Διατροφή για την παραγωγή κολλαγόνου
Αν αφαιρέσουμε από το σώμα μας το νερό, το 75% του βάρους που μένει είναι πρωτεΐνες. Από αυτές το 30% είναι κολλαγόνο. Το κολλαγόνο βρίσκεται παντού μέσα στο σώμα. Υπάρχει στην καρδιά, στα αιμοφόρα αγγεία, στο δέρμα, στα ούλα, στους τένοντες, στις αρθρώσεις, στα νύχια, ακόμα και στα μαλλιά. Κι αυτό γιατί ο ρόλος του είναι να λειτουργεί σαν μια κόλλα που κρατά ‘κολλημένο’ το σώμα και δεν το αφήνει να καταρρεύσει (εξ’ ου και το όνομά του).
Βρίσκεται ανάμεσα στα κύτταρα και τα συγκρατεί όπως το τσιμέντο κρατάει τα τούβλα ενός σπιτιού. Το κολλαγόνο, μαζί με μια άλλη πρωτεΐνη, την ελαστίνη χαρίζει ανθεκτικότητα και ελαστικότητα στους ιστούς του σώματος.
Όσο μεγαλώνουμε η δυνατότητα του σώματος να παράγει κολλαγόνο μειώνεται. Μετά την ηλικία των 30 ετών, η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να πέφτει με ρυθμό 1-1,5% το χρόνο και αυτό έχει συνέπειες. Το δέρμα αρχίζει να σακουλιάζει και να αποκτά ρυτίδες. Έρχεται πιο γρήγορα η μείωση της φυσικής απόδοσης και η κούραση. Κάποιες παθήσεις που εμφανίζονται με την ηλικία, όπως η οστεοαρθρίτιδα, συνδέονται με την απώλεια κολλαγόνου σε συγκεκριμένους ιστούς.
Μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να παράγει κολλαγόνο σε ικανοποιητικά επίπεδα με την σωστή διατροφή, πετυχαίνοντας μάλιστα καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που υπόσχονται διατροφικά συμπληρώματα κολλαγόνου που κυκλοφορούν στην αγορά. Παραθέτουμε μερικές ουσίες που πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή μας για να βοηθηθεί ο οργανισμός μας στην παραγωγή κολλαγόνου :
Αμινοξέα
Τα αμινοξέα και συγκεκριμένα η γλυκίνη, η προλίνη, η αλανίνη και η υδροξυπρολίνη είναι βασικά δομικά συστατικά του κολλαγόνου. Επειδή πολλά από αυτά δεν τα συνθέτει ο οργανισμός, πρέπει να φροντίζουμε η διατροφή μας να παρέχει στον σώμα μας αυτά τα αμινοξέα. Οι πρωτεΐνες είναι αυτές που εξασφαλίζουν την επαρκή τροφοδοσία του οργανισμού σε αμινοξέα, και τις βρίσκουμε κυρίως σε ζωικές τροφές. Είναι αξιοσημείωτο ότι όσο πιο δραστήρια ζωή κάνουμε και όσο πιο μεγάλοι σε ηλικία είμαστε τόσο μεγαλώνει η ανάγκη του οργανισμού σε ζωικές πρωτεΐνες που θα βοηθήσουν στην παραγωγή κολλαγόνου.
Βιταμίνη C
Είναι καθοριστικός παράγοντας για την σύνθεση του κολλαγόνου από τα αμινοξέα. Χωρίς αυτήν όσα αμινοξέα και αν διοχετεύσουμε στον οργανισμό μας, δεν θα μπορέσει να παραχθεί κολλαγόνο. Παρ’ όλο που η ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται για την παραγωγή κολλαγόνου είναι σχετικά μικρή, οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, την κάνουν απαραίτητη σε επαρκείς ποσότητες στον οργανισμό μας. Ειδικά οι καπνιστές θα πρέπει να προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C ημερησίως. Δημοφιλείς πηγές για την βιταμίνη αυτή είναι τα φρούτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αλλά το ιπποφαές, η κόκκινη πιπεριά και ο μαϊντανός παρέχουν εκπληκτικά μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C στον οργανισμό μας.
Μαγγάνιο
Το μαγγάνιο συμμετέχει στην παραγωγή της προλίνης, αμινοξύ απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου. Καλές πηγές μαγγανίου είναι το καστανό ρύζι, το αβοκάντο, ο ανανάς, οι ξηροί καρποί, οι σταφίδες, το τσάι, και γενικότερα τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Χαλκός
Ενεργοποιεί τη σύνθεση ενός ενζύμου το οποίο είναι απαραίτητο στην τελική φάση παραγωγής κολλαγόνου. Ο χαλκός θεωρείται απαραίτητος για την υγεία της καρδιάς, των οστών και των αιμοφόρων αγγείων ακριβώς επειδή παίζει ρόλο στην σύνθεση του κολλαγόνου. Τροφές όπως στρείδια, καβούρια, κάσιους, αμύγδαλα, ηλιόσποροι, φακές και σοκολάτα περιέχουν χαλκό αλλά οι πιο μεγάλες ποσότητες βρίσκονται στο βοδινό συκώτι. Προσοχή όμως, όπως και με τα άλλα μέταλλα, οι υπερβολές απαγορεύονται. Όλα τα μέταλλα που χρειάζονται στο σώμα, σε μεγάλες ποσότητες έχουν παρενέργειες.
Ψευδάργυρος
Απαραίτητος για την παραγωγή κολλαγόνου, ευνοεί την επούλωση των πληγών. Βρίσκεται στα στρείδια, τα μύδια, στο φύτρο του σιταριού, στα βραζιλιάνικα φιστίκια, στον κρόκο των αυγών, στις σαρδέλες και στον αρακά. Πέρα από το κολλαγόνο, πρόκειται για ένα σούπερ θρεπτικό συστατικό που συμμετέχει στη σύνθεση περισσότερων από 100 ενζύμων.
itrofi.gr