«Ανοιχτό παράθυρο» για πτήσεις από Αγγλία και Σουηδία αφήνει ο Στέλιος Πέτσας
«Ανοιχτό παράθυρο» για να επιτραπούν οι πτήσεις από Αγγλία και Σουηδία, άφησε σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «…είναι ακόμα αρκετά μακριά η αναθεώρηση της απόφασης για απαγόρευση αφίξεων στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, λόγω κορωνοϊού. Αντιθέτως, σχετικά με τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία, αποφάσεις αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα».
Παράλληλα, επιβεβαίωσε απολύτως το ρεπορτάζ του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ για σιωπηλή αναστολή για 7 ημέρες της αυστηρής τήρησης του PLF, λέγοντας ότι «…στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr. Μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουλίου, υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο που παρέχει την αναγκαία ευελιξία. Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να συμπληρώνουν το PLF ακόμη και στο check-in λίγο πριν την αναχώρησή τους ή ακόμη και αμέσως κατά την άφιξή τους στην πατρίδα μας».
Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στην είσοδο πολιτών στην Ελλάδα και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας, υπογράμμισε ότι «…συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μόνιμους κατοίκους της ΕΕ. Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα και για όσους ταξιδεύουν για ουσιώδεις μετακινήσεις, δηλαδή για λόγους εργασίας, υγείας και επανένωσης οικογενειών. Οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενών είναι πάντα καλοδεχούμενοι απ’ όπου κι αν προέρχονται. Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους της Αλγερίας, της Αυστραλίας, της Γεωργίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, του Μαρόκου, του Μαυροβουνίου, της Νέας Ζηλανδίας, της Νοτίου Κορέας, της Ρουάντας, της Σερβίας, της Ουρουγουάης, της Ταϋλάνδης, της Τυνησίας».
Επιπροσθέτως, σε ότι αφορά στις πύλες εισόδου, σημείωσε ότι «στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Για τις θαλάσσιες πύλες εισόδου είναι ανοιχτά τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας».
Έλεγχοι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι χθες σε 16 αεροδρόμια της χώρας έγιναν 5.889 τέστ, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σήμερα και που σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΟΔΥ, ήταν αρνητικά. Σημειώνεται ότι ακριβώς επειδή τα δειγματοληπτικά τεστ γίνονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, είναι στοχευμένα και είναι αναμενόμενο να καταγράφονται θετικά κρούσματα από αυτούς τους ελέγχους.
Και κατέληξε ο κ. Πέτσας λέγοντας: «Παρακολουθούμε στενά -και θα συνεχίσουμε καθημερινά να το κάνουμε σε συνεργασία με τους ειδικούς- την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Έτσι ώστε, τα βήματα για το άνοιγμα του τουρισμού μας να επιταχύνονται, ή αν επιβάλλεται από τις συνθήκες, να επιβραδύνονται. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων».
Η ενημέρωση
Η πλήρης ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, έχει ως εξής:
Α. Επανεκκίνηση του Τουρισμού
Η Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει τις πύλες της στον κόσμο. Μετά από διαβουλεύσεις πολλών ημερών στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε μία λίστα χωρών από τις οποίες θα υποδεχόμαστε επισκέπτες. Με αυτά τα δεδομένα λήφθηκαν και οι αποφάσεις που αφορούν στις διεθνείς πτήσεις, καθώς και για τα χερσαία και θαλάσσια σημεία εισόδου στη χώρα.
Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες:
Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της Ε.Ε.+. Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, και για όσους ταξιδεύουν για ουσιώδεις μετακινήσεις, δηλαδή για λόγους εργασίας, υγείας και επανένωσης οικογενειών. Οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν Ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται.
Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους της Αλγερίας, της Αυστραλίας, της Γεωργίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, του Μαρόκου, του Μαυροβουνίου, της Νέας Ζηλανδίας, της Νοτίου Κορέας, της Ρουάντα, της Σερβίας, της Ουρουγουάης, της Ταϋλάνδης, της Τυνησίας. Για τους κατοίκους της Κίνας το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων εξετάζεται με βάση την αμοιβαιότητα. Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς πτήσεις μπορεί να γίνονται προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.
Σε ό,τι αφορά τις πύλες εισόδου:
Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.
Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες πύλες εισόδου είναι ανοιχτά τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.
Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα άνοιξε -κάτω από τους συγκεκριμένους περιορισμούς- τις πύλες της στις τουριστικές ροές, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών μας. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.
Μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουλίου, υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο που παρέχει την αναγκαία ευελιξία. Έτσι, οι επισκέπτες μπορεί αν συμπληρώνουν το PLF ακόμη και στο check-in λίγο πριν την αναχώρησή τους, ή ακόμη και αμέσως κατά την άφιξή τους στην Πατρίδα μας. Για την προστασία της υγείας όλων, Έλληνες γιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, με βάση το οποίο οι επισκέπτες θα υπόκεινται σε στοχευμένο δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο χθές, σε 16 αεροδρόμια της χώρας έγιναν 5.889 τέστ, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σήμερα. Σημειώνεται ότι ακριβώς επειδή τα δειγματοληπτικά τεστ γίνονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, είναι στοχευμένα. Επομένως, είναι αναμενόμενο να καταγράφονται θετικά κρούσματα από αυτούς τους ελέγχους. Σκοπός άλλωστε είναι η έγκαιρη καταγραφή, απομόνωση και ιχνηλάτηση των τυχόν θετικών κρουσμάτων, ώστε να περιχαρακώνονται και να αποφεύγεται η διασπορά στην κοινότητα.
Παρακολουθούμε στενά -και θα συνεχίσουμε καθημερινά να το κάνουμε- σε συνεργασία με τους ειδικούς την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Έτσι ώστε, τα βήματα για το άνοιγμα του τουρισμού μας να επιταχύνονται, ή αν επιβάλλεται από τις συνθήκες, να επιβραδύνονται. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
Β. Σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία
Όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μια από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει είναι να χτίσουμε πάνω στην κρίση του κορονοϊού ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κρατώντας ως παρακαταθήκη τα μεγάλα του συγκριτικά πλεονεκτήματα και διορθώνοντας τις όποιες αδυναμίες. Η προσπάθεια ξεκίνησε και συνεχίζεται με εντεινόμενους ρυθμούς.
– Τον Ιούλιο του 2019, η χώρα μετρούσε μόλις 557 κλίνες εντατικής θεραπείας και αυτές, χωρίς δυνατότητα να νοσηλεύσουν νοσούντες από κορονοϊό.
– Μέσα στην κρίση πετύχαμε να φτάσουμε τις 1.017 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
– Με τις νέες δωρεές θα φτάσουμε τις 1.200 ΜΕΘ μέχρι το τέλος του 2020. Σημειώνεται ότι η τελευταία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος -για την οποία έγινε χθες ειδική εκδήλωση με βασικό ομιλητή τον Πρωθυπουργό- αφορά στη δημιουργία μονάδων που θα στεγάσουν 174 υπερσύγχρονες νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε 15 δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Έτσι, μέσα σε ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης, κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες, θα καταφέρουμε να φτάσουμε στα 11 με 12 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Δηλαδή, θα φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, από ουραγός που ήμασταν πέρυσι τέτοια περίοδο.
-Σημειώνεται ακόμη ότι οι προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών έχουν φτάσει τις σχεδόν 5.000. Και όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός χθες «θα κρατήσουμε αυτή την προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν για να μείνουν, όχι για να φύγουν».
Πρέπει να βρούμε -όπως συνέχισε ο Πρωθυπουργός- σημεία σύζευξης και τομής μεταξύ του Κράτους, το οποίο απεδείχθη ότι είναι αναντικατάστατο, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών. Να έρθουμε μαζί να ενώσουμε δυνάμεις και από κοινού να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προκειμένου να ενθαρρύνει τις δωρεές- για τις οποίες επαναλαμβάνουμε την ευγνωμοσύνη μας- η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα ταιριάζει τις επιθυμίες των δωρητών με τις ανάγκες του Συστήματος Υγείας. Αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια έτσι ώστε ο κάθε δωρητής να γνωρίζει πού πηγαίνουν τα λεφτά του.
Γ. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις
Ξεκίνησε από χθες στη διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να βάλει τέλος στο χάος που δημιουργείται αναστατώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Και δυστυχώς για πολλά χρόνια ζήσαμε κάτοικοι, επισκέπτες και επαγγελματίες αυτό το χάος που προκαλείται από κινητοποιήσεις μικρών ομάδων, τις συγκεντρώσεις και τις αντισυγκεντρώσεις ακραίων ομάδων, που ταλαιπωρούν τους πολίτες και παραλύουν την οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης. Μόνο τον Μάιο που επαναλειτούργησε η αγορά είχαμε 80 πορείες και συγκεντρώσεις και τον Ιούνιο προστέθηκαν άλλες 60 περίπου.
Σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και τη διαμαρτυρία είναι αδιαμφισβήτητο και προστατεύεται. Πρέπει, όμως, να προστατεύονται και τα δικαιώματα των πολλών. Το νομοσχέδιο δεν θίγει το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία, αλλά την αυθαιρεσία των λίγων σε βάρος των πολλών. Είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ενσωματώνει βασικές προτάσεις της πρότασης νόμου που είχε παρουσιάσει το 2012 ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ύστερα από εργασία Επιτροπής στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων οι καθηγητές κ.κ. Αλιβιζάτος και Μανιτάκης. Καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και των συναθροίσεων.
Δ. Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σήμερα το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης στη συζήτηση του Smart Covid Management Group, στο οποίο συμμετέχουν ηγέτες χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού και συνεχίζουν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν με την ίδια επιτυχία τόσο τις επόμενες φάσεις του, όσο και τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί.
Αύριο Παρασκευή 3 Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπου μετά από 20 χρόνια, μπήκαν επιτέλους μπουλντόζες για να ξεκινήσει η κατασκευή του μεγαλύτερου έργου στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Ένα έργο που:
– Αξιοποιεί έκταση 6.200 στρεμμάτων σε μια από τις ωραιότερες περιοχές της Αττικής και της χώρας μας.
-Περιλαμβάνει, με δαπάνες του επενδυτή, όλα τα αναγκαία δίκτυα υποδομής όπως, οδοποιίας, 50 χλμ πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, τραμ, και λοιπών υποδομών.
– Δημιουργεί ένα τεράστιο πνεύμονα πρασίνου έκτασης 2.000 στρεμμάτων (αντίστοιχης έκτασης με το Hide Park του Λονδίνου), με πολλαπλές δραστηριότητες και μια ελεύθερης πρόσβασης παραλία έκτασης 1 χλμ.
– Αγγίζει το ποσό των 8 δισ. ευρώ.
– Δημιουργεί 12.000 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής και 70.000 θέσεις εργασίας στη φάση της ανάπτυξής του.
Πρόκειται για ένα έργο που αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο και την όψη του λεκανοπεδίου της Αττικής.
Επίσης, αύριο Παρασκευή 3 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», θα απαντήσει στην Βουλή σε ερώτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κυρίας Φώφης Γεννηματά για την οικονομία και την εργασία. Ο Πρωθυπουργός, αναμένεται να αναπτύξει τις νέες πρωτοβουλίες που θα πάρει η Κυβέρνηση για να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας και την επιχειρηματικότητα. Οι πρωτοβουλίες αυτές, μεταξύ άλλων, θα αφορούν το Πρόγραμμα «Συν-εργασία», τις ασφαλιστικές εισφορές και τη γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου.
Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά την απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης για την Αγιά Σοφιά, πιστεύετε ότι είναι πιο δύσκολο για τον Ταγίπ Ερντογάν να υλοποιήσει αυτά τα σχέδια και να την μετατρέψει ξανά σε τέμενος;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε εκφραστεί πολλές φορές για το θέμα αυτό. Δεν είναι ένα θέμα ελληνοτουρκικό, είναι ένα θέμα παγκόσμιο. Η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι πάρα πολλές χώρες το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τη χθεσινή τοποθέτηση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναδεικνύουν το σημείο αυτό και καλούν την Τουρκία να μην προχωρήσει σε ένα βήμα, το οποίο θα δημιουργήσει ένα τεράστιο ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους Χριστιανούς ανά τον κόσμο και στην Τουρκία. Πιστεύουμε ότι αυτό θα το λάβει σοβαρά υπόψη και η τουρκική ηγεσία και περιμένουμε τις ενέργειές της.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει περιθώριο το επόμενο διάστημα στην επεξεργασία του νομοσχεδίου για τις πορείες να γίνουν βελτιωτικές ρυθμίσεις, προκειμένου, ενδεχομένως, να διασφαλιστεί και η σύμπλευση του Κινήματος Αλλαγής;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατηγορηματικά ναι. Είμαστε σ’ επικοινωνία με όλα τα κόμματα και υπάρχει αυτή η διάθεση εκ μέρους της Κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση θα διασφαλίζεται πλήρως το Σύνταγμα, το οποίο περιλαμβάνει δικαιώματα και υποχρεώσεις για τους πολίτες. Θέλουμε να έχουμε αρμονική σύζευξη του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι» -που προστατεύεται από το Σύνταγμα ώστε να γίνονται οι διαμαρτυρίες όλων εκείνων που το επιθυμούν με έναν οργανωμένο τρόπο- με την ανάγκη να μην καταπατώνται τα δικαιώματα των πολλών. Κάθε σκέψη και κάθε ιδέα σ’ αυτήν την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Τρία «πότε», χαμηλής πολιτικής, Κύριε Εκπρόσωπε: Πότε θα δοθεί το Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, έχουμε 2 Ιουλίου ως γνωστόν. Πότε θα δοθεί το επίδομα, επίσης στον ιδιωτικό τομέα, του καλοκαιριού; Και πότε επιτέλους θα φτάσει στις ΔΟΥ, στις Εφορίες δηλαδή, η ερμηνευτική εγκύκλιος, σε σχέση με τον επιμερισμό τελών κυκλοφορίας των ΙΧ, δηλαδή να μπορεί να πάρει κάποιος για ένα μήνα, δύο μήνες, τρεις μήνες. Είναι και οι τρεις εξαγγελίες σας που έχουν καθυστερήσει.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το τρίτο, είναι θέμα ημερών. Τα άλλα δύο θέματα αφορούν την καταβολή επιδομάτων από τον ιδιωτικό τομέα προς τους εργαζομένους τους. Ξέρετε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση. Ξέρετε επίσης από τα προηγούμενα χρόνια ότι είναι υποχρεωτική η καταβολή του Δώρου. Αλλιώς υπάρχουν πολύ σοβαρές συνέπειες, για τις οποίες επιλαμβάνεται το ΣΕΠΕ, προκειμένου να υπάρχει σωστή εφαρμογή των κανόνων των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα μας. Επομένως, περιμένουμε το επόμενο διάστημα να δούμε τι θα γίνει με αυτό το ζήτημα, καθώς η προθεσμία έληξε 30/6, και αναλόγως θα τοποθετηθούμε ξανά, αν χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση, το ΣΕΠΕ κάνει τη δουλειά του.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς απαντάτε στις καταγγελίες της Αντιπολίτευσης για επαναφορά χουντικών διατάξεων με το νομοσχέδιο που αφορά τις πορείες και συναθροίσεις;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι ξεκάθαρο από αυτό που είπα και πριν και όπως λέει και το Σύνταγμά μας στο άρθρο 4, παρ. 2, ότι «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις». Το νομοσχέδιο προσπαθεί να συγκεράσει αυτήν την πρόνοια του Συντάγματος.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Σε σχέση με τις αυριανές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, αυτές αφορούν μόνο τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους συναφείς κλάδους ή γενικότερα; Γιατί μιλήσατε για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα. Και το δεύτερο: Είναι το τελευταίο πακέτο παρεμβάσεων ή μπορεί να υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις προϊόντος του χρόνου;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα είναι ευρύτερης έκτασης η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού αύριο, δεν θα αφορά μόνο τον τουριστικό κλάδο, αυτό είναι ξεκάθαρο. Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα -όπως έχουμε πει από την αρχή- είμαστε εδώ να επικαιροποιούμε και να προσαρμόζουμε το σχέδιο που έχουμε ανάλογα με τις εξελίξεις. Ανοίξαμε τον τουρισμό από τις 15 Ιουνίου και από χθες, με μεγαλύτερη ένταση. Προσπαθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες -κυρίως για τον κόσμο της εργασίας και της επιχειρηματικότητας- για να τον στηρίξουμε για δύο λόγους: Πρώτον γιατί νοιαζόμαστε για τον κόσμο της εργασίας και δεύτερον γιατί μπορούμε. Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα καταφέραμε να διαχειριστούμε συνετά το ταμείο του Κράτους, μπορέσαμε να δανειστούμε από τις αγορές με λογικά επιτόκια και είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε αυτήν τη στιγμή μια τέτοια ρευστότητα που να μπορεί να αντιμετωπίσει «χαμηλότερες πτήσεις», της πραγματικής οικονομίας.
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι έγιναν χθες 5.900 τεστ σε 16 αεροδρόμια. Ποια είναι η κόκκινη γραμμή που έχετε βάλει για την ενεργοποίηση υγειονομικών μέτρων; Δηλαδή σε τι ποσοστό πρέπει αυτά τα τεστ να είναι αρνητικά ή θετικά για να ξεκινήσετε κάποια πρόσθετα μέτρα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Υπάρχουν διάφορα σενάρια των επιδημιολόγων μας, τα οποία περιλαμβάνουν ένα ήπιο σενάριο, ένα μέτριο και ένα πιο δυσμενές. Όλα αυτά τα σενάρια αξιολογούνται καθημερινά. Στις πρώτες 15 μέρες του Ιουλίου θα συλλέγονται στοιχεία και θα βλέπουμε πώς εξελίσσονται, όχι μόνο οι ροές των τουριστών, αλλά και τα αποτελέσματα των τεστ που διενεργούμε. Αλλά δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα των τεστ που παρατηρούμε για να υπάρξει μία ενεργοποίηση ή να χτυπήσει ένα καμπανάκι κινδύνου. Είναι πάρα πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων, το σημαντικότερο είναι πώς εξελίσσεται το επιδημιολογικό φορτίο, δηλαδή αν επιβαρύνονται τα νοσοκομεία μας από ανθρώπους που έχουν ανάγκη νοσηλείας. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται κάτι τέτοιο ώστε να υπάρχει πίεση στο Σύστημα Υγείας παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετά κρούσματα τις προηγούμενες εβδομάδες, αναμενόμενα λόγω του ανοίγματος της χώρας στον τουρισμό. Περιμένουμε, λοιπόν, αξιολογούμε τα δεδομένα σε κάθε βήμα και είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί, να παρέμβουμε. Κάθε εβδομάδα θα γίνεται επικαιροποίηση αυτών των δεδομένων και ο Πρωθυπουργός θα δίνει τις κατευθύνσεις.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας προσδιορίσετε τον χρόνο δημοσίευσης της λίστας με τα ποσά που έλαβαν τα Μ.Μ.Ε. για τη διαφημιστική καμπάνια κατά του κορονοϊού; Και αν υπάρχει καθυστέρηση, σε τι οφείλεται;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η διαφημιστική εκστρατεία για τον κορονοϊό έσωσε ζωές κυριολεκτικά. Είμαστε στη φάση ολοκλήρωσης του ελέγχου και έχει ξεκινήσει και η διαδικασία της αποπληρωμής από το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι θέμα ημερών -δηλαδή, απομένουν κάποια 24ωρα- η δημοσιοποίηση της λίστας με το Μέσο και το ποσό που έλαβε. Επομένως, δεν μπορώ να είμαι απολύτως σαφής, αλλά είναι θέμα ημερών.
ΧΡ. ΛΑΓΟΥ: Τα σύνορα για την εισροή ταξιδιωτών από τις Η.Π.Α. παραμένουν κλειστά μέχρι τις 15 Ιουλίου. Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι αυτή η χώρα αποτελεί βασική πηγή εσόδων στον τομέα του τουρισμού για την Ελλάδα, θέλω να ρωτήσω, αν υπάρχει κάποια σκέψη. κάποια εκτίμηση για άνοιγμα σε μικρότερο χρονικό διάστημα, πριν από τις 15 Ιουλίου, τόσο σε ελληνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό που είναι βέβαιο, όπως είπα και σε προηγούμενη ερώτηση, είναι ότι κάθε εβδομάδα θα αξιολογούμε τα δεδομένα. Για τις δύο ευρωπαϊκές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία, ενδεχομένως μέχρι τη Δευτέρα να έχετε κάτι νεότερο. Όσον αφορά τις Η.Π.Α., είμαστε ακόμα αρκετά μακριά, προκειμένου να αναθεωρήσουμε την πολιτική μας. Και αναθεώρηση σε αυτή την περίπτωση, επειδή είναι κλειστές οι δίοδοι, είναι μόνο προς το καλύτερο, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Οποιαδήποτε απώλεια έχει να κάνει με τα έσοδα, που πλήττει τον τουριστικό κλάδο, θα αντιμετωπιστεί με παρεμβάσεις, προκειμένου να στηρίξουμε επιχειρηματικότητα και εργασία.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στον απόηχο της επικοινωνίας του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν την προηγούμενη Παρασκευή, θα ήθελα να ρωτήσω, αν εκφράζετε αισιοδοξία ως Κυβέρνηση ότι τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες θα δούμε μια αποκλιμάκωση, όσον αφορά την τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κατά πόσο ωριμάζουν οι συνθήκες, αν όχι τώρα, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να υπάρξει μια συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ξεκινώντας από το δεύτερο, οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν έγιναν τις δύο προηγούμενες φορές στο περιθώριο σημαντικών διεθνών forum, όπως η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή, λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι τέτοιο. Για διμερή απευθείας επικοινωνία των δύο ηγετών, θα πρέπει να υπάρξει, όπως είπατε πριν, άμεση και αποτελεσματική αποκλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών που συνιστούν παραβατικότητα και προκλητικότητα στην περιοχή. Αυτό το τηλεφώνημα που υπήρξε, μακάρι να είναι αφετηρία και να το δούμε αυτό στην πράξη.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Ο κ. Δένδιας βρέθηκε χθες στη Λιβύη. Είχαν ένα ενδιαφέρον οι δηλώσεις του ως προς το σκέλος του καθορισμού θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη. Με ποιο κομμάτι της Λιβύης, ακριβώς, επιδιώκουμε να καθορίσουμε θαλάσσιες ζώνες; Μπορούμε να το επιδιώξουμε και μόνο με τον νόμιμο εκπρόσωπο της χώρας που αναγνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, δηλαδή το Κοινοβούλιο που εδράζεται στην Ανατολική Λιβύη;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Εμείς έχουμε ταχθεί υπέρ μιας πολιτικής λύσης στο ζήτημα της Λιβύης και γι΄ αυτό εργαζόμαστε. Δεν αναγνωρίζουμε το παράνομο, άκυρο μνημόνιο που έχει συνάψει η Κυβέρνηση της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη και το έχουμε αναδείξει παντού αυτό. Επιβεβαιώνεται η ακυρότητα αυτού του μνημονίου από όλους τους διεθνείς παράγοντες. Θα επιμείνουμε, σε αυτή τη φάση, σε αυτό. Από εκεί και πέρα, μετά την πολιτική λύση, θα πρέπει να γίνουν όλες οι διεργασίες, προκειμένου να έχουμε μια ευτυχή κατάληξη στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών -είναι μια διακηρυγμένη πολιτική μας- που θέλουμε να έχουμε. Το πρώτο βήμα έγινε με την Ιταλία.
ΔΗΜ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις. Η μία είναι: Σαφέστατα από τη στιγμή που μπορούν να έρθουν από οποιαδήποτε άλλη χώρα που έχουν πρόσβαση στην Ελλάδα, όπως έγινε και με τον πατέρα του Πρωθυπουργού της Βρετανίας που ήρθε από Βουλγαρία,θα πρέπει να εξετάζεται το θέμα με τα σύνορα, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει ασφάλεια σε αυτό το θέμα. Θα ήθελα μια απάντηση πώς θα το διαχειριστεί η Κυβέρνηση. Η δεύτερη ερώτηση είναι ότι αρχίζουν πάλι η γρίπη των χοίρων, σε λίγο θα μας πουν η γρίπη της κότας ή θα μας πουν της αγελάδας. Θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει ένας παγκόσμιος έλεγχος. Γιατί αφήνουμε σαν χώρες, όλες οι χώρες που έχουν πληγεί από την Κίνα και δεν μπαίνει πρόστιμο στη χώρα αυτή για όλο το κακό που έχει δημιουργήσει στον παγκόσμιο χώρο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Να ξεκινήσω από το δεύτερο ερώτημά σας. Δεν θα ήθελα να στοχοποιήσω καμία χώρα. Απλώς θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός ότι όλος ο πλανήτης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους και επιφορτισμένους γι’ αυτό το σκοπό διεθνείς Οργανισμούς, εργάζεται για να αποτρέπει ή να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως οι πανδημίες. Φέτος είχαμε μια έξαρση πρωτόγνωρη για τα δεδομένα τουλάχιστον της, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εποχής. Όσον αφορά το ζήτημα των χερσαίων συνόρων, αλλά και γενικότερα της δυνατότητας των Ευρωπαίων πολιτών να έρθουν στην Ελλάδα, έχουμε απαγορεύσει τις απευθείας πτήσεις μέχρι τις 15 Ιουλίου από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Αν ένας πολίτης αυτών των χωρών φτάσει μέσω άλλης οδού στην Ελλάδα, φυσικά και μπορεί να έρθει, πάντα με γνώμονα βέβαια την προστασία της υγείας. Είναι πιο στοχευμένοι οι έλεγχοί μας προς πολίτες που προέρχονται από φορτισμένες επιδημιολογικά περιοχές.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Έχετε διαμηνύσει στην τουρκική πλευρά, είτε απευθείας ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια εκείνου του τηλεφωνήματος, είτε μέσω διόδων, ποια θέματα θα συνιστούσαν, θα τα υποδεχόταν η χώρα μας ως αποκλιμάκωση; Για παράδειγμα, να μην γίνει η Αγία Σοφία τζαμί, να σταματήσουν οι υπερπτήσεις; Του έχουμε διαμηνύσει καθαρά τι θα θέλαμε ως αποκλιμάκωση;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όλα αυτά που αναφέρατε είναι απόλυτα κατανοητά προς την άλλη πλευρά. Και τα ζητήματα της προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο που σχετίζονται με τις θαλάσσιες ζώνες και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, όσον αφορά τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Συμπληρώνεται ένας χρόνος διακυβέρνησης της Νέας .Δημοκρατίας. Ποιες είναι οι προτεραιότητες ή ποιες είναι οι προκλήσεις που θα έχει η Κυβέρνηση για το δεύτερο έτος; Τι θέλετε να κάνετε;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα σας παρέπεμπα στην εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου αναφέρθηκε σε κάτι πολύ σημαντικό, που είναι το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης, το οποίο δεν σταματά, αλλά αντίθετα επιταχύνεται. Επομένως, μεγαλύτερη εξειδίκευση μεταρρυθμιστικού έργου θα το αναμένετε τις επόμενες εβδομάδες, με αποκορύφωμα φυσικά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, για τη λίστα των τρίτων χωρών, θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες ή κάθε μία εβδομάδα; Και θα είναι σύμφωνα με τις συστάσεις από την Ε.Ε. ή θα αποφασίζει μόνη της η Ελλάδα; Και όσον αφορά τα χερσαία σύνορα, πότε θα ανοίξουν για τους πολίτες που είναι από τις γειτονικές χώρες;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η επικαιροποίηση θα γίνεται κάθε δύο εβδομάδες, αλλά εμείς κάθε εβδομάδα θα έχουμε μία εκτίμηση πώς έχει πάει η προηγούμενη, προκειμένου έγκαιρα να ανακοινώνουμε -πάντα σε συνεργασία με τους εταίρους μας- τι προτιθέμεθα να κάνουμε για να υπάρχει η απαραίτητη προετοιμασία. Όταν μιλάμε για τουριστικές ροές πρέπει να υπάρχει μία ορατότητα για τους ανθρώπους που θέλουν να μεταφέρουν ταξιδιώτες στην Πατρίδα μας, αλλά και για τους ίδιους τους ταξιδιώτες που πρέπει να επιλέξουν τον τουριστικό τους προορισμό.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ένα σχόλιο για τις δηλώσεις σήμερα το πρωί του κ. Καμμένου.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν έχω να σχολιάσω κάτι.
Φ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, ο κ. Τζεντιλόνι, μιλώντας σε Συνέδριο του ΙΟΒΕ, είπε ότι η Ελλάδα για να κάνει χρήση των νέων ευρωπαϊκών κονδυλίων, θα πρέπει να έχει σαφώς καθορισμένους στόχους σε καθορισμένους χρόνους και με καθορισμένα ορόσημα. Έχετε κάποιο σχόλιο επ’ αυτού;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Και τα τρία είναι προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Δηλαδή, να υπάρχει ένα σχέδιο που να έχει και ορόσημα και στόχους και χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να απορροφήσουμε με αποτελεσματικότητα αυτά τα χρήματα. Όχι να τα σπαταλήσουμε, αλλά να τα επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα».
Πηγή: money-tourism.gr