Ανδρ. Μελιδώνης για μεταβολικά νοσήματα: ''Έχει υποτιμηθεί η αξία της σωστής διατροφής και της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας’’ (Inkefalonia 89,2)
Συνέντευξη εν όψει του 7ου Πανελλήνιου Συνεδριου του Ε.ΚΟ.ΜΕ.Ν. (Ελληνικό Κολέγιο Μεταβολικών Νοσημάτων) στην Κεφαλονιά
Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης , Παθολόγος Διαβητολόγος , Συντονιστής Διευθυντής του Διαβητολογικού –Καρδιομεταβολικού Κέντρου του Metropolitan Hospital, Πρόεδρος & επιστημονικά υπεύθυνος του Ελληνικού Κολεγίου Μεταβολικών Νοσημάτων (ΕΚΟΜΕΝ), για το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ε.ΚΟ.ΜΕ.Ν. (Ελληνικό Κολέγιο Μεταβολικών Νοσημάτων) που θα λάβει χώρα στην Κεφαλονιά στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου από 30 Μαίου έως 1 Μαίου, με την 2α Μαΐου αφιερωμένη στην ενημέρωση του κοινού.
Ο κ. Μελιδώνης φέροντας πανελλήνια ιατρική αναγνώριση, δεν παραλείπει τις ετήσιες σχεδόν επιστημονικές διοργανώσεις στην Κεφαλονιά και δηλώνοντας υπερηφάνως Ληξουριώτης , για το εν λόγω συνέδριο που θα προσδώσει για ένα 3ήμερο ιδιαίτερη επιστημονική αίγλη στην Κεφαλονιά, αναφέρει: «Οι συμμετέχοντες είναι εξέχοντα ονόματα, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Πρυτάνεις, μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, είναι πάρα πολύ εκλεκτοί και πολύ τιμημένοι επιστήμονες που θα συμμετέχουν στο συνέδριο μας. Ξεκινάμε την Πέμπτη 30 Μαίου και τελειώνουμε Σάββατο Βράδυ 1η Ιουνίου και ως συνέχεια του συνεδρίου, έχουμε και την Κυριακή το πρωί, 2 Ιουνίου, εκδήλωση για το κοινό για τα μεταβολικά νοσήματα. Η προετοιμασία ενός τέτοιου συνεδρίου θέλει χρόνο για να συντονιστούν με τον χρόνο διεργασίας του οι συμμετέχοντες, αλλά το καλό για να γίνει θέλει κόπο».
Τα Μεταβολικά Νοσήματα αφορούν διαταραχές των διαδικασιών του μεταβολισμού, δηλαδή του συνόλου των βιοχημικών αντιδράσεων που πραγματοποιείται στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού και ο κ Μελιδώνης δίνοντας την ιατρική διάσταση τους με σαφήνεια, αποσαφηνίζει ότι το 95% του πληθυσμού έχει κάποια από αυτά τα νοσήματα: «Είχαν υποτιμηθεί μέχρι τώρα αυτά τα πράγματα και είχε υποτιμηθεί επίσης και η αξία της σωστής διατροφής και της αυξημένης καθημερινής σωματικής δραστηριότητας. Τώρα στην πορεία που φάνηκε ότι έχουμε έξαρση και έχει γίνει πανδημία πια και η παχυσαρκία και ο διαβήτης, όλοι αρχίζουν και ξαναμπαίνουν στην ιστορία, γιατί έχουν ζήσει οι πάντες πια τι επιπλοκές έχουν αυτά τα νοσήματα.
Ο διαβήτης μέχρι πρότινος ήταν το πρώτο αίτιο απώλειας όρασης, το πρώτο αίτιο χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας που απαιτεί αιμοκάθαρση, το πρώτο αίτιο εγκεφαλικών επεισοδίων , εμφράγματος, το πρώτο αίτιο ακρωτηριασμού των κάτω άκρων. Και ξέρουν ότι για όλα αυτά -έχει επικοινωνηθεί πολύ αυτή η ιστορία και οι επιπλοκές του διαβήτη, αυτό που μπορεί να τα αποτρέψει όλα , είναι η γλυκαιμική ρύθμιση, η ρύθμιση του σακχάρου . Έτσι σιγά σιγά όλοι μπήκανε σ αυτή τη λογική και άρχισαν να ασχολούνται περισσότερο με την ιστορία του διαβήτη, ενώ μέχρι τώρα τα αφήνανε έτσι».
Ο κ Μελιδώνης έχει οργανώσει δεκάδες επιστημονικές εκδηλώσεις και σεμινάρια, ενώ το συνέδριο που οργανώνει επί 4νθήμερο κάθε χρόνο τα τελευταία 22 χρόνια στο Ζάππειο με θέμα «Ημερίδες Μεταβολισμού», αποτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό και επιστημονικό θεσμό με πανελλήνια ιατρική αναγνώριση και συναπτά σημειώνει: «Μ αυτές τις ενημερωτικές εκδηλώσεις, προσπαθούμε και τους γιατρούς που είναι γενικοί γιατροί και παθολόγοι να τους κάνουμε συμμέτοχους σε ότι νεότερο έχει βγεί στην βιβλιογραφία και σε ότι νεότερο υπάρχει από πλευράς εξέλιξης της αντιμετώπισης, αλλά και τον κόσμο να τον ενημερώσουμε, για την αξία του προληπτικού ελέγχου».
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας συγκερασμός τουλάχιστον τριών από τις ακόλουθες ιατρικές καταστάσεις: κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο αίματος, υψηλά τριγλυκερίδια ορού και χαμηλή λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ορού (HDL) και όπως σημειώνει ο κ. Μελιδώνης: « Όλο αυτό ενοποιείται σε ένα σύνολο, γιατί ο παθοφυσιολογικός συντελεστής όλων αυτών των καταστάσεων είναι η ινσουλινοαντίσταση- η αντίσταση που υπάρχει στους ιστούς και στα κύτταρα μας να δράσει η ινσουλίνη, η μαγική ορμόνη του οργανισμού (εξήγησε ευθαρσώς την διεργασία που υφίσταται ο οργανισμός με την ινσουλίνη). Το πρώτο αίτιο του μεταβολικού συνδρόμου, είναι η παχυσαρκία και μάλιστα η κεντρικού τύπου παχυσαρκία, η παχυσαρκία που είναι στην κοιλιά, γιατί το λίπος που είναι στην κοιλιά είναι τοξικό λίπος (βγάζει τις φλεγμονώδεις κυτταροκίνες), ευοδώνει την φλεγμονή και την ινσουλινοαντίσταση στο έπακρον. Το λίπος που είναι στους γλουτούς, στα χέρια κλπ, δεν αποτελεί πρόβλημα για την υγεία μας.
Οι προληπτικές και οι εξειδικευμένες εξετάσεις καταλήγουν σωτήριες και οι συστάσεις που υπάρχουν τώρα είναι πάνω από 35 χρονών όλοι να κάνουμε καμπύλη ζαχάρου. Ο έχων ιστορικό διαβήτου στην οικογένεια, η έχει υπέρταση, η χοληστερίνη, η στεφανιαία νόσο , τότε πολύ πριν τα 35 πρέπει να κάνει καμπύλη ζαχάρου και ο κ. Μελιδώνης αφυπνίζει τους μη ελεγχόμενους ότι: «Για να δώσει συμπτώματα το ζάχαρο θα πρέπει να φτάσει απάνω από τα 200-250 mg % και αυτό είναι το ποιο ύπουλο, γιατί αυτό δουλεύει και δημιουργεί προβλήματα στα μάτια, στα άκρα, στην καρδιά κλπ».
Ο κ Μελιδώνης είναι υπέρμαχος της Ιπποκράτειου Ιατρικής που έχει ως βάση το «Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν », δηλαδή ,καλύτερα η πρόληψη παρά η θεραπεία και αναφέρει ότι για να προλάβουμε το κάθε τι θα πρέπει να παίρνουμε αξιόπιστα φάρμακα και όχι να εμπιστευόμαστε διάφορα φυτικά είδη που προτείνουν κάποιοι (τσουκνίδα, φασκόμηλο κλπ). Έκανε εκτενή αναφορά στις πολύχρονες δοκιμές των φαρμάκων πριν βγούν στην κυκλοφορία και στην «εύπεπτη» τακτική κάποιων να προτείνουν διάφορα σκευάσματα η φυτά, με την επισήμανση να μην παρασύρονται κάποιοι: «Το μόνο που έχει κάποιες μελέτες έγκριτες και θετικές και μάλιστα και από Έλληνες ερευνητές από το Αττικόν είναι η κανέλα, η οποία βοηθάει λίγο στον διαβήτη, όλα τα άλλα είναι κουβέντες του εμπορίου». συμπλήρωσε.
Στο ερώτημα αν ο διαβήτης μπορεί να εξαλειφθεί, απάντησε ότι σπάνια μπορεί να γίνει: « Όταν ανακαλύψουμε νωρίς στο άτομο τον διαβήτη του και είναι παχύσαρκος και χάσει και ένα 10 με 15% του σωματικού βάρους του, τότε έχουν δείξει οι μελέτες, ότι μπορεί να κάνει υποστροφή ο διαβήτης και να πάμε σε νορμογλυκαιμία».
Για την εβδομαδιαία αγωγή που έχει ως βασική λειτουργία να καταστέλλει το κέντρο της όρεξης για να χάνει βάρος το άτομο, δήλωσε: «Δεν είναι πανάκεια , όμως έχει πολύ καλή δράση στα β κύτταρα του παγκρέατος που βγάζουν ινσουλίνη, οπότε έχει δράσεις και για τον διαβήτη. Αυτή τη στιγμή το φάρμακο αυτό έχει έγκριση μόνο για τα άτομα με διαβήτη που έχουν παχυσαρκία και όχι τα άτομα που έχουν παχυσαρκία μόνο, στο μέλλον μπορεί να υπάρξει μία τέτοια έγκριση γιατί υπάρχουν κάποιες εξελίξεις σ αυτό, όμως αυτή τη στιγμή τα άτομα που έχουν παχυσαρκία το αγοράζουν κατ ευθείαν από τον φαρμακοποιό παίρνουνε και μετά τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να βρούν το φάρμακο, που το χρειάζονται, γιατί είναι πολύ καλό φάρμακο για την ρύθμιση του σακχάρου. Φαίνεται πως οδεύουμε σε μια τέτοια εποχή, που θα έχουμε αυτές τις εβδομαδιαίες αγωγές, που είναι πάρα πολύ αποτελεσματικές. Από τον Σεπτέμβρη και μετά έρχεται μία άλλη αγωγή, που είναι ενισχυμένη περισσότερη από αυτήν που κυκλοφορεί και με αυτό χάνεις ακόμα περισσότερο βάρος και ακόμα περισσότερο ρυθμίζεται το σάκχαρο».
Κλείνοντας ο κ Μελιδώνης ανέφερε ότι ένα άτομο με διαβήτη, μπορεί να ζήσει αρμονικά ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού του και δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα σε σχέση μ αυτό, σημείωσε ότι το τελευταίο slides στην ομιλία της Κυριακής 2 Μαίου στις 11:00 που είναι για το κοινό, θα απεικονίζει τον Γκάρι Χολ ,Αμερικανό πρώην κολυμβητή, τρεις φορές ολυμπιονίκη και πρώην κάτοχο παγκοσμίου ρεκόρ σε πέντε αθλήματα, ο οποίος είχε διαβήτη από 5 ετών και έκανε 5 φορές την ημέρα ινσουλίνη.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης
{https://soundcloud.com/user-46829938/nkefalonia-892-27-5-2024?si=100070a019dc43e483f15eb8be96b615&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}