Χοληστερόλη: Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι - 10 τροφές που... απαγορεύονται
Pexels
Η χοληστερόλη είναι μια από τις αιτίες που οδηγεί στα καρδιαγγειακά συμβάντα.
Ένα από τα θέματα με τις μεγαλύτερες επιστημονικές αμφισβητήσεις είναι αυτό της χοληστερόλης και των λιπιδίων στο αίμα.
Το ζητούμενο είναι να γνωρίζουμε ότι η κακή χοληστερόλη, όσο ψηλά και αν είναι η καλή που ενδεχομένως να μην φτάνει, μπορεί να είναι και απειλητική για την υγεία. Στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας VITA» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη μίλησε η Γενοβέφα Κολοβού, καρδιολόγος.
«Συνήθως οι τσιμπημένες τιμές θα είναι γιατί κάτι έχουμε από κάτω. Η χοληστερόλη είναι μια από τις αιτίες που οδηγεί στα καρδιαγγειακά συμβάντα (εμφράγματα και εγκεφαλικά). Είναι ένας παράγοντας κινδύνου που είναι επικίνδυνος, δεν πρέπει να τον αφήνουμε» τόνισε, απαντώντας και στο πώς θα ρυθμίσουμε τη χοληστερόλη μας για να παραμένει σε φυσιολογικές τιμές, καθώς και τι πρέπει να προσέχουμε.
Όσο για το ποιες τροφές-κατηγορίες τροφίμων απαγορεύονται στην υψηλή χοληστερόλη:
- επεξεργασμένο κρέας / παράγωγα κρέατος
- κόκκινο κρέας
- υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
- τηγανητά τρόφιμα
- γλυκά
- τροφές με πρόσθετη ζάχαρη
- λευκοί υδατάνθρακες
- γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά
- αφιλτράριστος καφές
- αυγά