5 σημάδια ότι δεν καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη
H απάντηση στην ερώτηση «πόση πρωτεΐνη χρειάζεται κανείς;», ποικίλει και εξαρτάται από τον τρόπο ζωής του, την ηλικία, το φύλο και το ιστορικό υγείας του. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι τι ακριβώς είναι η πρωτεΐνη, στην οποία ορκίζονται αθλητές και διατροφολόγοι.
Τι είναι η πρωτεΐνη λοιπόν;
Η πρωτεΐνη είναι ένα πολύπλοκο μακροθρεπτικό συστατικό. Παρέχει τα αμινοξέα (μόρια που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν πρωτεΐνες) που χρειάζεται το σώμα σου για να λειτουργήσει, κάτι που είναι απαραίτητο για όλους. Άσχετα με το αν σηκώνεις βάρη στο γυμναστήριο δηλαδή.
Η πρωτεΐνη περιέχει 20 αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων εννέα βασικών. Τα απαραίτητα αμινοξέα δεν μπορεί να τα παράξει από μόνο του το σώμα, επομένως πρέπει να προέρχονται από τα τρόφιμα, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ. Τα μη απαραίτητα αμινοξέα μπορούν είτε να παραχθούν από το σώμα μας φυσικά, είτε να ληφθούν από την τροφή μας.
Πώς γίνεται να μην καταναλώνουμε αρκετή;
Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι κάτι σοβαρό. Με μερικές μικροαλλαγές στην διατροφή σου, τα επίπεδα της πρωτεΐνης στον οργανισμό σου θα επανέλθουν στα κανονικά. Φυσικά, ο λόγος που οδηγεί σε μειωμένη πρωτεΐνη είναι ότι δεν προσλαμβάνεις αρκετή από τα τρόφιμα που επιλέγεις.
Αν προσέξεις ότι τα παρακάτω σημάδια σού είναι κάπως γνώριμα, καλύτερα να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες και να εντάξεις τις παρακάτω τροφές στην καθημερινότητά σου.
5 σημάδια ότι δεν καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη
- Λιγούρα για γλυκό
Η πρωτεΐνη (μαζί με το λίπος) αφομοιώνεται πιο αργά από τους υδατάνθρακες. Εάν τρως ένα γεύμα που είναι κυρίως υδατάνθρακες χωρίς αρκετή πρωτεΐνη, θα αφομοιωθεί πιο γρήγορα και θα προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτή η άνοδος ακολουθείται από μια πτώση – και όταν το σάκχαρο στο αίμα συνεχώς αυξάνεται και πέφτει, λαχταρούμε περισσότερη ζάχαρη. Το κλειδί είναι να τρώτε πρωτεΐνη με υδατάνθρακες, έτσι ώστε τα πάντα να αφομοιώνονται πιο αργά και οι αλλαγές σακχάρου στο αίμα να είναι πιο σταδιακές με την πάροδο του χρόνου. - Νιώθεις συνεχώς κουρασμένη
Παρόλο που αυτό δεν είναι ένα σημάδι που θα συμβεί γρήγορα, ειδικά αν ακολουθείς μια διατροφή στην οποία καταναλώνεις αρκετές θερμίδες ημερησίως, μπορεί να συμβεί μακροπρόθεσμα. Το σώμα μπορεί να διασπάσει τους μύες για να προσπαθήσει να εφοδιάσει τον οργανισμό με πρωτεΐνη κι έτσι να οδηγηθεί σε απώλεια ενέργειας και δύναμης. Μια συστηματική έρευνα και ανάλυση του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι η μη λήψη αρκετής πρωτεΐνης συσχετίστηκε με αδυναμία σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, το οποίο είναι ένα σύνδρομο που σχετίζεται με την ηλικία που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως αδυναμία, βραδύτητα, χαμηλή ενέργεια και δραστηριότητα και ακούσια απώλεια βάρους. - Πεινάς
Αυτό συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη μειώνει το επίπεδο της ορμόνης της «πείνας», την γκρελίνη και διεγείρει την παραγωγή άλλων ορμονών που δημιουργούν κορεσμό. - Προβλήματα στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια
Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Indian Dermatology Online Journal εξέτασε άτομα που κατανάλωναν λιγότερο από το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης πρωτεΐνης (που σημαίνει ότι είχαν σοβαρή έλλειψη) και σημείωσε ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα όπως απώλεια μαλλιών, ακμή, μέλασμα και πρόωρη γήρανση. Οι μελετητές σημειώνουν ότι ένας λόγος γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι η πρωτεΐνη δρα ως δομικό στοιχείο για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια. - Απώλεια μυϊκής μάζας
Αν δεν λαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη, το σώμα δεν θα είναι σε θέση να αναδομηθεί σωστά και θα αρχίσεις να χάνεις μυϊκή μάζα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, βέβαια. Με ανεπάρκεια πρωτεΐνης, τα αμινοξέα πρέπει ακόμα να αξιοποιηθούν για τις απαραίτητες σωματικές λειτουργίες όπως η επισκευή των ιστών και η δημιουργία βασικών ενζύμων. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιούνται μυϊκές πρωτεΐνες ως πηγή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής μάζας.
ladylike.gr