Συσχετισμός μεταξύ της γνωστικής ικανότητας και των ξηρών καρπών
Κρατήστε τη μνήμη σας ανέπαφη: η κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών, ειδικά φιστικιών, μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου κατά 60% και να είναι το κλειδί για μια καλύτερη γνωστική υγεία στη τρίτη ηλικία.
Σημαντική αύξηση του μέσου όρου του προσδόκιμου ζωής, είναι ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της κοινωνίας. Είναι γνωστό ότι το ποσοστό των πληθυσμών που ταξινομούνται ως ηλικιωμένοι (65 ετών και άνω) θα αυξηθεί δραματικά σχεδόν σε όλες τις χώρες τις επόμενες δεκαετίες. Μέχρι το 2060, αναμένεται να αυξηθεί από 17,4% σε σχεδόν 30% σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurostat. Ταυτόχρονα, υπάρχει πληθώρα διαφορετικών δεδομένων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι θρεπτικές ουσίες, τα συστατικά των τροφίμων και γενικά η σωστή διατροφή μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική υγεία και τη γήρανση.
Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, γίνονται όλο και πιο ευάλωτοι σε χρόνιες και εξαιρετικά εξουθενωτικές νόσους του εγκεφάλου. Η ακριβής αιτία του νευρωνικού εκφυλισμού που υποκρύπτει αυτές τις διαταραχές, ακόμη και η φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου, παραμένει ωστόσο ασαφής. Λαμβάνοντας υπόψη τα όρια των υφιστάμενων προληπτικών μεθόδων, υπάρχει η ανάγκη από την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα να αναπτυχθούν αποτελεσματικές και ασφαλείς στρατηγικές. Η αυξανόμενη προκλινική και κλινική έρευνα σε υγιή άτομα ή στο πρώιμο στάδιο της γνωσιακής παρακμής έχει αποδείξει την ευεργετική επίδραση της διατροφής στις γνωστικές λειτουργίες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι, μέχρι το 2020, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα ξεπεράσει αυτόν των παιδιών κάτω των πέντε ετών. Εκτιμά επίσης ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια ανέρχεται στα 47 εκατομμύρια. Μέχρι το 2030, προβλέπεται να αυξηθεί σε 75 εκατομμύρια και μέχρι το 2050, οι παγκόσμιες περιπτώσεις άνοιας σχεδόν θα τριπλασιαστούν. Η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό ατόμων με άνοια.
Νέα έρευνα από την Αυστραλία βρήκε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 10γρ. ξηρών καρπών την ημέρα (δύο κουταλάκια του γλυκού), θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση της γνωστικής υγείας καθώς γερνάμε. Διεξάχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, και εξέτασε 4.822 Κινέζους ενήλικες, ηλικίας 55 ετών και άνω που συμμετείχαν στο China Health Nutrition Survey. Τα στοιχεία από την έρευνα συλλέχθηκαν σε μια περίοδο 22 ετών και έδειξαν ότι το 17% των συμμετεχόντων έτρωγαν τακτικά ξηρούς καρπούς και κυρίως φιστίκια. Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nutrition, Health & Aging, έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν τακτικά περισσότερα από 10 γραμμάρια ξηρών καρπών ημερησίως είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να έχουν κακή γνωστική λειτουργία σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν, καθώς και βελτιωμένη σκέψη, συλλογιστική και μνήμη. Τα ευρήματα ήταν τα ίδια ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους δημογραφικούς παράγοντες, τον τρόπο ζωής, τους παράγοντες συμπεριφοράς καθώς και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και την πρόσληψη ενέργειας.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Ming Li, δήλωσε ότι η μελέτη είναι η πρώτη που βρίσκει μια σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης ξηρών καρπών και της γνωσιακής υγείας σε ηλικιωμένους Κινέζους ενήλικες, οι οποίοι είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους πληθυσμούς ηλικιωμένων στον κόσμο. "Η γήρανση του πληθυσμού είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Όχι μόνο οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, αλλά καθώς μεγαλώνουν, χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη της υγείας τους, η οποία ασκεί υπερβολική πίεση στις υπηρεσίες φροντίδας των ηλικιωμένων», υπογραμμίζει η Li. "Η βελτιωμένη και προληπτική υγειονομική περίθαλψη - συμπεριλαμβανομένων των διαιτητικών τροποποιήσεων - μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζει το ηλικιωμένο τμήμα του πληθυσμού", προσθέτει.
Οι ξηροί καρποί, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι γνωστό ότι είναι πλούσιοι σε υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνες και ίνες, με διατροφικές ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και να βελτιώσουν τη γνωστική υγεία. Ειδικά τα φιστίκια, τα οποία ήταν μια δημοφιλής επιλογή πολλών συμμετεχόντων αυτής της έρευνας, είναι γνωστό ότι έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα και βοηθούν στη μείωση της γνωσιακής παρακμής. "Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, αντιμετωπίζουν φυσιολογικές αλλαγές στην εννοιολογική συλλογιστική, τη μνήμη και την ταχύτητα επεξεργασίας. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης", αναφέρει η Li, "αλλά η ηλικία είναι επίσης ο ισχυρότερος γνωστός παράγοντας κινδύνου για τις νοητικές ασθένειες. Αν καταφέρουμε να βρούμε τρόπους για να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν τη γνωστική τους υγεία και ανεξαρτησία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - ακόμα και με την τροποποίηση της διατροφής τους - τότε αυτό αξίζει πραγματικά την προσπάθεια », κατέληξε.
Φωτεινή Πουρνάρα
itrofi.gr