5 Συμπτώματα που μας δείχνουν ότι... μας «λείπει» ύπνος!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014 23:27

5 Συμπτώματα που μας δείχνουν ότι... μας «λείπει» ύπνος!

Τρέχετε όλη μέρα στη δουλειά, με το σπίτι, τα παιδιά. Οι υποχρεώσεις και όλες οι δουλειες του σπιτιού σας κρατάνε μέχρι αργά το βράδυ. Ξαπλώνετε να κοιμηθείτε και ο ύπνος δεν σας «πιάνει». Ξυπνάτε το πρωί και στη διάρκεια της ημέρας παρατηρείτε κάποια συμπτώματα που παλαιότερα δεν τα είχατε. Παράδειγμα; Τι ώρα σχολάνε τα παιδιά σας. Πρώτο σύμπτωμα αυπνίας – κακή μνήμη! Εμείς σας δίνουμε πέντε από αυτά, δείτε τα και αν τα έχετε όλα ή κάποια από αυτά, κατευθείαν στο κρεβάτι σας για έναν καλό ύπνο!

Αυξημένη πείνα

Το ξέρατε πως, η αυπνία αυξάνει την πείνα; Και όμως! Όσο περισσότερο μένουμε ξύπνιοι, τόσες περισσότερες θερμίδες (άχρηστες) καταναλώνουμε.  Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο, έχουν στον οργανισμό τους περισσότερες ορμόνες που δίνουν το σήμα της πείνας, από εκείνες που δηλώνουν το αίσθημα του κορεσμού.
Επίσης, ο εγκέφαλος του ατόμου που δεν κοιμάται καλά, μεταβολίζει τη ζάχαρη με πιο αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να επιθυμεί περισσότερο αμυλούχες τροφές με έξτρα αλάτι και έξτρα ζάχαρη. Τέλος όσοι δεν κοιμούνται σωστά, έχουν διπλάσιες πιθανότητες παχυσαρκίας από όσους παρέχουν στο σώμα τους την απαιτούμενη ξεκούραση.

Προβλήματα  στην όραση
Προβλήματα στον ύπνο ίσον προβλήματα στην όραση! Αποτελεί ένα από τα πιο επκίνδυνα συμπτώματα της έλλειψης ύπνου είναι η θολή όραση και η δυσκολία εστίασης.
Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτά τα συμπτώματα στους νευρώνες του εγκεφάλου, καθώς όταν στερούμε από αυτούς τον ύπνο που χρειάζονται, δυσκολεύονται να εκτελέσουν τις λειτουργίες που έχουν αναλάβει, με αποτέλεσμα να παρέχουν σε εσάς τις πληροφορίες που θεωρούνται μεν αναγκαίες, αλλά όχι όλες. Αυτή η ελλειμματική λειτουργία των νευρώνων οδηγεί τελικά στη διαστρεβλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας και του περιβάλλοντος.

Κυκλοθυμία
5 Συμπτώματα που μας δείχνουν ότι... μας «λείπει» ύπνος!Όταν νιώθουμε κουρασμένοι, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε ώστε να ξεκουραστούμε, και οι πιο απλές καταστάσεις μοιάζουν πολύ δύσκολες. Η διάθεσή μας χαλάει και η υπομονή μας εξαφανίζεται. Αποτέλεσμα; Η έλλειψη ύπνου να μας οδηγήσει σε κακές συμπεριφορές, ή την τάση για κατάθλιψη και εξουθένωση στον επαγγελαμτικό χώρο.

Κακή μνήμη
Ο καλός ύπνος βοηθάει στη διατήρηση της καλής μνήμης μας, διευκολύνοντας τις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων και την αναγέννηση των εγκεφαλικών νευρώνων. Αποτέλεσμα, όταν δεν κοιμόμαστε καλά, να ξεχνάμε εύκολα, ακόμα και τα πιο απλά πράγματα. Ποτέ λοιπόν αν έχετε εξεταστική και δίνετε κάποιο μάθημα ή το παιδί σας έχει διαγώνισμα την επόμενη μέρα μην ξενυχτήσετε διαβάζοντας. Κοιμηθείτε όσο πιο νωρίς μπορείτε!

Προβλήματα στις σχέσεις
Όταν ένας από τους δυο σε μια σχέση ή ένας από μια ολόκληρη οικογένεια, αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου, τότε επηρεάζονται  και οι υπόλοιποι! Οι αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου, διαταράσσουν τη συνήθεια στο κομμάτι αυτό όλης της οικογένειας.
Όσον αφορά στο ζευγάρι, ο κακός ύπνος και το δράμα του ενός, δύσκολα αφήνει ανεπηρέαστο τον άλλο που καλείται να φανεί σωστός σύντροφος και την ίδια στιγμή να διατηρήσει τη δική του κανονικότητα στον ύπνο.

flowmagazine




00 inkefalonia general ad 300X250