Πέντε τροφές βάλσαμο για την καρδιά – Βάλτε τις στο πιάτο σας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024 10:11

PHOTO: SHUTTERSTOCK

PHOTO: SHUTTERSTOCK

Μερικές φορές, η προστασία της υγείας μας είναι τόσο απλή υπόθεση, όσο το να κάνουμε τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές

Είναι μάλλον περιττό να γράψουμε πόσο σημαντική είναι η καρδιά μας και πόσο πρέπει να την προσέχουμε. Αναρίθμητοι στίχοι ποιημάτων και τραγουδιών μιλούν γι’ αυτήν και για το πώς πρέπει να την θωρακίζουμε από τις συναισθηματικές πληγές. Η καρδιά, όμως, είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος και η σωστή λειτουργία της είναι απαραίτητη και καθοριστική για την ίδια τη ζωή. Γι’ αυτό, θα πρέπει να τη φροντίζουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι, φυσικά, η διατροφή.

Η κατανάλωση υγιεινών τροφών είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας και τη μείωση του κινδύνου σοβαρών παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή προσβολή, ακόμη και η άνοια.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Ποιες είναι, λοιπόν, οι τροφές – βάλσαμο για την καρδιά;

1. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο περιέχει το υψηλότερο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών, που θεωρούνται εξαιρετικά ευεργετικά για την καρδιά. Η πρόσληψή του βοηθά στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL («καλής») χοληστερόλης. Προσπαθήστε, ωστόσο, να περιορίσετε την καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου σε 1-3 κουταλιές της σούπας, ώστε να αντλήσετε τα οφέλη του, χωρίς να καταναλώσετε υπερβολικά λιπαρά.

2. Κινόα

Η κινόα είναι ένα σιτάρι πλούσιο σε φυτικές ίνες, χωρίς γλουτένη, που περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, καθώς και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH). Τα αντιοξειδωτικά και τα αμινοξέα συμβάλλουν στην προστασία και την επιδιόρθωση των κυττάρων και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Επιπλέον, σύμφωνα με το Harvard Health, οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.

3. Μαύρα φασόλια

Τα μαύρα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό να διατηρεί υγιή επίπεδα χοληστερόλης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες, γι’ αυτό και πολλοί τα εντάσσουν στην κατηγορία των «υπερτροφών». Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) συνιστά την κατανάλωση περίπου 1-3 φλιτζανιών φασολιών την εβδομάδα. Ιδιαίτερα οι ποικιλίες με χαμηλό νάτριο μπορούν να δράσουν ευεργετικά στην υγεία της καρδιάς.

4. Καρύδια

Τα καρύδια περιέχουν άφθονο α-λινολενικό οξύ, το οποίο μετατρέπεται σε ορισμένους τύπους ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο σώμα, ενός θρεπτικού συστατικού που συμβάλλει στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα μειώνοντας τα τριγλυκερίδια.

5. Σολομός

Ο σολομός είναι φτωχός σε κορεσμένα λιπαρά και ταυτόχρονα πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που συνδέονται άμεσα με την υγεία της καρδιάς. Περιέχει, επίσης, άφθονη ποσότητα βιταμίνης Β6, που συμβάλλει στη διατήρηση υγιών επιπέδων ομοκυστεΐνης, διασφαλίζοντας έτσι τη βέλτιστη υγεία της καρδιάς. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση δύο μερίδων την εβδομάδα, για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.




00 inkefalonia general ad 300X250