Δημήτρης Ατσάρος στον COSMOS 96,5: «Τα καταλύματά μας λειτουργούν βάσει μιας συγκεκριμένης νομοθεσίας. Με τα Airbnb δεν συμβαίνει το ίδιο. Πρέπει να υπάρξουν κανόνες»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 24 Ιουλίου 2022 10:44

Δημήτρης Ατσάρος στον COSMOS 96,5: «Τα καταλύματά μας λειτουργούν βάσει μιας συγκεκριμένης νομοθεσίας. Με τα Airbnb δεν συμβαίνει το ίδιο. Πρέπει να υπάρξουν κανόνες»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Δημήτρης Ατσάρος, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στον αθέμιτο ανταγωνισμό αναφορικά με την ένταξη καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους» : « Εμείς προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το θέμα του ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που αρνείται να θεσπίσει κανόνες και να τους υποστηρίξει  στο κομμάτι της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα δικά μας καταλύματα λειτουργούν βάσει μιας συγκεκριμένης νομοθεσίας που η ίδια η πολιτεία δικαίως έχει προβλέψει, προκειμένου να διασφαλίζεται το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται στους επισκέπτες μας βάσει της κατηγορίας του κάθε καταλύματος. Για το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους» οι αδειοδοτήσεις δεν έχουν καμία σημασία, διότι μπορεί να ενταχθεί οποιοδήποτε ακίνητο. Πριμοδοτούνται με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου οι διακοπές των πολιτών σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα , στα οποία δεν υπάρχουν καν οι προδιαγραφές την υγιεινής και της ασφάλειας. Η ίδια η πολιτεία πρόσφατα και με δηλώσεις του Διευθυντή της ΑΑΔΕ Πιτσιλή που βρέθηκε στην Γενική Συνέλευση της ΠΟΞ , δήλωνε αδυναμία να ελέγξει. Εάν επιθυμούν να εντάξουν  την βραχυχρόνια μίσθωση στο τουριστικό προϊόν της χώρας , θα πρέπει να αποκλείονται να λειτουργούν κάτω από τον μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης παράνομα καταλύματα. Εμείς έχουμε τον ΦΠΑ, τον φόρο διαμονής, την ασφάλιση στον ΕΦΚΑ, το τέλος παρεπιδημούντων. Στην Ελλάδα σήμερα 35 χιλιάδες μικρά καταλύματα τιμωρούνται από το Υπουργείο Τουρισμού επειδή είναι συνεπή και τηρούν όλες τις προδιαγραφές που έχει θεσπίσει το ίδιο το κράτος. Αναγκάζονται να παλεύουν να σταθούν όρθιες μέσα σε ένα περιβάλλον πάρα πολύ δύσκολο, γιατί επιβραβεύονται τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης , για το άναρχο αυτό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται».

Στο φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης: « Το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης ξεκίνησε ως ένα κίνητρο για κάποιους να νοικιάζουν για λίγο διάστημα τα σπίτια τους , προκειμένου να συνεισφέρουν στο εισόδημα τους. Αυτό έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, που υπάρχουν πάρα πολλά ακίνητα τα οποία  αυτό το οποίο ονομάζουμε βραχυχρόνια μίσθωση δεν το τηρούν. Η πολύ ψηλή κερδοφορία  των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει οδηγήσει σε μία τέτοια τακτική, που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και τα βλέπουμε και εδώ στην Κεφαλονιά. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες για να μείνουν διασώστες, δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές και έχουν αυξηθεί τα ενοίκια και οι τιμές των κατοικιών, που αν αυτό το συνυπολογίσουμε με την ταυτόχρονη αύξηση του κόστους ζωής καταλήγει σε κοινωνικό πρόβλημα. Η λύση για μας είναι να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων με τους αριθμούς καταχώρησης αυτών των ακινήτων, που θα έχουν πρόσβαση όλες οι πλατφόρμες μας μέσα σ αυτό το σύστημα. Σε κάθε περίπτωση θα αναγκαστούν και να ελέγχουν και να δημοσιοποιούν τον αριθμό της καταχώρησης πριν το αναρτήσουν στο σύστημα. Το βασικότερο για μας είναι να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να ορίσουν τον μέγιστο αριθμό ακινήτων που μπορούν να γραφούν στο μητρώο των ακινήτων της βραχυχρόνιας μίσθωσης, γιατί η κάθε περιοχή έχει την δική της ιδιαιτερότητα.

Σύμφωνα με μια έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ , οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης στα τέλη του 2020 , είχαν υπερβεί τις κλίνες των ξενοδοχείων. Μέσα στο 2021 η βραχυχρόνια μίσθωση ανέκτησε το 85% των εσόδων του 2019. Η ίδια έρευνα έχει δείξει ότι ένα ποσοστό 45με 50% των ταξιδιωτών έμειναν σε κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης».

Στο τι συμβαίνει στην Ευρώπη σε σχέση με την βραχυχρόνια μίσθωση: « Στο Λονδίνο επιτρέπεται μόνο 90 μέρες τον χρόνο να λειτουργούν. Στη Σκωτία στην Γλασκόβη , επιτρέπεται η εκμίσθωση δωματίου μόνο σε κτήριο που υπάρχει κοινή είσοδος. Στη Βαρκελώνη δεν δίνονται άλλες άδειες, στη Μαγιόρκα έχει απαγορευθεί τελείως  στους αστικούς ιστούς , στην Ολλανδία στο Άμστερνταμ επιτρέπεται μόνο 30 μέρες. Στην Ελλάδα περιμένουμε αυτό το πράγμα από μόνο του να αμβλυνθεί, ενώ μέρα με τη μέρα οξύνεται, δεν το αγγίζει κανένας. Σε κάθε ΑΦΜ μπορεί να δηλώνει κανείς δύο ακίνητα και μέχρι 90 μέρες , αλλά στην πράξη αυτό δεν τηρείται».

Στους τρόπους αντίδρασης στο φαινόμενο  της βραχυχρόνιας μίσθωσης: « Βγάλαμε ένα δελτίο τύπου ως Πανελλήνια Συνομοσπονδία για να αναδείξουμε το θέμα όπως έκανε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Μέσω του ΣΕΤΕ που είναι το ανώτερο όργανο όλων των τουριστικών επιχειρήσεων, επανειλημμένως έχουμε ζητήσει και θα το κάνουμε και πάλι, καταλύματα που δεν έχουν καμία άδεια και δεν τους υποχρεώνει κανείς να πληρώνουν αυτά που πληρώνουμε εμείς , έστω και την ύστερη ώρα για το «Τουρισμός για όλους», να επανεξετάσουν την ένταξη τους. Να τα υποχρεώσει να λειτουργούν , δεν είμαστε αντίθετοι , με τους ίδιους τρόπους  και τις προυποθέσεις τα δικά μας καταλύματα και να εκδώσουν μια άδεια λειτουργίας, για να διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες όπως εμείς. Η πολιτεία, όχι μόνο μας βάζει  αντιμέτωπους μαζί τους, αλλά και τους επιβραβεύει. Το δελτίο που εκδώσαμε έχει φτάσει μέχρι τον Πρωθυπουργό. Το πρόβλημα βρίσκεται τόσο ψηλά, που 75 Ευρωβουλευτές  την περασμένη εβδομάδα και 15 δήμαρχοι Ευρωπαϊκών πόλεων,  έχουν στείλει επιστολή στον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν, ζητώντας να θεσπίσει μια νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, που να ρυθμίζει όλο αυτό το πλαίσιο και είναι κοινό για όλη την Ευρώπη. Με πρόσφατα στοιχεία μιας εταιρείας ερευνών , η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, στο διάστημα Ιουνίου  Σεπτεμβρίου για φέτος με μια τεράστια αύξηση, 230% σε σχέση με το 2021.  Έχουμε ξεπεράσει την Πορτογαλία, την Κροατία, την Ιταλία, που ήταν πολύ πιο πάνω από μας. Διάβαζα πρόσφατα κάτι τρομακτικό, παραιτήθηκε ο πνευμονολόγος  στο Κέντρο Υγείας στη Μύλο, γιατί δεν είχε που να μείνει. Και για μας υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, καθημερινά δεχόμαστε τηλεφωνήματα από τον Διοικητή του Νοσοκομείου που ζητά σπίτια για γιατρούς, από τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Λιμενάρχη, μέχρι και από τον ΔΕΗΕ προκειμένου να τους εξυπηρετήσουμε. Αυτοί που νοίκιαζαν σπίτια για όλο το χρόνο, τα νοικιάζουν τώρα με Airbnb. Πρέπει να γίνει μια μεγάλη συζήτηση και σε τοπικό επίπεδο, με όλους τους φορείς, με όλους τους Δήμους, να δούμε πως μπορούμε να το ξεπεράσουμε κι αν είναι δυνατό, να βάλουμε κάποιους κανόνες. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια καλή τουριστική χρονιά , ως τώρα είμαστε καλύτερα από το 2019, το ταμείο όμως θα γίνει στο τέλος της χρονιάς , γιατί βρισκόμαστε εν  μέσω πληθωριστικών πιέσεων , μιας ενεργειακής κρίσης , μιας πανδημίας και όλα αυτά έχουν πάντα σημασία όσον αφορά τις τουριστικές ροές. Βάζοντας και το πρόβλημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης , που η Κεφαλονιά είναι από τους πρωταθλητές στην Ελλάδα,  στο τέλος να δούμε τι θα απομείνει. Θα έχουμε αν δε προκύψει κάτι που το απευχόμαστε μια καλύτερη χρονιά από το 19, αλλά όλοι θα έχουμε δουλέψει πολύ λιγότερο από το 19».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250