Τιμοθεάτος στον INKEFALONIA 89,2: Καλύτερα από ότι περίμενα τα μηνύματα στην WTM
Στον Inkefalonia 89,2, στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με την δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς -Ιθάκης, Ταμίας της ΠΟΞ , μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ και μέλος της τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου Γεράσιμος Τιμοθεάτος ,για θέματα του τουρισμού.
Ο κ. Τιμοθεάτος ξεκίνησε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κ. Νιόβη Καμπίτση και στο «Αρμάρι τση Νιόβης, το οποίο περιλαμβάνει αυθεντικές γεύσεις από την Κεφαλονίτικη παράδοση της Κεφαλονιάς και την πρόθεση του να καταθέσει στην Γαστρονομική Κοινότητα της Κεφαλονιάς την πρόταση της επανέκδοσης του.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού WORLD TRAVEL MARKET 2024 στο Λονδίνο που , πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 7 Νοεμβρίου σημειώνοντας: «Πηγαίνοντας στο Λονδίνο μετά από τόσα χρόνια, δεν ήμουν και πολύ αισιόδοξος για τα μηνύματα που θα άκουγα, τελικά όμως ήταν πολύ καλύτερα από αυτά που περίμενα. Η Κεφαλονιά δείχνει τουλάχιστον στους Tour operator να κρατάει την θέση της , δηλαδή δεν σημειώνει μείωση, ήμασταν οριακά σε ποσοστά πάνω από την αντίστοιχη περσινή περίοδο στον τομέα των κρατήσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Φυσικά τα νούμερα που λέμε είναι η αποτύπωση της εικόνας μέχρι 31 Οκτωβρίου για τους Tour operator, από κει και πέρα για τους ελεύθερους και πάλι έγιναν σημαντικές επαφές από την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου , που παρ όλο που πολλοί θέλουν να την παρουσιάζουν ότι δεν κάνει τίποτα η δεν ενδιαφέρεται , βλέπει τα προβλήματα που υπάρχουν στην Κεφαλονιά και προσπαθεί να τα λύσει.
Ένα από αυτά ήταν με την Easyjet που έγιναν κάποιες σημαντικές συζητήσεις με στόχο να επανέλθουν κάποιες πτήσεις και είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Συμμετείχε και η Περιφέρεια που υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να πούμε και στον κ. Περιφερειάρχη που ήταν παρόν στην έκθεση ένα πολύ μεγάλο μπράβο γι αυτή του την απόφαση να βοηθήσει την προσπάθεια που κάνει η Κεφαλονιά, αλλά και συγχαρητήρια για τον χώρο του περιπτέρου , που μετά από πάρα πολλά χρόνια, υπήρχε ένα περίπτερο το οποίο ήταν αρκετά μεγάλο σε μέγεθος και μπορούσε να φιλοξενήσει τις συναντήσεις που είχανε προγραμματιστεί. Πάντα η παρουσία μέσα στον ΕΟΤ είναι πολύ καλή , γιατί παίρνει ο προορισμός και από το Brad Grease, αλά από κε και πέρα δεν ήτανε λειτουργικό και αποφασίστηκε από την Περιφέρεια να πάρει έναν χώρο δικό της, ώστε να κάνει τα ραντεβού της, όπως χώρο δικό τους είχανε κι άλλες περιοχές, ο Δήμος Ρόδου, η Κώς κλπ. Υπήρχαν κι άλλα περίπτερα δηλαδή από την Ελλάδα, που είχανε επιλέξει να είναι δίπλα αλλά έξω από τον ΕΟΤ , ώστε να έχουν περισσότερο χώρο για να κάνουν συναντήσεις. Θεωρώ ότι ήταν με θετικό πρόσημο αυτή η παρουσία και ήταν κυρίως από τις συναντήσεις που έγιναν με την Easy Zet και με την Zet2 Holidays , η οποία μας εξέφρασε την πρόθεση της ότι θέλει να επεκτείνει την τουριστική περίοδο στην Κεφαλονιά, φτάνει η τοπική κοινωνία να υποστηρίξει το συγκεκριμένο εγχείρημα και νομίζω ότι και τις επόμενες μέρες θα γίνουν κάποιες συναντήσεις ώστε να δούμε αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα».
Όσον αφορά την Fraport η οποία έχει κοινοποιήσει ότι περιμένει μία ποιο μετριοπαθή αύξηση το 2025 σε σχέση με το 2024 και την ΙΑΤΑ η οποία αναφαίρετε σε πρόβλημα στις υποδομές, ο κ. Τιμοθεάτος ανέφερε:
« Η Fraport έχει πιάσει ήδη τον στόχο που έχει βάλλει ως το 2030 στην διακίνηση επιβατών, άρα αν έχει πιάσει αυτό τον στόχο και με μία μετριοπαθή αύξηση, πάλι είναι εντός του στόχου της . Πάει πάρα πολύ καλά και τα νούμερα αυτά τα αποδεικνύουν οι επισκέπτες που έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Διαχειρίζεται 14 αεροδρόμια και από τους κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα , άρα όλος ο κόσμος περνάει σχεδόν από τις υπηρεσίες της.
Η ΙΑΤΑ αναφαίρετε κυρίως στις υποδομές στα αεροδρόμια. Σίγουρα οι δημόσιες εγκαταστάσεις θέλουνε μία αναβάθμιση , είναι πεπαλαιωμένα σε πολλές περιοχές τα δίκτυα ύδρευσης, στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΞ στην Ζάκυνθο ακούστηκε ότι υπάρχει απώλεια νερού στην ύδρευση στην πόλη της Κέρκυρας, φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και η ανομβρία και όλα αυτά έχουν οδηγήσει τη Κέρκυρα σ αυτή την δύσκολη κατάσταση».
Το 2025 φαίνεται να είναι μία κομβική χρονιά για τον Ελληνικό τουρισμό δεδομένης και της σχετικής κόπωσης που παρατηρείται του τελευταίους μήνες του 2024 και λόγω των απρόβλεπτων γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και ο κ Τιμοθεάτος ανέλυσε με την δική του εμπειρία τα παραπάνω:
« Έχουμε παρατηρήσει μία κόπωση σε όλη την Ελλάδα και την όλη κόπωση έρχεται να την επιβαρύνει πλέον και η οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Ακόμη και στην Αγγλία που ήμασταν πρόσφατα, δεν διανύει τις καλύτερες μέρες στην οικονομία της και από την στιγμή που ο οικονομίες όλων των χωρών έχουν πρόβλημα, όλα αυτά δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστο τον τουρισμό στην Ελλάδα. Είναι οι πηγές του προορισμού των πελατών μας , δύσκολες οι οικονομικές καταστάσεις εκεί πέρα, οπότε μικρότερη κατανάλωση γίνεται και εδώ στις διακοπές. Οι διακοπές είναι ανάγκη για τον άνθρωπο, δεν είναι είδος πολυτελείας και γίνονται , αλλά πιθανόν να μικρύνει την περίοδο των διανυκτερεύσεων και θα ξοδεύει δυσκολότερα. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και για την επόμενη χρονιά, γιατί περίμενα πολύ διαφορετικά πράγματα να ακούσω στο Λονδίνο και τα περίμενα προς το χειρότερο ».
Στο ερώτημα αν ο τουρισμός αρχίζει να «θαμπώνει», αν ο υπερτουρισμός είναι πραγματικότητα και αν υπάρχουν εναλλακτικές εάν ο τουρισμός αρχίσει να φθίνει απάντησε:
« Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που να λέμε ότι δεν θα πάμε καλά τουριστικά.
Από την άλλη πλευρά έχει ανοίξει μία κουβέντα ειδικότερα μετά την πανδημία ότι υπάρχει υπερτουρισμός. Σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει υπερτουρισμός ειδικά στην Ελλάδα και ακόμα περισσότερο στο νησί της Κεφαλονιάς. Αν υπάρχουνε κάποιες περιοχές πχ η Σαντορίνη οι οποίες πραγματικά δέχονται έναν πολύ μεγάλο όγκο τουριστών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα , εκεί πέρα θεωρώ ότι περισσότερο είναι πρόβλημα διαχείρισης του κόσμου και όχι το ότι δεν μπορεί να σηκώσει αυτό τον κόσμο. Πρέπει να γίνει μία διαφορετική κατανομή( εξήγησε τα ανάλογα).
Μεγαλύτερη αγωνία από το να μείνει ο τουρισμός βιώσιμη δραστηριότητα, από αυτούς που ασχολούνται με τον τουρισμό , δεν πρέπει να την έχει κάποιος άλλος. Ο κλάδος των ξενοδοχείων που έχω την τιμή να υπηρετώ, είναι πολύ περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένος, γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας και κάνουμε οτιδήποτε γίνεται ώστε να παραμείνουμε σε μία βιώσιμη τροχιά. Από κει και πέρα και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο που είμαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, επεξεργάζεται ήδη σχέδιο που θα υπάρχει και κατάταξη ξενοδοχείων ανάλογα με τα πράσινα κριτήρια που χρησιμοποιεί το κάθε ξενοδοχείο. Θα φύγουμε πλέον από την λογική του τα υπηρεσίες δίνεις , αλλά θα κοιτάμε πλέον και πόσες πράσινες υπηρεσίες δίνει το κάθε ξενοδοχείο και θα υπάρχει και μία σχετική κατάταξη γι αυτό. Άρα δεν πρέπει να μας φοβίζει το τι έρχεται αύριο. Σίγουρα χρειάζεται μία μελέτη , δεν πρέπει να καταστρέψουμε τα πάντα προς όφελος του τουρισμού , γιατί πρώτα απ όλα εμείς οι κάτοικοι θα επιβαρυνθούμε με συνέπειες που θα προκαλέσουμε. Άρα νομίζω ότι ο τουρισμός δεν δείχνει σε καμιά περίπτωση ότι θέλει να τα καταπατήσει και να τα καταστρέψει όλα στον βωμό του κέρδους. Ναι πρέπει να έχουμε κέρδος, αλλά πάντα σεβόμενοι το περιβάλλον και τις καταστάσεις βιώσιμης ανάπτυξης ( παρέπεμψε στην σελίδα του ΣΕΤΕ , στην μελέτη με τις πρακτικές για πράσινες ενέργειες στα ξενοδοχεία και γενικά τον τουρισμό)».
Ο κ Τιμοθεάτος τάχθηκε επίσης υπέρ του νέου χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό.
Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Ηλία Μπεριάτου στον COSMOS 96,5, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη περιορισμού της υπέρμετρης τουριστικής ανάπτυξης και παρότρυνε να σταματήσει τις διαφημίσεις η Κεφαλονιά για να ν έρχονται περισσότεροι τουρίστες, απάντησε:
« Την ίδια στιγμή κατηγορείται η Τουριστική Επιτροπή, ότι δεν κάνει τίποτα και όλο αυτό βγαίνει από τον κόσμο, δεν έρχεται κάποιος ειδικός Τιμοθεάτος να πει ότι δεν κάνετε πολλά, ο κόσμος το λέει αυτό το πράγμα, άρα ο κόσμος δεν αισθάνεται ότι έχει υπερτουρισμό.
Σίγουρα όπως προείπα πρέπει να μπούνε κανόνες σχετικά με την διαχείριση των ξενοδοχείων και των άλλων τουριστικών δραστηριοτήτων , όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε υπερτουρισμό και ειδικά στο νησί μας.
Από κει και πέρα νομίζω ειδικά με το υπερτουρισμό που ακούγεται πολύ τα τελευταία χρόνια και ευτυχώς στο συνέδριο της Καθημερινής ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν υπάρχει υπερτουρισμός στην Ελλάδα και απλώς πρέπει να γίνει μία άλλη διαχείριση των τουριστών.
Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να πυροβολούμε συνέχεια τον τουρισμό και περισσότερο αυτή η κουβέντα έχει ανοίξει με σκοπό να ζητηθούνε να γίνουν κάποιες μελέτες φέρουσας ικανότητας , ώστε ορισμένα Πανεπιστήμια πιθανόν να ζητήσουν κονδύλια για να κάνουν αυτές τις μελέτες. Αυτό είναι κατά την άποψη μου, ότι έχει σηκωθεί το θέμα, για να ζητηθούν χρήματα για να γίνουνε μελέτες. Παρ όλα αυτά πρέπει να δούμε κι εμείς όλοι που εμπλεκόμαστε με τον χώρο του τουρισμού, να βρούμε και άλλες πρακτικές πως να λειτουργούμε , πχ με το σπήλαιο της Μελισσάνης, που δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει υπερτουρισμός επειδή έχουμε κολλήσει σε ένα σύστημα που λειτουργούσε το 1960 που είχε επισκεψιμότητα 150 ανθρώπων την εβδομάδα. Υπάρχουνε πρακτικές και λύσεις που μπορούμε να τις εφαρμόσουμε και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα ».
Η Τουριστική Επιτροπή Αργοστολίου με την οποία συμπλέουν και οι δήμοι Ληξουρίου και Σάμης, χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία φορέων όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο γα την εφαρμογή πρακτικών για την βιωσιμότητα, έχει ανοίξει διαύλους και με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο για τα κριτήρια για τα ξενοδοχεία, αναζητά πόρους μέσω φορέων και αρμόδιων υπουργείων , για να μεταγγίζει τεχνογνωσία στη τοπική κοινωνία.
Ο κ Τιμοθεάτος, κεφαλαιοποιώντας τα της καλοκαιρινής περιόδου του 2024 στην Κεφαλονιά, σημείωσε: «Είμαστε κοντά στο +3% σε αφίξεις στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς , σε συνάντηση που είχαμε με τον Δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο μας είπε ότι και στο Λιμενικό Ταμείο την φετινή χρονιά έχουμε στοιχεία εθνικοτήτων από τις ναυτιλιακές εταιρείες , κάτι που βγαίνει για πρώτη φορά και υπήρχε και από εκεί ένας σημαντικός αριθμός επισκεπτών από τις Βαλκανικές κυρίως χώρες και φυσικά πρέπει να προστεθούν και αυτοί στις αφίξεις του αεροδρομίου».
Τέλος ο κ. Τιμοθεάτος , όσον αφορά την διαχείριση του νερού ανέφερε ότι απασχολεί αυτό το θέμα πάρα πολύ τις επιχειρήσεις του τουρισμού και σημείωσε: « Υπάρχουν νέα συστήματα ελέγχου της κατανάλωσης, αλλά επειδή οι επιχειρήσεις μας είναι παλαιού τύπου, χρειάζονται πόροι για να μπορέσουν να στραφούν σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως τεχνικές που μπορούμε να το παρακολουθούμε και να βρούμε και την λύση στην υπερκατανάλωση .
Το πρόβλημα επίσης δεν είναι μονάχα οι πισίνες, είναι και η απώλεια του νερού στα παλιά δίκτυα. Επειδή ως Κεφαλονίτες τα μηδενίζουμε όλα, θα πρέπει τουλάχιστον στην περιοχή του Αργοστολίου με τη αλλαγή του δικτύου ύδρευσης , αλλά και με το εργοστάσιο αφαλάτωσης , να πούμε ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο Η Κέρκυρα ζητά να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς είναι σε πάρα πολύ καλύτερη μοίρα. Φυσικά χρειάζονται και στην περιφέρεια της Κεφαλονιάς να γίνουνε τέτοια έργα , αλλά γίνονται προσπάθειες αναβάθμισης και αυτό πρέπει να το αναγνωρίζουμε. Στην Κεφαλονιά δεν είμαστε ουραγοί σε όλα όπως θέλουν κάποιοι να τα παρουσιάζουν και πολλές φορές πιάνουμε και πρώτοι το νήμα, όπως με την Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας . Έχουμε την τάση να μηδενίζουμε πολλά, αλλά όταν γίνεται κάτι καλό πρέπει να το λέμε , ανεξάρτητα από το αν το κάνει πολιτικός αντίπαλος η εχθρός μας. Τα καλά πρέπει να λέγονται και τα καλά αυτά να τα συνεχίζει και ο επόμενος , μια πρακτική πρέπει να συνεχίζεται και όχι να κόβεται επειδή τη ανακάλυψε κάποιος άλλος και όχι εγώ. Για τα έργα που γίνονται στο Αργοστόλι, τα σχόλια που ακούσαμε και από του Tour Operator , που και αυτοί τα ακούνε από τους πελάτες τους, είναι θετικά και για την παραλία του Αργοστολίου και για τη πλατεία που φτιάχτηκε πριν . Όλα αυτά είναι έργα που έχουν αλλάξει την εικόνα του Αργοστολίου και σίγουρα και με τα μουσεία Αρχαιολογικό και Σκλάβου θα γίνει ακόμα καλύτερη».
Κλείνοντας Ο κ Τιμοθεάτος ενημέρωσε για την συμμετοχή της Τουριστικής Επιτροπής στην «Φιλοξένια» 14-15-16 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη όπου θα γίνει και το συνέδριο της ΠΟΞ και που απευθύνεται στο κοινό της Βόρειας Ελλάδας, που ενδιαφέρει την Κεφαλονιά.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.