Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Ποιους στόχους πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα έως το 2030
Έκκληση κάνουν 131 φορείς για άμεση εφαρμογή της στρατηγικής του ΠΟΥ με στόχο την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου μήτρας έως το 2030 και θέτουν τους στόχους που θα πρέπει να πετύχει η χώρα μας.
Ειδικότερα, 131 επιστημονικοί, επαγγελματικοί, ερευνητικοί και κοινωνικοί φορείς, Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Ενώσεις Ασθενών και Σύλλογοι Καρκινοπαθών από όλη σχεδόν την Ελλάδα, απευθύνουν έκκληση προς την Ελληνική Πολιτεία, να προβεί στις επιβεβλημένες ενέργειες για την εξάλειψη του προβλήματος έως το 2030, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της 3ης Διάσκεψης των 131 Φορέων Υποστήριξης της εφαρμογής της Στρατηγικής του ΠΟΥ και της ΕΕ για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας και στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 11ης Συνόδου της Ελληνικής HPV Εταιρείας [(Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του ιού των θηλωμάτων (HPV)].
Εκ μέρους των 131 Φορέων, οι κκ. Ε. Ροηλίδης, Καθηγητής Παιδιατρικής ΑΠΘ, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ), Θ. Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, Κ. Αθανασάκης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας και Ι. Μπουκοβίνας, τ. Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, δήλωσαν σχετικά με την πρωτοβουλία: «Εναρμόνιση της χώρας μας με την παγκόσμια στρατηγική».
«Εναρμόνιση και εξασφάλιση υποδομών»
«Στο πλαίσιο της αφύπνισης σχετικά με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, οι 131 Φορείς απευθύνουμε Έκκληση για άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Πολιτείας, με στόχο την εναρμόνιση της χώρας μας με την παγκόσμια στρατηγική εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέσω ουσιαστικής προώθησης του HPV εμβολιασμού, υλοποίησης ενός οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας και εξασφάλισης των υποδομών και του υγειονομικού προσωπικού για την ενδεδειγμένη θεραπεία και υποστηρικτική φροντίδα των ασθενών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας».
Οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν
Ειδικότερα, με σκοπό την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, θα πρέπει, μέχρι το 2030, να επιτευχθούν οι εξής στόχοι:
- Εμβολιασμός κατά του HPV τουλάχιστον του 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών
- Εφαρμογή οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας με συμμετοχή του 70% των γυναικών στις ηλικιακές ομάδες-στόχους
- Εξασφάλιση ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και υποστηρικτικής φροντίδας του 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας
- Ανάληψη από την ίδια την Πολιτεία εκστρατείας ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του ευρέος κοινού σχετικά με τον HPV-εμβολιασμό και τον Προσυμπτωματικό
- Έλεγχος για καρκίνο τραχήλου μήτρας.
Έχει ξεπεράσει το 50% ο εμβολιασμός
Όπως τόνισε ο κ. Ροηλίδης, ο HPV-εμβολιασμός συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, η εμβολιαστική κάλυψη των κοριτσιών 11-18 ετών – σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ – έχει ξεπεράσει το 50%, με ανοδικές τάσεις, αλλά υπολείπεται ακόμη σε σχέση με το στόχο της Στρατηγικής του ΠΟΥ (90%), η δε ΕΕΕ επεξέτεινε πρόσφατα το χρόνο δωρεάν χορήγησης του HPV εμβολίου σε αγόρια και κορίτσια 9-18 ετών μέχρι την 31.12.24.
Ο κ. Θ. Αγοραστός σημείωσε ότι δυστυχώς η υλοποίηση της προ έτους ψηφισθείσας Δράσης Δημόσιας Υγείας «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας, στο πλαίσιο του προγράμματος “Σπύρος Δοξιάδης”» ανεστάλη την 12.04.23 από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχει ακόμα στη χώρα μας οργανωμένο, οικονομικά εξασφαλισμένο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας, χωρίς ημερομηνία λήξης.
Έλλειψη επαρκούς αριθμού εξειδικευμένων κέντρων
Ο κ. Ι. Μπουκοβίνας δήλωσε ότι υπάρχει έλλειψη επαρκούς αριθμού εξειδικευμένων ογκολογικών κέντρων για την ενδεδειγμένη θεραπεία και υποστηρικτική φροντίδα των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας και ότι απαιτείται συνεργασία της Πολιτείας με όλους τους εμπλεκόμενους Οργανισμούς και Φορείς, με βάση τα ισχύοντα σε προηγμένες στον τομέα αυτό χώρες, με στόχο να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για την πλέον ενδεδειγμένη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών.
Από την πλευρά του ο κ. Αθανασάκης σημείωσε ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την οικονομικά αποδοτική υλοποίηση ενός Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας, ο οποίος βασιζόμενος σε σύγχρονες καινοτόμες προσεγγίσεις (ψηφιακή διακυβέρνηση, αυτοεξυπηρέτηση) θα είναι σε θέση παράλληλα να αντιμετωπίσει και τις υπάρχουσες ανισότητες στην πρόσβαση και χρήση των παρεχόμενων από την Πολιτεία υπηρεσιών.
Οι τρεις άξονες του Υπουργείου Υγείας
Σε μήνυμα που απέστειλε προς την 3η Διάσκεψη των Φορέων ο Γεν. Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Μ. Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση του κρίσιμου προβλήματος του καρκίνου τραχήλου μήτρας το Υπουργείο Υγείας αναπτύσσει δράσεις σε τρεις βασικούς άξονες: τον HPV εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας, θέτοντας και στη χώρα μας το στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος αναφέρεται ως «Στόχος 90-70-90», και περιλαμβάνει:
- 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ως την ηλικία των 15 ετών έναντι του ιού HPV
- 70% των γυναικών ηλικίας 35 και ξανά 45 ετών να έχουν εξεταστεί με υψηλής αποδοτικότητας HPV DNA TEST και
- 90% των γυναικών που εντοπίζονται με ασθένεια του τραχήλου να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη – Πηγή: iatropedia.gr