Πέντε τρόποι να ανακουφίσετε τους πόνους της πλάτης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 19:31

Πέντε τρόποι να ανακουφίσετε τους πόνους της πλάτης

Είστε ευθυτενής; Όταν κάθεστε έχετε ίσια την πλάτη σας; Αν καμπουριάζετε, βαδίζετε σκυφτός ή σωριάζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ίσως να είστε ένας από το 80% των ανθρώπων που υποφέρουν από πόνους στην πλάτη κάποια περίοδο της ζωής τους.

Πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει πως ότι κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προκαλέσει πόνο ή σπασμούς στην πλάτη. Έτσι, είτε κάθεστε μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή είτε περπατάτε σε ψηλά τακούνια, δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να ανακουφίζετε την πλάτη σας.

Η καλή στάση δεν είναι να καθόμαστε όπως οι στρατιωτικοί, σε στάση προσοχής, δηλώνει ο χειρούργος Arthur White. Η στάση αυτή προκαλεί πίεση στη σπονδυλική στήλη. Αντίθετα, ο ειδικός προτείνει να καθόμαστε με χαλαρό, ισορροπημένο τρόπο. Παράλληλα θα πρέπει να παρακολουθούμε τον τρόπο που στεκόμαστε, όλη την ημέρα και να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις και προσαρμογές, όπως για παράδειγμα όταν περιμένουμε το ασανσέρ.

Ψηλές καμάρες ή πλατυποδία; Τα προβλήματα αυτά του πέλματος, μεταξύ άλλων, μπορούν να ‘σαμποτάρουν’ τη στάση σας και να επιβαρύνουν την πλάτη σας. Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι γυναίκες καθώς υποφέρουν 4 φορές περισσότερο από τους άντρες από ανατομικές ανωμαλίες στα πέλματα.

Ο εχθρός νούμερο ένα είναι τα στενά, ψηλά τακούνια. Γιατροί συστήνουν τα διορθωτικά πέλματα (ορθωτικά) που μπορούμε να βάλουμε μέσα στο παπούτσι, σύμφωνα με τις ανάγκες καθενός και τα οποία μπορούν να βελτιώσουν αυτές τις παθήσεις και να ανακουφίσουν τελικά και την πλάτη. Η αίσθηση του μέτρου μπορεί επίσης να βοηθήσει. Μπορείτε να φοράτε ψηλά τακούνια σε πάρτι ή σε meeting στη δουλειά αλλά για μεγάλο περίπατο θα πρέπει να φοράτε άνετα παπούτσια.

Έρευνες δείχνουν ότι το περπάτημα ανακουφίζει τον πόνο της πλάτης. Ωστόσο, σε περίπτωση που η στάση είναι λάθος…οπισθοχωρείτε. Το να κουβαλάει κανείς βάρος στη μια μεριά του σώματος, όταν περπατάει, μπορεί να προκαλέσει με τον καιρό πόνο στην πλάτη. Θα νικήσετε ενδεχομένως το πρόβλημα αν γίνει συνήθεια το να περπατάτε με το σωστό τρόπο.

Η φυσιοθεραπεύτρια Sherry Brourman, που είναι ειδική στην εκπαίδευση για το περπάτημα, θεράπευσε το πρόβλημα που είχε στην πλάτη όταν άρχισε να περπατά σωστά. Συμβουλεύει οι άνθρωποι να χαλαρώσουν τα γόνατα και να έχουν στην ίδια ευθεία τα πλευρά με τη λεκάνη. Να χαλαρώνουν τους γλουτούς και να ‘ρουφούν’ λίγο τους μυς στο στομάχι. (όχι σφίξιμο). Η πατούσα πρέπει να πατάει από τη φτέρνα προς τα εμπρός, ενώ δεν θα πρέπει να ασκείται πίεση στη φτέρνα. Η φυσιοθεραπεύτρια προτείνει πεντάλεπτη εξάσκηση 4 φορές την ημέρα μέχρι να γίνει συνήθεια ο τρόπος βηματισμού.

Πιθανότατα, από τη μια μεριά του σώματος κουβαλάτε περισσότερο βάρος, είτε πρόκειται για ένα μωρό είτε για το laptop σας. Γι αυτό θα πρέπει να αλλάζετε μεριά και να μην κρατάτε το βάρος πάντα από την ίδια. Επίσης θα πρέπει να κρατάτε το βάρος όσο πιο κοντά γίνεται στο σώμα.

Εκτός από τις ώρες που βρίσκεστε στη δουλειά, την παρακολούθηση τηλεόρασης και το σερφάρισμα στο internet, προφανώς περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καθισμένοι, πράγμα που αποτελεί ‘έγκλημα’ για την πλάτη. Όπως έδειξε Σουηδική έρευνα, όταν καθόμαστε η πίεση που ασκούμε στη σπονδυλική στήλη αυξάνεται κατά 140% σε σχέση με την ορθοστασία. Όταν σωριαζόμαστε η αύξηση της πίεσης φτάνει στο 185%.

Ο ειδικός Norman Kahan, εξηγεί πώς πρέπει να καθόμαστε: Ευθυγραμμίστε το κεφάλι πάνω από τους ώμους και τους ώμους πάνω από τους γοφούς, καθίστε αναπαυτικά και ακουμπήστε το πέλμα επίπεδο στο πάτωμα, με τα πόδια σε γωνία 90 μοιρών. Ειδικοί συνιστούν να μην κάθεστε συνέχεια αλλά να σηκώνεστε κάθε 45 με 60 λεπτά. Θα πρέπει να σηκώνεστε και να τεντώνεστε.




336 X 280

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250