Ποια είναι τα αίτια της εξάρθρωσης επιγονατίδας;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 14:56

Ποια είναι τα αίτια της εξάρθρωσης επιγονατίδας;

Πρόκειται για έναν τραυματισμό που χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο, μπορεί να προκληθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και τα αίτιά του είναι πολλά και διαφορετικά. Πότε μπορεί να συμβεί εξάρθρωση επιγονατίδας και πώς αντιμετωπίζεται;

Έχει συμβεί σε αρκετούς και όλοι τον χαρακτηρίζουν ως έναν από τους πιο επώδυνους τραυματισμούς. Η εξάρθρωση της επιγονατίδας μπορεί με την ίδια ευκολία να συμβεί σε έφηβους, όσο και σε ενήλικες, σε αθλητές και μη.

Αν και δεν πρόκειται για έναν καθαρά αθλητικό τραυματισμό, πολλές φορές συνδέεται με αθλήματα, τα οποία μάλιστα έχουν άμεση με τα πόδια και με απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις κλπ. Ποιοι όμως είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν στην εξάρθρωση και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τις αρθρώσεις του γόνατος;

Πώς εκδηλώνεται η εξάρθρωση της επιγονατίδας;

Με τον συγκεκριμένο όρο, αναφερόμαστε στην παθολογική κατάσταση κατά την οποία η επιγονατίδα μετακινείται από τη φυσιολογική της θέση. Όταν συμβαίνει αυτό, ο ασθενής χάνει τη σταθερότητα του και υποφέρει από μεγάλης έντασης πόνο. Πολλές φορές, η επιγονατίδα επανέρχεται από μόνη της στη φυσιολογική της θέση, με τη βοήθεια κάποιου τρίτου που θα κινήσει το πόδι με τέτοιον τρόπο, ώστε να συμβεί αυτό το αποτέλεσμα. Άλλες φορές πάλι, η ιατρική παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη.

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, είτε δηλαδή η επιγονατίδα επανέλθει στη θέση της, είτε όχι, ο ασθενής θα πρέπει να εξεταστεί από έναν εξειδικευμένο ορθοπεδικό, καθώς ο τραυματισμός μπορεί να μην αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός και να ξανασυμβεί στο άμεσο μέλλον και μάλιστα με πιο σοβαρές επιπτώσεις.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν σε εξάρθρωση επιγονατίδας;

Όταν συμβεί εξάρθρωση της επιγονατίδας, ένα από τα βασικά συμπτώματα είναι ο πόνος, οι μώλωπες και το οίδημα στην περιοχή του γόνατος και αδυναμία κίνησης του ποδιού. Οι λόγοι που μπορεί να συμβάλλουν στην εξάρθρωση είναι πολλοί και δεν έχουν πάντα άμεση σχέση με κάποια «λάθος» κίνηση που μπορεί να έκανε ο ασθενής.

Ένα από τα βασικά αίτια είναι οι αδύναμοι μύες στα πόδια, οι οποίοι δεν μπορούν να συγκρατήσουν την επιγονατίδα. Αυτό συμβαίνει ειδικά στους έφηβους, οι οποίοι ψηλώνουν απότομα και οι μύες δεν προλαβαίνουν να δυναμώσουν γύρω από το γόνατο. Εξάρθρωση επιγονατίδας μπορεί να συμβεί επίσης όταν υπάρχει προηγούμενος τραυματισμός στην περιοχή, σε πολύ ψηλού αθλητές, όπως και σε άτομα που έχουν αρκετά περιττά κιλά.

Πώς αντιμετωπίζεται η εξάρθρωση επιγονατίδας;

Η αντιμετώπιση του προβλήματος εξαρτάται από τον βαθμό του τραυματισμού. Συνήθως, προτιμάται μία πιο συντηρητική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει ακινησία και δέσιμο του ποδιού με νάρθηκα για περίπου 3 με 4 εβδομάδες. Έπειτα, προτείνονται στον ασθενή ασκήσεις ενδυνάμωσης του γόνατος.

Στο διάστημα της ενδυνάμωσης των μυών, ορθοπεδικά είδη που έχουν σχέση με το γόνατο, όπως οι επιγονατίδες εξαρθρήματος και ακινητοποιητές γόνατος κρίνονται απαραίτητοι. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, εάν η τραυματισμένη περιοχή δε δείξει σημάδια βελτίωσης, προτείνεται χειρουργική αντιμετώπιση.




00 inkefalonia general ad 300X250