Αεροδιακομιδές: Ξεπέρασαν ήδη τις 3.000 εφέτος – Γιατί αυξάνονται κάθε χρόνο
Τα μεγάλα κενά που καταγράφουν τα περιφερειακά νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε προσωπικό και εξοπλισμό οδηγούν σε αύξηση των αεροδιακομιδών
Τρέχουν και δε φτάνουν όλο το καλοκαίρι οι πτητικές ομάδες που πραγματοποιούν τις αεροδιακομιδές από τα νησιά προς την Αττική ή άλλα αστικά κέντρα της περιφέρειας. Τα μεγάλα κενά που καταγράφουν τα περιφερειακά νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε προσωπικό και εξοπλισμό αλλά και οι μετακινήσεις του πληθυσμού λόγω των διακοπών έχουν ως αποτέλεσμα οι καθημερινές αεροδιακομιδές να εντείνονται τους θερινούς μήνες.
Η προνοσοκομειακή φροντίδα έχει ενισχυθεί εφέτος το καλοκαίρι αφού μοτοσικλετιστές του ΕΚΑΒ βρίσκονται στα μεγάλα νησιά, συνεπικουρώντας τα ασθενοφόρα και φτάνοντας εγκαίρως στα περιστατικά, κερδίζοντας σημαντικό χρόνο στη φροντίδα τους και κατ’ επέκταση σώζοντας ζωές. Παράλληλα, από πέρυσι επιχειρούν περισσότερα ασθενοφόρα, καθώς έχουν ενισχυθεί με οδηγούς από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Τα παραπάνω μέτρα, ωστόσο, στοχεύεου στην πρωτογενή αντιμετώπιση, όπως εξηγούν καλά γνωρίζοντες τον τομέα της Υγείας, και δεν σταματούν την ανάγκη αεροδιακομιδών, η οποία σχετίζεται κατά βάση με την υποστελέχωση των υγειονομικών σχηματισμών, την απουσία συγκεκριμένων κομβικών τμημάτων για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και την απουσία κρίσιμων ιατρικών ειδικοτήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr, το 2023 ο συνολικός αριθμός αεροδιακομιδών και διακομιδών με πλωτά μέσα έφτασε περίπου τις 4.800. Εξ αυτών τουλάχιστον οι μισές ήταν με πτητικά μέσα. Εφέτος, μέχρι τα μέσα Αυγούστου οι διακομιδές (συνολικά με πτητικά και πλωτά μέσα) ξεπέρασαν τις 3.000. Ο αριθμός αυτός κρίνεται μεγάλος και δεν αποκλείεται μέχρι να «κλείσει» η χρονιά, οι εφετινές αεροδιακομιδές να έχουν ξεπεράσει τις περυσινές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά το τελευταίο δίμηνο που η τουριστική κίνηση στα νησιά έχει χτυπήσει «κόκκινο», καθημερινή … μάχη δίνουν έξι πτητικές ομάδες που επιχειρούν όλο το 24ωρο. Δύο πτητικές ομάδες είναι σταθερές στην Ελευσίνα, στην ίδια περιοχή υπάρχει ακόμη μία σε επιφυλακή για ημέρες με αρκετά περιστατικά, ενώ από μία πτητική ομάδα έχουν οι βάσεις σε Σύρο, Ρόδο και Άκτιο.
Τι φταίει; Η απάντηση είναι ίδια εδώ και πολλά χρόνια: Η αδυναμία των υγειονομικών σχηματισμών των νησιών και άλλων απομακρυσμένων περιοχών να αντιμετωπίσουν κάποιους ασθενείς. Για παράδειγμα, ένα καρδιολογικό περιστατικό που χρειάζεται μονάδα εμφραγμάτων και βρίσκεται σε νησί αναγκαστικά θα αεροδιακομιστεί. Αντίστοιχα, ένα σοβαρό τροχαίο που απαιτεί νευροχειρουργό, ειδικότητα που ενδεχομένως δεν υπάρχει σε περιφερειακή δομή Υγείας.
Είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Υγείας προκηρύσσει θέσεις για μόνιμες προσλήψεις γιατρών αλλά δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον. Η οδός Αριστοτέλους επιχειρεί να βάλει τέλος στην υγειονομική… ερήμωση της επαρχίας, αλλάζοντας τον χάρτη των άγονων περιοχών και αυξάνοντας τα σχετικά επιδόματα. Για έξι συγκεκριμένες ειδικότητες, μάλιστα, τα διπλασιάζει.
Οι λύσεις – ανάγκη του καλοκαιριού
Στο μεταξύ, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η μετακίνηση διασωστών – μοτοσικλετιστών από το ΕΚΑΒ της Αθήνας προς τουριστικές περιοχές μειώνει τους χρόνους ανταπόκρισης, προσφέροντας βοήθεια στις αυξημένες ανάγκες. Οι διασώστες με τις μηχανές τους, έχουν μετακινηθεί στην Κω, την Πάρο, τη Νάξο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη αλλά και τη Χαλκιδική (3 μοτοσικλέτες), προκειμένου να προσφέρουν έγκαιρη και αποτελεσματική επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα, ενισχύοντας και συνεπικουρώντας τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Με Μοτοσικλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ ενισχύθηκαν εφέτος η Τήνος και η Σύρος. Ταυτόχρονα, Μοτοσικλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης επιχειρούν ήδη εκτός της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Ρόδο, στο Βόλο, στην Κέρκυρα αλλά και στην περιοχή της Τούζλα, στην Καβάλα. Η προσφορά των μοτοσικλετιστών διασωστών συνεχίζεται με την ενεργοποίηση και άλλων μόνιμων τομέων Μοτοσικλετών: Στη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη, τα Χανιά και τη Μυτιλήνη, τη στιγμή που ενισχύονται περαιτέρω οι τομείς Ρόδου, Ηρακλείου και Βόλου.
Πηγή: ygeiamou.gr