Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Ετοιμάζοντας τον τουρισμό του μέλλοντος
Το 2021, ήταν ακόμη μία δύσκολη χρονιά για τις κοινωνίες, τις οικονομίες και τον τουρισμό.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (Π.Ο.Τ.), πολλά εκατομμύρια θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις παραμένουν σε κίνδυνο, στο έλεος της εξελισσόμενης υγειονομικής κρίσης και των κυβερνητικών πλάνων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Π.Ο.Τ., δεν είμαστε σε καμία περίπτωση στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν όταν κηρύχθηκε η πανδημία τον Μάρτιο του 2020. Στην πραγματικότητα, καταφέραμε να θέσουμε τις βάσεις για την επανεκκίνηση του τουρισμού γύρω από τους πυλώνες της βιωσιμότητας, της καινοτομίας, των ανθρώπων και της επένδυσης για ένα ανθεκτικό μέλλον, επισημαίνει η ανακοίνωση.
Μεταξύ άλλων, τα βασικά σημεία της ανακοίνωσης του Π.Ο.Τ., έχουν ως εξής:
Συλλογική εργασία
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στους εμβολιασμούς, στην ανίχνευση και στη θεραπεία του κορωνοϊού. Έχουμε επίσης δει σημαντική πρόοδο στην εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ της διατήρησης της ασφάλειας των ανθρώπων και της διατήρησης του τουρισμού, όπως φαίνεται από την αποτελεσματική συνεργασία του Π.Ο.Τ. με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από την αρχή της πανδημίας.
Μια συνεργατική και πολυμερής προσέγγιση, είναι και πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο της αξιοποίησης των διδαγμάτων που αντλήσαμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Η διασφάλιση εναρμονισμένων ταξιδιωτικών πρωτοκόλλων, ήταν το μήνυμά μας από την πρώτη μέρα και αποτελούν τον πυρήνα της επανεκκίνησης του τουρισμού σε πολλά μέρη του κόσμου, κυρίως στους προορισμούς του βόρειου ημισφαιρίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής.
Μας ενθαρρύνει επίσης η ανθεκτικότητα και η αποφασιστικότητα που προέρχονται από τον ίδιο τον τουριστικό τομέα, καθώς και από τα κράτη μέλη μας.
Όπως ποτέ άλλοτε, η πανδημία κατέστησε σαφή τη σημασία του τουρισμού για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Ο τουρισμός αποτελεί πλέον μέρος της παγκόσμιας συζήτησης και τίθεται στο επίκεντρο των εθνικών και διεθνών σχεδίων δράσης για την ανάκαμψη.
Διεύρυνση της εντολής μας
Το ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς καινοτομίας και start-up του Π.Ο.Τ. συνεχίζει να αυξάνεται, αναδεικνύοντας το ταλέντο και την κοινή μας ετοιμότητα να ακούσουμε νέες φωνές και να αγκαλιάσουμε νέες ιδέες.
Το παγκόσμιο μας οικοσύστημα καινοτομίας αποτελείται πλέον από περισσότερες από 12.000 νεοφυείς επιχειρήσεις σε 160 χώρες, με τη διοχέτευση 83 εκατ. δολαρίων και 300 εταιρικούς συνεργάτες που εργάζονται επί του παρόντος σε νέες τεχνολογίες τουρισμού.
Επιπλέον, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Π.Ο.Τ. προσεγγίζουν πρωτοφανή αριθμό ατόμων, καλωσορίζοντας περισσότερους από 20.000 φοιτητές από 100 χώρες σε μόλις 18 μήνες. Προωθούμε τη δια βίου μάθηση χάρη σε συνεργασίες με τα πέντε κορυφαία ιδρύματα στον κόσμο στον τουρισμό και τη φιλοξενία, όπως το πανεπιστήμιο IE, το Les Riches, το Glion Institute, το Ecole du Casse και το Swiss Education Group που προσφέρουν 19 διαδικτυακά μαθήματα στα Ισπανικά, Αγγλικά και Αραβικά - ένα πραγματικό «διαδικτυακό πανεπιστήμιο πανεπιστημίων».
Όλα αυτά υποστηρίζονται από αναλύσεις δεδομένων για επενδύσεις στον τουρισμό που υποστηρίζονται από τη συνεργασία μας με τους Financial Times. Μέσω αυτού, δημιουργήσαμε τις πρώτες τουριστικές επενδυτικές κατευθυντήριες γραμμές του Π.Ο.Τ., τις οποίες τώρα κλιμακώνουμε για να δημιουργήσουμε κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη τουριστικών επιχειρήσεων ανά χώρα.
Η επανεκκίνηση του τουρισμού είναι αδιανόητη χωρίς πράσινες επενδύσεις. Συνεργαζόμαστε με ιδρύματα όπως το International Finance Corporation της Παγκόσμιας Τράπεζας και η Inter-American Development Bank. Μέχρι σήμερα, αποτελούν μέρος του παγκόσμιου επενδυτικού δικτύου του Π.Ο.Τ. περισσότεροι από 200 επενδυτές, που προωθούν κρίσιμες εργασίες, όπως η υποστήριξη της βιωσιμότητας των αλυσίδων ξενοδοχείων από 50 χώρες.
Για τους ανθρώπους και τον πλανήτη
Ο τουρισμός είναι έτοιμος να δουλέψει σκληρά και να ανταποκριθεί στις ευθύνες του απέναντι στους ανθρώπους και τον πλανήτη. Οι δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών στο μισό έως το 2030 και για την επίτευξη του NetZero έως το 2050 το αργότερο, είναι μεγάλες και σημαντικές, προερχόμενες από εκατοντάδες χώρες μέλη, μεμονωμένους προορισμούς, εταιρείες και μέσα ενημέρωσης.
Και για τους ανθρώπους, φροντίζουμε τα οφέλη που προσφέρει ο τουρισμός να είναι όσο το δυνατόν ευρεία και δίκαια. Αυτό περιλαμβάνει την καθιέρωση του τομέα ως μοχλού ανάπτυξης της υπαίθρου, όπως υποστηρίζεται μέσω της πρωτοβουλίας του Π.Ο.Τ. για τα καλύτερα τουριστικά χωριά. Φέτος, ξεκινώντας με μεγάλο ενθουσιασμό, έλαβαν αναγνώριση 44 χωριά από 32 χώρες, για τη δέσμευση στην τουριστική ανάπτυξη σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξη
tornosnews.gr