Πολλά υποσχόμενη ανοσοθεραπεία κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Υποσχέσεις για το μέλλον αφήνει η κλινική δοκιμή Φάσης Ι πειραματικού σκευάσματος για την σκλήρυνση κατά πλάκας, αφού τα αποτελέσματα είναι θετικά ως προς την ασφάλεια του και την έλλειψη παρενεργειών για τους ασθενείς. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Transnational Medicine, ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ελβετία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας Στέφεν Μίλερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, πραγματοποίησαν τη Φάση Ι της κλινικής δοκιμής σε εννέα ασθενείς στη Γερμανία, στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Αμβούργου-Έπεντορφ.
Η νέα θεραπεία (που χρησιμοποιεί λευκοκύτταρα του ασθενούς για να μεταφερθούν στον οργανισμό δισεκατομμύρια αντιγόνα μυελίνης, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημά του να «εκπαιδευθεί» να τα αναγνωρίζει ως αβλαβή και να μη επιτίθεται πλέον στην μυελίνη των νεύρων) φαίνεται πως μειώνει κατά 50% έως 75% τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου ασθενούς εναντίον της μυελίνης, του προστατευτικού στρώματος των νεύρων του στον νωτιαίο μυελό, τον εγκέφαλο και το οπτικό νεύρο.
amna / ape / ΑΠΕ / ΑΜΠΕ / Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων
Όταν η μυελίνη καταστραφεί, τα ηλεκτρικά σήματα δεν μπορούν να μεταδοθούν σωστά από και προς τον εγκέφαλο, με συνέπεια μια σειρά από συμπτώματα ήπια (π.χ. μούδιασμα στα άκρα) έως σοβαρά (παράλυση και τύφλωση).
Όπως εξηγεί ο Δρ Μίλερ, η θεραπεία σταματά τις αυτοάνοσες αντιδράσεις που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και, παράλληλα, εμποδίζει την ενεργοποίηση νέων αυτοάνοσων κυττάρων. Η μέθοδός μας αφήνει ανέπαφη τη λειτουργία του φυσιολογικού ανοσοποιητικού συστήματος και αυτό είναι το μέγα ζητούμενο».
Οι σημερινές θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση καταστέλλουν όλο το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα αρκετοί ασθενείς να γίνονται ευάλωτοι σε διάφορες μολύνσεις και να κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο.
Μολονότι το δείγμα των εννέα ασθενών θεωρείται μικρό για να καθοριστεί σε ποιο βαθμό η νέα θεραπεία μπορεί να καταπολεμήσει τη νόσο, οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, καθώς δείχνουν ότι όσοι έλαβαν τις μεγαλύτερες δόσεις λευοκυττάρων με αντιγόνα μυελίνης, είναι αυτοί που μετά από τρεις μήνες εμφάνισαν τη μεγαλύτερη μείωση στην καταστροφή της μυελίνης των νεύρων τους.
Η κλινική δοκιμή έδειξε επίσης ότι η χορήγηση έως τριών δισεκατομμυρίων αντιγόνων μυελίνης δεν προκάλεσε καθόλου παρενέργειες, ούτε υπέσκαψε τη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών να καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς γενικότερα.
Οι ερευνητές ήδη σχεδιάζουν τη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, για την οποία απαιτείται 1,5 εκατ. ευρώ. Ήδη πάντως, η νέα κλινική δοκιμή έχει ήδη εγκριθεί στην Ελβετία, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης.
«Στη φάση ΙΙ της κλινικής δοκιμής θέλουμε να θεραπεύσουμε ασθενείς όσο γίνεται νωρίτερα, προτού η νόσος επιφέρει παράλυση λόγω καταστροφής της μυελίνης. Από τη στιγμή που συμβαίνει αυτή η ζημιά, είναι δύσκολο να διορθωθεί», σημειώνει ο Δρ Μίλερ.
Η πρωτοποριακή ανοσολογική τεχνική (που πάντως θεωρείται πολύπλοκη και ακριβή) μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί, πέρα από την πολλαπλή σκλήρυνση, και για άλλες αυτοάνοσες και αλλεργικές παθήσεις. Ήδη οι προκλινικές δοκιμές έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά της κατά του διαβήτη τύπου Ι και του αλλεργικού άσθματος. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι, αντί για κυτταρικά αντιγόνα, θα μπορούν στο μέλλον να χρησιμοποιήσουν ειδικά νανοσωματίδια, οπότε η μέθοδος θα γίνει πιο απλή και φθηνότερη.
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ