Η Υπ. Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη στο Inkefalonia.gr -’’Η Κεφαλονιά έχει όλα τα εφόδια για περαιτέρω εξέλιξη της τουριστικής της προσφοράς’’
‘’Ανοίγουμε πλέον έναν νέο κύκλο ανάπτυξης, στον οποίο δίνουμε έμφαση στην ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού’’ τονίζει η Υπουργός Τουρισμού
Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή
Με αφορμή την αυριανή (Πέμπτη 16/5) επίσκεψη της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στην Κεφαλονιά, το inkefalonia.gr, επικοινώνησε και έθεσε τις ερωτήσεις του στην Υπουργό, σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν το νησί μας, πάνω στον κλάδο του τουρισμού!
Η κα Κεφαλογιάννη, απάντησε με σαφήνεια σε όλες τις ερωτήσεις που της θέσαμε και είναι σίγουρο ότι από την αυριανή επίσκεψη στο νησί μας, μόνο κερδισμένη θα βγει η Κεφαλονιά, καθώς στο πλαίσιο της παραμονής της, θα έχει συναντήσεις και συσκέψεις με φορείς του τουρισμού, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η συνέντευξη
- Ποιο είναι το τουριστικό μοντέλο που ακολουθούμε ως χώρα και που πρέπει να στοχεύσουμε τα επόμενα χρόνια ως χώρα για την αύξηση των τουριστών;
Η πρόοδος του ελληνικού τουρισμού και η ταχεία ανάκαμψη μετά την πανδημία αποτελεί ασφαλώς μία σημαντική επιτυχία της χώρας μας.
Ολοκληρώθηκε λοιπόν ένας κύκλος ανάπτυξης που ξεκίνησε πριν μία δεκαετία, και ανέδειξε την Ελλάδα σε κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό. Στήριξε, σε μία δύσκολη συγκυρία, την ελληνική κοινωνία, την οικονομία, την απασχόληση.
Ανοίγουμε πλέον έναν νέο κύκλο ανάπτυξης, στον οποίο δίνουμε έμφαση στην ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού. Είναι σαφές πλέον ότι πρέπει να διαφοροποιηθούμε από το μοντέλο ήλιος-θάλασσα, και να εργαστούμε συλλογικά για την περαιτέρω αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, όπως είναι ο πολιτισμός.
Με την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού και νέα επικοινωνιακή στρατηγική, στοχεύουμε στην ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών της τουριστικής μας προσφοράς. Την προβολή βιώσιμων πρακτικών, εμπειριών και δραστηριοτήτων, που θα οδηγήσουν σε προσέλκυση επισκεπτών με ποικίλα ενδιαφέροντα και σε επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας και πέραν των μηνών τουριστικής αιχμής.
-Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την τουριστική σεζόν που μόλις άνοιξε; Τι περιμένουμε ως χώρα και τι εικόνα έχετε για την Κεφαλονιά;
Τα μηνύματα που λαμβάνουμε μέσα από συμμετοχή μας σε εκθέσεις του εξωτερικού και επαφές με εκπροσώπους της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, καθώς και τα πρώτα στοιχεία, δείχνουν ότι και το 2024 θα είναι μια ακόμα χρονιά υψηλών επιδόσεων για τον ελληνικό τουρισμό, σε ένα μάλιστα έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.
Η Κεφαλονιά είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, με πολλές ακόμα δυνατότητες για μία βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη.
Διαθέτει ξεχωριστά χαρακτηριστικά, όπως το έντονο ανάγλυφο, την εξαιρετική φυσική ομορφιά, την πλούσια πολιτιστική προσφορά και παράδοση, τη γαστρονομία και μακρά οινική παράδοση.
Έχει λοιπόν όλα τα εφόδια για περαιτέρω εξέλιξη της τουριστικής προσφοράς, την προσέλκυση επισκεπτών για μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, και μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο εύρος ταξιδιωτικών προτιμήσεων.
- Πλέον όλο και πιο συχνά ακούμε τον όρο βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό. Ποιες είναι οι δικές σας προσπάθειες και πρωτοβουλίες πάνω σε αυτό;
Στο Υπουργείο Τουρισμού, εργαζόμαστε για να θέσουμε τα θεμέλια για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Στοχεύουμε σε μία μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος. Σε μία ανάπτυξη με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία, το σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες, στον άνθρωπο, και στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Προωθούμε πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, και εργαζόμαστε για την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για έργα που θα υποστηρίξουν τον τουρισμό στη νέα εποχή.
Παράλληλα, στοχεύουμε στην βέλτιστη διαχείριση των προορισμών και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην τουριστική ανάπτυξη. Η συμπερίληψη των τοπικών κοινωνών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων αποτελεί στρατηγική επιλογή μας.
Με την πρόσφατη νομοθετική μας πρωτοβουλία, θεσμοθετήσαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, το οποίο συνεδρίασε στις αρχές της εβδομάδας. Συγκαλείται από τον Υπουργό Τουρισμού και στο οποίο συμμετέχουν οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας, με αρμοδιότητα τη διατύπωση εισηγήσεων για θέματα όπως ο σχεδιασμός μίας ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στις επιμέρους περιφέρειες,
Προχωρήσαμε επίσης στη θεσμοθέτηση του Παρατηρητηρίου για τον Θαλάσσιο και Παράκτιο Τουρισμό στη Μεσόγειο με σκοπό τη μέτρηση και παρακολούθηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της δραστηριότητας αυτής.
Θεσμοθετήσαμε επίσης το Συμβούλιο Οινοτουρισμού με σκοπό την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η δραστηριότητα αυτή για όλη τη χώρα.
Για το αμέσως επόμενο διάστημα έχει δρομολογηθεί νέα νομοθετική πρωτοβουλία, που θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως η περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην αδειοδότηση των τουριστικών υποδομών της χώρας.
Ακόμη, ένας από τους κεντρικούς άξονες τη πολιτικής μας, είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των απασχολούμενων στον τουρισμό, ώστε η ποιότητα των υπηρεσιών μας να βελτιώνεται διαρκώς και σε ευθυγράμμιση με τη συνολική εξέλιξη της τουριστικής μας προσφοράς.
Με μία νέα προσέγγιση και αξιοποίηση νέων εργαλείων και με έργο που έχει δρομολογηθεί με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενισχύουμε την προώθηση και προβολή του τουριστικού προϊόντος, και προβάλουμε την Ελλάδα ως ένα πολυθεματικό προορισμό που μπορεί να προσφέρει μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου’’.
- Στην Κεφαλονιά και από την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου, γίνεται μία οργανωμένη προσπάθεια για επέκταση της Τουριστικής σεζόν. Ποιες είναι οι δικές σας πρωτοβουλίες γι' αυτό το ζήτημα;
Η στρατηγική μας δίνει έμφαση στην ενίσχυση τη εικόνας και ταυτότητας της Ελλάδας ως προορισμού όχι μόνο για το καλοκαίρι και την θάλασσα, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες ταξιδιωτικές εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει.
Με μεταρρυθμίσεις, νέα εργαλεία επικοινωνίας και με αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προωθούμε τις ειδικές μορφές τουρισμού που θα συμβάλουν στη διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς.
Επενδύουμε λοιπόν σε υποδομές θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως ο αγροτουρισμός με τη δημιουργία ενός δικτύου για την ανάδειξη της δραστηριότητας αυτής καθώς και ο ορεινός τουρισμός με την επένδυση σε αναβάθμιση υποδομών χιονοδρομικών κέντρων και ορειβατικών καταφυγίων. Επίσης ο θαλάσσιος τουρισμός, με την αναβάθμιση υποδομών των τουριστικών λιμένων, καθώς και ο τουρισμός υγείας και ευεξίας και ο καταδυτικός τουρισμός. Με ένα ακόμα έργο προωθείται η ανάπτυξη υποδομών προσβασιμότητας σε παραλίες της χώρας μας.
Στοχεύουμε επιπλέον στην ανάδειξη του μεγάλου πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας μας και τη διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό με την αξιοποίηση κατάλληλων εργαλείων επικοινωνίας.
Συνεργαζόμαστε με εκπροσώπους ταξιδιωτικών οργανισμών, αεροπορικές εταιρείες και φορείς του εξωτερικού, επίσης για να προωθήσουμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου σε όλη τη χώρα.
Στηρίζουμε τις προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών γιατί και μέσα από αυτές θα προωθηθεί η επέκταση της τουριστικής περιόδου.
Τα Ιόνια νησιά, και βέβαια η Κεφαλονιά και το πολυσύνθετο τουριστικό της προϊόν, προβάλλονται μέσα από τα ψηφιακά εργαλεία του ΕΟΤ τόσο για την Περιφέρεια όσο και ανά προορισμό, με προγράμματα προβολής και συνδιαφήμισης με tour operators και αεροπορικές εταιρίες, και με ενέργειες όπως η διοργάνωση δημοσιογραφικών ταξιδιών και ταξιδιών εξοικείωσης.
- Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και φέτος εξεύρεσης προσωπικού στον τουρισμό. Τι σκέφτεστε να κάνετε ώστε αυτό να περιοριστεί;
‘’Αναμφίβολα η έλλειψη προσωπικού είναι ένα σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα στη περίοδο μετά την πανδημία.
Επηρεάζει πέραν του κλάδου του τουρισμού, και μια σειρά άλλων παραγωγικών κλάδων. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των ελλείψεων σε διάφορες ειδικότητες, η εκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των απασχολούμενων στον τουρισμό αποτελεί κεντρικό ζητούμενο για το Υπουργείο Τουρισμού.
Η ενίσχυση της κατάρτισης των εργαζομένων του κλάδου, είναι άλλωστε κομβικής σημασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών και της βιώσιμης ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού.
Μέσω ειδικής δράσης που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υλοποιούνται έργα που στοχεύουν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων, καθώς επίσης και στην επανειδίκευσητων εργαζομένων στον τουρισμό και μακροχρόνια ανέργων. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, θα παρέχουν επαγγελματική κατάρτιση και πιστοποίηση σε χιλιάδες ωφελούμενους.
Οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης του Υπουργείου Τουρισμού θα αποκτήσουν έναν διευρυμένο ρόλο, σε ό,τι αφορά στην διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων τους με την αγορά εργασίας.
Παράλληλα, λειτουργούν Τμήματα Μετεκπαίδευσης και προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που απευθύνονται σε εργαζόμενους στον τουρισμό και πρόσκαιρα ανέργους.
- Θεωρείτε ότι είναι αποτελεσματικά τα μέτρα περιορισμού, όσον αφορά την βραχυχρόνια μίσθωση, ή πρέπει να εφαρμοστούν νέα μέτρα;
Η πρόθεση της Κυβέρνησης για ρύθμιση του πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, εκφράστηκε και με τον πρόσφατο νόμο, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε ένα πλαίσιο ελέγχου και φορολόγησης.
Προβλέπονται λοιπόν και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις φόροι και τελη που υφίστανται για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Σκοπός μας στο Υπουργείο Τουρισμού, είναι να υπάρξει διαφάνεια και ένα πλαίσιο κανόνων σε ότι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι τα καταλύματα αυτά δεν μπορούν να λειτουργούν σε πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού.
Στο επόμενο διάστημα θα λάβουμε νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να εξειδικευτεί το πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, στο επίπεδο θέσπισης ελάχιστων τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών.
- Σε κάποια νησιά π.χ Σαντορίνη παρατηρείται ήδη το φαινόμενο του Υπερτουρισμού, που ενοχλεί και τους ντόπιους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες. Τι σκέφτεστε να κάνετε για να μην εμφανιστεί το ίδιο πρόβλημα και σε άλλα νησιά ή περιοχές της Ελλάδας;
Στόχος μας όπως σας ανέφερα είναι η προώθηση μίας βιώσιμης ανάπτυξης, σε όλη τη χώρα με διασφάλιση του μέτρου και της ισορροπίας. Επιδιώκουμε οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και παράλληλα τη διαφύλαξη την ταυτότητας και της αυθεντικότητας των προορισμών.
Εργαζόμαστε για ένα τουριστικό προϊόν που θα απευθύνεται σε μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής ζήτησης. Τα έργα υποδομών που υλοποιούνται, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες μας, μπορούν να συμβάλουν στον καταμερισμό των επισκεπτών σε μεγαλύτερο μέρος της χώρας και σε μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, αλλά και στην άμβλυνση της πίεσης σε ορισμένους προορισμούς και δραστηριότητες κατά τους μήνες τουριστικής αιχμής.