Το Βιβλίο του «Ο Ριζοσπαστισμός στην Κεφαλονιά της Βρετανικής Προστασίας. Οι πολιτικές λέσχες του νησιού» παρουσίασε ο Πέτρος Πετράτος
Στο Ληξούρι
Το Βιβλίο του "Ο Ριζοσπαστισμός στην Κεφαλονιά της Βρετανικής Προστασίας. Οι πολιτικές λέσχες του νησιού" παρουσίασε χτες το βράδυ στον Κήπο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ο Ιστορικός και συγγραφέας Πέτρος Πετράτος.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο καλοσώρισμα από το μέλος της Ιακωβατείου κα Μαρία Καμηνάρη. Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν η Θεοδώρα Ζαφειράτου -Γαρμπή, Δρ. Ιστορίας, Προϊσταμένη ΓΑΚ -Αρχείων Νομού Κεφαλληνίας και η Εύη Παναγιωτάτου, Φιλόλογος με μάστερ στην Νεοελληνική ιστορία.
Το βιβλίο του κ. Πετράτου κάνει λόγο για τις Λέσχες εκείνες των Επτανήσων όπου στα χρόνια της Αγγλοκρατίας έδειξαν ένα ενωτικό και αγωνιστικό πρόσωπο. Γίνεται λόγος για τις ριζοσπαστικές λέσχες του «Δημοτικού Καταστήματος» στο Αργοστόλι και της «Ομόνοιας» στο Ληξούρι. Στον αγώνα τους, με πίστη και ομόνοια κυρίως στο Ληξούρι κινήθηκαν προγραμματισμένα και κατάφεραν να έχουν δίπλα τους στήριγμα και τον λαό. Στο ίδιο βιβλίο δημοσιεύεται για πρώτη φορά φωτογραφικό υλικό και έγγραφα της εποχής εκείνης.
Ο κ. Πετράτος, λιγομίλητος όπως πάντα, ανέφερε λίγα πράγματα για το νέο του βιβλίο αφιερώνοντας το στην μνήμη της συζύγου του Λουκία.
Στο εξώφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε "Έχοντας ως δεδομένο ότι στα Επτάνησα κατά την περίοδο της Βρετανικής Προστασίας (1815-1864) έλαβε χώρα ένας μεγαλειώδης ενωτικός αγώνας, αναπόφευκτα ο καθένας αναρωτιέται ποια ήταν εκείνα τα κέντρα που κατεύθυναν τον αγώνα. Οι μελέτες και οι μονογραφίες, που βιογραφούν πρόσωπα και ιστορούν γεγονότα εκείνης της περιόδου στην Κεφαλονιά, κάνουν αναφορές στη λειτουργία και τις δραστηριότητες πολιτικών λεσχών - αναφορές βέβαια που αποσπασματικά μας δίνουν πληροφορίες για τη δράση εκείνων των συσσωματώσεων. Πληροφορίες, αλλά και πάλι αποσπασματικές, μας δίνουν οι εφημερίδες της εποχής και τα γραπτά κείμενα των πρωταγωνιστών εκείνων των γεγονότων. Αναφορές, και μάλιστα χρήσιμες, σε τέτοιες μορφές ανάπτυξης και δράσης συναντάμε και στο αρχειακό υλικό της εποχής.
Ωστόσο, ακόμη και μέσα από την ασυνέχεια του πληροφοριακού και τα κενά του γνωστικού υλικού διαφαινόταν ο ιδιαίτερος και κάποτε αναντικατάστατος ρόλος αυτών των πολιτικών συσσωματώσεων στον ενωτικό αγώνα των Κεφαλονιτών. Έμενε, όμως, να ερευνηθεί και να μελετηθεί συστηματικότερα και πληρέστερα η ίδρυση, λειτουργία και δράση των πολιτικών λεσχών, ακριβώς για να εξηγηθεί η δυναμική του ενωτικού κινήματος και να κατανοηθεί στις πραγματικές του διαστάσεις ο αντιπροστασιανός και ειδικότερα ο ριζοσπαστικός αγώνας. Μια τέτοια, επίσης, έρευνα και μελέτη θα αναδείκνυε, παράλληλα, το ρόλο του πλήθους των "ανώνυμων" αγωνιστών ως οντότητας παρούσας σε κάθε φάση του αγώνα, καθώς και τη σημασία της συλλογικής έκφρασης και δράσης, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται η συμβολή των επωνύμων, ο ρόλος της προσωπικότητας, του ηγετικού στελέχους.
Μέσα από την έρευνα και μελέτη των γραπτών πηγών (αρχειακό υλικό, αυτοβιογραφικού ή απομνημονευματικού περιεχομένου βιβλία, εφημερίδες, μονόφυλλα και άλλα φυλλάδια) και με τη συνδρομή της πρόσφατης βιβλιογραφίας φιλοδοξεί το "ανά χείρας" βιβλίο να δώσει πληρέστερη εικόνα της λειτουργίας, της δράσης και των επιτευγμάτων των πολιτικών λεσχών κατά την εποχή της Βρετανικής Προστασίας στην Κεφαλονιά"
Την εν λόγω βιβλιοπαρουσίαση στήριξαν οι: Σύνδεσμος Φιλολόγων Κεφαλονιάς και Βιβλιοπωλείο "Happy House".
Με το τέλος της παρουσίασης ο κ. Πετράτος υπόγραψε αρκετά από τα βιβλία του στον κόσμο που τον τίμησε με την παρουσία του στην εκδήλωση. Μια εκδήλωση που έκλεισε με μουσική από τον εκπληκτικό Διονύση Φραγκόπουλο.
Επόμενη βιβλιοπαρουσίαση στον Κήπο της Ιακωβατείου την Κυριακή 15/7 με την Μαρία Τουλ