Καρκίνος: Τα παρεξηγημένα τρόφιμα που φρενάρουν την ογκογένεση στο λεπτό έντερο
Photo: Shutterstock
Νέα μελέτη συμπεραίνει πως τρόφιμα γνωστά για τα αλλεργιογόνα τους θα μπορούσαν να γίνουν σύμμαχος στην πρόληψη της νόσου
Αντιγόνα τροφίμων, όπως οι πρωτεΐνες του γάλακτος και τα αλλεργιογόνα που εντοπίζονται στα φιστίκια, στα οστρακοειδή, στο ψωμί, στα αυγά και στο γάλα, μπορούν να μπλοκάρουν την ανάπτυξη όγκων στο λεπτό έντερο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Κέντρο Ολοκληρωμένων Ιατρικών Επιστημών RIKEN (IMS) στην Ιαπωνία με επικεφαλής τον Hiroshi Ohno. Όπως έδειξαν τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο Frontiers in Immunology, ο μηχανισμός πίσω από τα αντικαρκινικά αποτελέσματα κρύβεται στις ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες των εν λόγω αντιγόνων.
Ένα βασικό χαρακτηριστικό των αντιγόνων τροφίμων είναι η πυροδότηση αλλεργικών αντιδράσεων ή και απλής ανοσολογικής απόκρισης, επειδή ο οργανισμός τα αντιλαμβάνεται ως ξένα σώματα που πρέπει να καταπολεμήσει. Ο Ohno με την ομάδα του βασίστηκαν σε μια παλαιότερη παρατήρησή τους για τα αντιγόνα τροφίμων και την ικανότητά τους να ενεργοποιούν τα ανοσοκύτταρα στο λεπτό έντερο, όχι όμως και στο παχύ. Το δεύτερο στοιχείο για την υποστήριξη της υπόθεσής τους αποτέλεσε η αναγνωρισμένη αντικαρκινική δράση ορισμένων ανοσοκυττάρων μετά την ενεργοποίησή τους από τα βακτήρια του εντέρου.
Αντικαρκινική και ανοσοενισχυτική δράση
Η ομάδα ξεκίνησε με έναν ειδικό τύπο ποντικιού με μετάλλαξη σε ένα ογκοκατασταλτικό γονίδιο. Όπως και τα άτομα με οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση (FAP), η δυσλειτουργία στο γονίδιο αυτό οδηγεί σε ογκογένεση σε όλο το λεπτό και το παχύ έντερο. Στο πρώτο πείραμα, χορήγησαν στα ποντίκια κανονική τροφή είτε τροφή ελεύθερη από αντιγόνα και διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια της πρώτης ομάδας εμφάνισαν λιγότερους στο λεπτό έντερο, αλλά τον ίδιο αριθμό στο παχύ.
Στη συνέχεια, πρόσθεσαν στη διατροφή χωρίς αντιγόνα ένα κοινό αντιγόνο, την αλβουμίνη -που βρίσκεται στο κρέας και τα αυγά και δεν περιλαμβανόταν στην κανονική διατροφή-, διασφαλίζοντας ότι η συνολική ποσότητα πρωτεΐνης ήταν ίση με εκείνη της κανονικής δίαιτας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διατροφή με αλβουμίνη εξασφάλισε καταστολή των όγκων αντίστοιχη και με της κανονικής διατροφής. Συνεπώς, ήταν η παρουσία αντιγόνων εν γένει και όχι ενός συγκεκριμένου ή η θρεπτική αξία των τροφίμων που κατέστειλαν την ογκογένεση.Τα τρία διατροφικά πρότυπα επηρέασαν επίσης τα Τ-κύτταρα στο λεπτό έντερο, μια ομάδα κυττάρων του ανοσοποιητικού. Στα ποντίκια που χορηγήθηκε διατροφή χωρίς αντιγόνα παρατηρήθηκαν πολύ λιγότερα Τ-κύτταρα από εκείνα που έλαβαν κανονική τροφή ή δίαιτα χωρίς αντιγόνα με αλβουμίνη.Προσοχή στις δίαιτες με αμινοξέαΤα ευρήματα έχουν κλινικές επιπτώσεις σε περιστατικά όπου συστήνονται στοιχειακές δίαιτες. Όπως και οι δίαιτες ελεύθερες από αντιγόνα, οι στοιχειακές περιλαμβάνουν απλά αμινοξέα αλλά όχι πρωτεΐνες, μειώνοντας την ανάγκη για πέψη βοηθώντας άτομα με σοβαρές γαστρεντερικές παθήσεις και διαταραχές, όπως η νόσος Crohn ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σύμφωνα με τον Ohno, «οι όγκοι του λεπτού εντέρου είναι πολύ πιο σπάνιοι από αυτούς του παχέος, αλλά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε περιπτώσεις οικογενούς αδενωματώδους πολυποδίασης, και ως εκ τούτου η χρήση στοιχειακών διαιτών σε αυτούς τους ασθενείς πρέπει να εξετάζεται πολύ προσεκτικά».
Τέλος, οι στοιχειακές δίαιτες υιοθετούνται ενίοτε από άτομα χωρίς σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα ή αλλεργίες ως μια υγιεινή μέθοδος για την απώλεια βάρους ή τη μείωση του μετεωρισμού (φούσκωμα) και της φλεγμονής. Όπως υποδεικνύουν τα νέα ευρήματα, τέτοιες διατροφικές συνήθειες ενέχουν κινδύνους και δεν πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς ιατρική συμβουλή.
Πηγή: ygeiamou.gr