Νέες ελπίδες γεννά η “αναγέννηση” νεφρού στο εργαστήριο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 18:56

Νέες ελπίδες γεννά η “αναγέννηση” νεφρού στο εργαστήριο

Έναν τεχνητό νεφρό δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες στο εργαστήριο, τον οποίο μεταμόσχευσαν σε ζώα και λειτούργησε με πολύ καλά αποτελέσματα. Αρκετές φορές στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί παρόμοια τεχνική για την "αναγέννηση" άλλων οργάνων , ωστόσο οι νεφροί θεωρούνται ένα από τα πιο πολύπλοκα όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση "Nature Medicine", ο νεφρός αυτός είναι πολύ λιγότερο αποδοτικός απ' ό,τι ο φυσιολογικός , παρόλα αυτά πρόκειται ένα μεγάλο ιατρικό επίτευγμα το οποίο δημιουργεί ελπίδες για την δημιουργία επαρκώς λειτουργικών νεφρών που θα μπορούν να μεταμοσχεύονται σε ανθρώπους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση στην έλλειψη μοσχευμάτων, δεδομένου ότι οι νεφροί είναι τα όργανα με τη μεγαλύτερη ζήτηση για μεταμόσχευση και έχουν μακρές λίστες αναμονής.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτηςπήραν ένα νεφρό από έναν αρουραίο και χρησιμοποίησαν μία ειδική "καθαριστική" ουσία για να αφαιρέσουν όλα τα παλαιά κύτταρα. Στην συνέχεια παρέμεινε "καθαρός" ο ιστός πρωτεϊνών , όπου οι επιστήμονες τοποθέτησαν βλαστοκύτταρα από τον αρουραίο για να αναδημιουργηθεί ο νεφρός. Ο νεφρός αυτός ελέγχθηκε στο εργαστήριο και διαπιστώθηκε πως λειτουργούσε, παράγοντας το 23% της φυσιολογικής ποσότητας ούρων. Στη συνέχεια, μεταμοσχεύθηκε σε έναν άλλο αρουραίο - οπότε διαπιστώθηκε πως η αποδοτικότητά του μειώθηκε στο 5%.

"Όταν ένας ασθενής βρίσκεται στην αιμοκάθαρση, η ανάκτηση του 10-15% της λειτουργικότητας των νεφρών του μπορεί να τον βγάλει από την αιμοκάθαρση" δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χάραλντ Οττ.

Ωστόσο χρειάζονται πολλές έρευνες ακόμα για να μπορέσει η μέθοδος αυτή να εφαρμόζεται και σε ανθρώπους, καθώς θα πρέπει να αυξηθεί η αποδοτική λειτουργία ων νεφρών και να αποδειχθεί ότι μπορούν να αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου. Οι επιστήμονες μάλιστα επισημαίνουν ότι η διαδικασία εφαρμογής της τεχνικής αυτή στον άνθρωπο μπορεί να είναι αρκετά πιο δύσκολη λόγω του μεγέθους του νεφρού, όπου τα κύτταρα θα δυσκολευτούν να πάρουν την σωστή θέση σε ένα μεγάλο όργανο.

Πηγή: http://www.news.gr

 




00 inkefalonia general ad 300X250