμε κάποιες φωτογραφίες από τις παραπάνω εκδηλώσεις/δραστηριότητες.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στους συμπολίτες και τις συμπολίτισσές μας, που στηρίζουν με κάθε τρόπο - ηθική στήριξη, οικονομική ενίσχυση, προσφορά εθελοντικής εργασίας, δωρεά βιβλίων και αρχείων, συμμετοχή στις εκδηλώσεις - το έργο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.
Ξεχωριστές ευχαριστίες θέλουμε να απευθύνουμε
--στο Σύλλογο Φίλων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ο οποίος σταθερά και ποικιλότροπα στηρίζει το έργο της Βιβλιοθήκης μας‧
--στο Ίδρυμα Κεφαλονιάς Ιθάκης και στην Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά που για άλλη μια χρονιά συνεργαστήκαμε και διοργανώσαμε τις διαδικτυακές ομιλίες-συζητήσεις, καθώς και στους αξιότιμους ομιλητές/στις αξιότιμες ομιλήτριες που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας γι’ αυτές τις συζητήσεις‧
--στους/στις κ.κ. Δανάη Αλιβιζάτου Κουρέτα και Νίκο Αλιβιζάτο καθώς και στον Ρήγα Καππάτο, χάρη στη συνδρομή των οποίων ξεκίνησε και προχωράει ικανοποιητικά η καταλογογράφηση αρχειακού και βιβλιακού υλικού‧
--στους ιδιοκτήτες του Aura Boutique Hotel Δημήτρη και Αναστασία Μεσσάρη, οι οποίοι και αυτή τη χρονιά φιλοξένησαν αφιλοκερδώς τους προσκαλεσμένους των εκδηλώσεών μας‧
--στη φιλόλογο Φοίβη Ρίζου, η οποία δέχτηκε να αναλάβει και συνεχίζει με επιτυχία τη λειτουργία της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης μας‧
--στο σταθερό φίλο της Βιβλιοθήκης Βασίλη Χριστοφοράτο, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια και αυτής της χρονιάς στήριξε τεχνικά τις εκδηλώσεις μας αλλά και γενικότερα βοηθάει στην προώθηση και λύση ποικίλων πρακτικών ζητημάτων‧
--στα τοπικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, για την προβολή των δραστηριοτήτων και γενικότερα του έργου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.
ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Οι εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας, οι οποίες συνιστούν ένα όμορφο δώρο για τις γιορτές του Πάσχα, είναι οι εξής:
1. ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.
2. ΗΛΙΑΣ ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΣ, «ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ…» (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).
3. ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΑΤΟΣ, «ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΚΑΤΟΧΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΕΜΦΥΛΙΟΣ» (έκδοση 2022) - συγκεντρωμένες σε έναν τόμο οι περισσότερες μελέτες του Πέτρου Πετράτου, που αναφέρονται στην κατοχική και εμφυλιοπολεμική περίοδο της Κεφαλονιάς ή σχετίζονται με πρόσωπα και γεγονότα θιακοκεφαλονίτικου ενδιαφέροντος εκείνης περιόδου.
4. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: «ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ, ΠΗΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ», (έκδοση 2022) – συγκεντρωμένες στον τόμο αυτόν 26 ανακοινώσεις ή ομιλίες αντίστοιχων επιστημόνων και ερευνητών με θέματα όπως εκκλησιαστική ιστορία, γενική και κοινωνική ιστορία, ιεροί ναοί και έργα εκκλησιαστικής τέχνης και μουσικής, καινοτόμες εφαρμογές στη μελέτη των εκκλησιαστικών αρχείων κ.λπ., σε επιμέλεια Θεοδώρας Ζαφειράτου.
5. ΔΩΡΑ Φ. ΜΑΡΚΑΤΟΥ, «ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ – ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΘΡΩΝ», (έκδοση 2023) – συγκεντρωμένα στον τόμο αυτόν οκτώ άρθρα της Δώρας Φ. Μαρκάτου, που αναφέρονται σε μνημεία-ηρώα, τα οποία ανεγέρθηκαν, προκειμένου να τιμηθούν πρόσωπα και γεγονότα σχετικά με την Επανάσταση του 1821 και τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13.
6. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΟΥΛΗΣ, «ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΒΥΘΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΚΗΣ», (έκδοση 2023) – μέσα στις σελίδες του Λευκώματος θα βρει ο αναγνώστης ενδιαφέρουσες και χρήσιμες πληροφορίες αλλά και θα απολαύσει όμορφες φωτογραφίες διαφόρων ειδών ψαριών καθώς και άλλων εκπροσώπων του ζωοβένθους και του φυτοβένθους, που απαντιούνται στα νερά της χερσονήσου Παλικής.
Τα παραπάνω βιβλία μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος – τηλ. 26710-92411) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς – τηλ. 26710-26872) στο Αργοστόλι.
[Έχουν εξαντληθεί τα βιβλία: Γιώργος Γ. Αλισανδράτος, «Για τον Μικέλη Άβλιχο» και Παυλίνα Κομητοπούλου, «Οικονομία και κοινωνική οργάνωση στην Παλική της Κεφαλονιάς (τέλη 16ου – μέσα 17ου αιώνα)»].
Στους φίλους, εθελοντές και χρήστες της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης
καθώς και σε όλους τους συμπολίτες/σε όλες τις συμπολίτισσές μας
ευχόμαστε
Καλά Χριστούγεννα – Ειρηνικό και Δημιουργικό το 2025.
ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ