5 σούπερ τροφές για φυσική ενίσχυση του οργανισμού
pexels
Oι προκλήσεις που συναντά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας τους χειμερινούς μήνες είναι πραγματικά πολλές. Για μέγιστη προστασία, φρόντισε να μπουστάρεις το ανοσοποιητικό σου με συγκεκριμένες τροφές.
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η φυσική άμυνα σου
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων που έχουν σαν στόχο να προστατεύσουν τον οργανισμό από παθογόνους μικροοργανισμούς. Αρχικά, το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να αποτρέψει την είσοδο των μικροβίων (βακτήρια, ιοί, μύκητες και παράσιτα) στον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο, στην περίπτωση που τελικά τα μικρόβια καταφέρουν να εισέλθουν στο σώμα, τους επιτίθεται με διάφορους τρόπους για να τα καταστρέψει. Ουσιαστικά, το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει μια ομάδα ειδικών κυττάρων, τα οποία ταξιδεύουν στο σημείο του προβλήματος, επιτίθενται στους ιούς και προσπαθούν να τους εξουδετερώσουν.
Βρώμη
Περιέχει βήτα γλυκάνες, έναν τύπο φυτικών ινών με αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Έχει παρατηρηθεί ότι στον άνθρωπο τα συγκεκριμένα συστατικά συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, επιταχύνουν την επούλωση και ενισχύουν τη δράση των αντιβιοτικών.
Γιαούρτι
Είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα «καλά» βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή γαστρεντερική λειτουργία, αλλά και στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με σχετικές επιστημονικές έρευνες, η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού ενισχύει σε σημαντικό βαθμό τις άμυνες του οργανισμού.
Μπρόκολο και κουνουπίδι για γερό ανοσοποιητικό
Τόσο το μπρόκολο όσο και το κουνουπίδι, είναι από τα λαχανικά του χειμώνα, που είναι γεμάτα με πολύτιμα για τον οργανισμό συστατικά. Eίναι και τα 2 πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ενώσεις που εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων, μειώνουν τη φλεγμονή, προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες και μπορούν ακόμη και να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Το μπρόκολο ειδικά έχει βιταμίνες A, C, E, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Βοηθάει επίσης στην καλή λειτουργία του εντέρου, προστατεύει τα κύτταρα από φθορά, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, ενώ βοηθάει και στην ενίσχυση του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο.
Χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχονται σε αυτό, η εβδομαδιαία κατανάλωση (2 φορές την εβδομάδα) μπορεί να μειώσει αισθητά τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, διαβήτη τύπου 2 και αρκετές μορφές καρκίνου, ενώ περιορίζει τυχόν φλεγμονές και βελτιώνει γενικότερα το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Για να απολαύσεις στο μέγιστο τα οφέλη τους μαγείρεψέ τα, όσο το δυνατόν λιγότερο.
Εσπεριδοειδή και κόκκινες πιπεριές
Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη C, το βασικό συστατικό των εσπεριδοειδών και των κόκκινων πιπεριών, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η απαιτούμενη ποσότητα καθημερινής πρόσληψης βιταμίνης C για την αποφυγή λοιμώξεων είναι περίπου 200 mg. Ένα μέτριο πορτοκάλι περιέχει περίπου 70 mg βιταμίνης C, ένα grapefruit 90 mg και μία μεσαία πιπεριά 150 mg. Για τη μέγιστη απορρόφηση όλων των θρεπτικών στοιχείων μπορείς να συνδυάσεις την κατανάλωση εσπεριδοειδών με καρύδια και της κόκκινης πιπεριάς με χούμους ή γουακαμόλε.
Οι ξηροί καρποί που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό
Οι ξηροί καρποί όπως έχουμε δει, είναι ένας μικροσκοπικός διατροφικός θησαυρός. Ειδικά όμως όταν μιλάμε για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τότε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή σου διατροφή. Και οι 2 αυτοί ξηροί καρποί, είναι πολύ περιεκτικοί σε βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο, ενώ εδώ θα βρεις και μικρή ποσότητα βιταμίνης C. Όλα δηλαδή τα απαραίτητα συστατικά για ένα γερό ανοσοποιητικό. Το μόνο που έχεις να προσέξεις εδώ, είναι η ποσότητα που καταναλώνεις. Καλό είναι να τρώγονται με μέτρο, για να μην επιβαρυνθείς με περιττές θερμίδες.
ladylike.gr