ΔΙΑ... ΛΟΓΟΥ & ΕΡΓΟΥ: Τι είναι η «Συμβουλευτική Γονέων» και πότε χρειάζεται;

ΔΙΑ... ΛΟΓΟΥ & ΕΡΓΟΥ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ
Λογοθεραπεία I Εργοθεραπεία I Ειδική Διαπαιδαγώγηση I Συμβουλευτική γονέων
Ψυχολογική Υποστήριξη I Ομάδες δεξιοτήτων Ι Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης Ι Εκπαίδευση γονέων
Λ.Βεργώτη 32, Αργοστόλι 2671029035, 6949318073 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τι είναι η «Συμβουλευτική Γονέων» και πότε χρειάζεται;
Στη σύγχρονη κοινωνία με τους πολλούς και έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας και με τις πολλές υποχρεώσεις των γονέων η ανατροφή των παιδιών καθίσταται αρκετά πολύπλοκη. Αυτή η καθημερινότητα σε συνδυασμό με τις αρκετές απαιτήσεις του σχολείου, την έλλειψη χρόνου και τα απρόβλεπτα γεγονότα που μπορούν να συμβούν ανά πάσα χρονική στιγμή μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλες δυσκολίες στην ανατροφή των παιδιών και παράλληλα να κάνουν τους γονείς να νιώσουν αβοήθητοι.
Η συμβουλευτική γονέων έχει σαν σκοπό να υποστηρίξει τους γονείς στο δύσκολο ρόλο που επιτελλούν, καθώς ο ρόλος τους είναι μοναδικός και ο πλέον σημαντικός που έχουν αναλάβει. Η σχέση άλλωστε των γονέων με το παιδί τους εμπεριέχει πολλές προκλήσεις και απαιτήσεις και ως εκ τούτου χρειάζονται τόσο το ένστικτό τους όσο και γνώσεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον πολυδιάστατο ρόλο τους.
Ακρογωνιαίος λίθος της συμβουλευτικής γονέων είναι η συνεργασία των γονέων με τον ψυχολόγο, κατά την οποία γίνεται προσπάθεια να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που προκύπτουν ση σχέση τους με το παιδί τους. Ακόμη η συμβουλευτική γονέων κρίνεται απαραίτητη όταν το παιδί παρακολουθεί κάποιο πρόγραμμα αντιμετώπισης μαθησιακών δυσκολιών, θεραπείας συμπεριφοράς ή λογοθεραπείας, προκειμένου να μπορέσουν μέσω της καθοδήγησης να υιοθετήσουν τους ενδεδειγμένους τρόπους για να βοηθήσουν ουσιαστικά το παιδί τους.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις για να λάβει χώρα η συμβουλευτική γονέων είναι οι παρακάτω:
- Όταν διαταράσσεται η σχέση ανάμεσα στους γονείς ή ακόμη και σε διαζύγιο. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω των διαφορετικών απόψεων σε σχέση με το μεγάλωμα των παιδιών, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να επιφέρει διαμάχες και υποτίμηση μεταξύ τους.
- Όταν προκύπτουν ζητήματα αδελφικής ζήλειας ή ζητήματα που άπτονται οριοθέτησης, διατροφής ή ύπνου.
- Όταν προκύπτουν διαφόρων ειδών φοβίες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση αγχωδών εκδηλώσεων στο παιδί.
- Όταν προκύπτουν συμπεριφορικές δυσκολίες, όπως επιθετικότητα, ξεσπάσματα θυμού, προκλητικότητα, εναντίωση, παραβατικότητα, παρορμητισμός και μειωμένες αναστολές. Οι συγκεκριμένες συμπεριφορές διαταράσσουν τη λειτουργικότητα τόσο στο οικογενειακό πλαίσιο όσο και στο σχολικό πλαίσιο.
- Όταν προκύπτουν συναισθηματικές δυσκολίες, όπως υπερβολική συστολή, ματαίωση, απογοήτευση, απελπισία, θλίψη, δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση, δυσκολία έκθεσης σε περιβάλλοντα καθώς και στη δημιουργία σχέσεων.
- Όταν προκύπτει σχολικός εκφοβισμός όπου θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλη διαχείριση τόσο από τους γονείς όσο και από τους εκπαιδευτικούς σε σχέση με το θύτη και το θύμα.
- Όταν οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα σωματικής ή ψυχολογικής φύσεως του παιδιού τους, το οποίο μπορεί να τους σοκάρει και να τους προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα. Σε αυτήν την περίπτωση οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν μια κρίση για την οποία δεν ήταν προετοιμασμένοι και πολλές φορές μέσω της συμβουλευτικής μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες και παράλληλα να λάβουν την κατάλληλη συναισθηματική υποστήριξη.
- Όταν οι γονείς καλούνται πολλές φορές να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές μεταπτώσεις των έφηβων παιδιών τους με αποτέλεσμα να πολλές φορές να προκύπτουν προβληματικές καταστάσεις στην καθημερινότητα μαζί τους.
- Όταν συμβαίνουν αρνητικά συμβάντα στη ζωή (θάνατος αγαπημένου προσώπου, σεισμοί κλπ) ή δυσχεραίνονται οι καθημερινές συνθήκες διαβίωσης οπότε και μπορεί να επηρεαστεί η καθημερινότητα και η συναισθηματική κατάσταση του παιδιού.
Σε κάθε περίπτωση η συμβουλευτική γονέων δεν αποτελεί κάποιο είδος μαθήματος για να γίνει κάποιος καλύτερος γονέας, καθώς αναντίρρητα ο κάθε γονέας επιθυμεί το καλύτερο για το παιδί του. Εντούτοις θα πρέπει να επισημανθεί ότι κατά την ανατροφή ενός παιδιού μπορεί να προκύψουν δυσκολίες και δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού η αναζήτηση βοήθειας του γονέα από κάποιον ειδικό, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση καταλληλότερων λύσεων για το θέμα που τους απασχολεί.
Γκούθας Ιωάννης
Ψυχολόγος – MA Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης