O φιλόσοφος και διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας Απόστολος Πιερρής στο Ληξούρι (video)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018 13:07

O φιλόσοφος και διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας Απόστολος Πιερρής στο Ληξούρι (video)

Στον αύλειο χώρο του ΙΝ Αγιου Σπυριδωνος Πλατύ Γιαλού

Τον φιλόσοφο και Διευθυντή του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας κ. Απόστολο Λ. Πιερρή είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε χτες στο Ληξούρι.

Πλήθος κόσμου χτες το απόγευμα στον αύλειο χώρο του ΙΝ Αγιου Σπυριδωνος Πλατύ Γιαλού.

Σε μιά εποχή όπου πραγματικά έχουμε χάσει την ταυτότητα μας, σε μιά εποχή που αρκετοί δεν γνωρίζουν καν την Ιστορία τους, τους φιλοσοφους της Αρχαιότητας αλλά και την νεοελληνική τους ιστορία, η χτεσινή συζήτηση ήταν απαραίτητη.

Και μάλιστα από έναν άνθρωπο ο οποίος δεν περνά απαρατήρητος με την αύρα και τον απλό και προσιτό λόγο του.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο καλοσώρισμα από τον Αντιδήμαρχο Παλλικής κ. Κατσιβέλη αλλά και από τον κ. Λάκη Μωραϊτη.

Πως όμως προέκυψε αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση;

Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στην επίσκεψη ενός Ληξουριώτη, και όπως τον χαρακτήρισε "παλαιή φουρνιά Ληξουριωτών", στο γραφείο του ένα πρωϊνό. Ο λόγος για τον κ. Λάκη Μωραϊτη ο οποίος κάθισε απέναντι του και με εκείνο το "επιθετικό" και σταράτο ύφος που χαρακτηρίζει τους Ληξουριώτες τον ρώτησε πόσο καιρό έχει να διαβάσει ένα βιβλίο. Και αμέσως του πρότεινε να διοργανωθεί μιά εκδήλωση υψηλού επιπέδου, μιά εκδήλωση φιλοσοφική στο Ληξούρι.

Ο κ. Μωραϊτης διατηρεί φιλική σχέση με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας κ. Απόστολο Λ. Πιερρή και μάλιστα έχει παρακολουθήσει και πολλές διαλέξεις του στην Πάτρα.

Έτσι λοιπόν, ο Αντιδήμαρχος , ανοιχτός στις προτάσεις και στις ιδέες που ανεβάζουν την ποιότητα της πόλης μας, προσκάλεσε τον κ. Πιερρή για μιά σειρά ομιλιών και συζητήσεων στο Ληξούρι.

Μετά τον μικρό χαιρετισμό των προαναφερομενων τον λόγο πήρε ο κ. Πιερρής και ομολογουμένως μαγνήτισε, μας έκανε να αναρωτηθούμε αν ...γνώθι σαυτόν... Αν έχουμε επίγνωση του εαυτού, των δυνατοτήτων και ικανοτήτων μας. Οι αρχαίο Έλληνες είχαν επίγνωση και ποιοί είναι και που θέλουν να φτάσουν και το πως θα καταφέρουν να φτάσουν εκεί που θέλουν.

Η φράση, η οποία είναι χαραγμένη στο Μαντείο των Δελφών, «γνώθι σαυτόν» αποδίδεται στον Χίλωνα αλλά και στον Πλάτωνα και σημαίνει «γνώρισε τον εαυτό σου».
Δυστυχώς οι εποχές κυλούν και οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να γνωρίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Όσο, δε, για την φιλοσοφία πόσος καιρός πέρασε από τότε που ένας άνθρωπος κατάφερε να μας "αφυπνίσει" με τον λόγο του; Μήνες, χρόνια;

Η διημερίδα στον Άγιο Σπυρίδωνα χτες είχε την ακόλουθη θεματολογία: Ο Ελληνισμός κι Εμείς, Ο Οµφαλός της Γης και ο Άξονας της Ιστορίας, Ο Ελληνισµός µεταξύ Ανατολής και ∆ύσης.

Σήμερα κλείνει με ομιλίες και συζήτηση περί: Η Συνέχεια του Ελληνισµού στην Ιστορία , Κλασσική Αρχαιότητα, Ορθόδοξο Βυζάντιο και ∆ηµοτική Παράδοση, Προβλήµατα Νεοελληνικής Ταυτότητας.

Σας προτείνουμε να συμμετάσχετε σε αυτήν την συζήτηση. Θα σας βοηθήσει να ανοίξει μυαλό σας και να αποκτήσετε μιά διαφορετική φιλοσοφική προσέγγιση των πραγμάτων.

Συγχαίρουμε τον κ. Κατσιβέλη και τον κ. Μωραϊτη για την διοργάνωση αυτή.

Αρ.Χαριτάτου

Πηγή: Lixouri.gr 

https://www.youtube.com/watch?v=Dm3wfk_PiIE&t=70s

 omilies ston platy gyalo11omilies ston platy gyalo17omilies ston platy gyalo42omilies ston platy gyalo57omilies ston platy gyalo59


Ετικέτες:


336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250