Το κολύμπι καταπολεμά το αυχενικό σύνδρομο και ανακουφίζει από τους πόνους. Ποια στυλ κολύμβησης προτείνουν οι ειδικοί
Το αυχενικό σύνδρομο πλήττει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, καθώς η κακή στάση του σώματος και η καθιστική δουλειά γραφείου, είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθεί.
Σημαντικό ρόλο έχει και η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία και η χρόνια χρήση του υπολογιστή.
Ο πόνος του αυχένα, πολλές φορές αντανακλάται στην πλάτη και στους ώμους, προκαλεί πονοκέφαλο, ζαλάδα και μούδιασμα.
Σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να υπάρξει πόνος και δυσκολία στις κινήσεις των χεριών.
Φυσιοθεραπευτές και ειδικοί, συμβουλεύουν τα άτομα με αυχενικό σύνδρομο να γυμνάζονται και κυρίως να κολυμπούν.
Η κολύμβηση είναι η καλύτερη μορφή άσκησης, για όσους υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα.
Όμως, για να βοηθηθεί και όχι να καταπονηθεί ο αυχένας, προτείνεται το ελεύθερο και το ύπτιο στυλ κολύμβησης, καθώς οι αρθρώσεις δέχονται μικρότερη πίεση.
Το πρόσθιο θέλει προσοχή.
Ελεύθερο στυλ κολύμβησης
http://www.valueforlife.gr/wp-content/uploads/2017/07/33_ACPS_Atlanta_1996_Swimming_Jeff_Hardy-300x194.jpg 300w, http://www.valueforlife.gr/wp-content/uploads/2017/07/33_ACPS_Atlanta_1996_Swimming_Jeff_Hardy-768x497.jpg 768w, http://www.valueforlife.gr/wp-content/uploads/2017/07/33_ACPS_Atlanta_1996_Swimming_Jeff_Hardy-600x389.jpg 600w, http://www.valueforlife.gr/wp-content/uploads/2017/07/33_ACPS_Atlanta_1996_Swimming_Jeff_Hardy-649x420.jpg 649w" sizes="(max-width: 800px) 100vw, 800px">Το ελεύθερο είναι το πιο γρήγορο στυλ κολύμβησης, γιατί το σώμα βρίσκεται παράλληλα με το βυθό.
Δυναμώνει την καρδιά, καθώς απαιτεί φυσική, ρυθμική, ομοιόμορφη κίνηση.
Τα χέρια και τα πόδια κινούνται συνδυαστικά, ο κορμός στρίβει ελαφρά και το κεφάλι ανασηκώνεται από το νερό, για να γίνει η εισπνοή.
Με αυτή τη μορφή κολύμβησης γυμνάζεται ολόκληρο το σώμα.
Το χέρι πραγματοποιεί μια πλήρη περιφορά, κινώντας την άρθρωση του ώμου, που σταδιακά ανακουφίζει από τους πόνους των ώμων ή των χεριών, που προκαλούνται από το αυχενικό σύνδρομο.
Επίσης, βοηθάει και στον πόνο της πλάτης, που είναι αντανάκλαση του πόνου στον αυχένα.
Η αντίσταση που προβάλλει το σώμα ως αντίδραση στην πίεση του νερού, κάνει τους θωρακικούς μυς και τους μυς της πλάτης να συσπώνται.
Ύπτιο στυλ κολύμβησης
Το ύπτιο στυλ κολύμβησης συνιστάται σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με ήπιας μορφής αυχενικό σύνδρομο.
Γυμνάζει τους γλουτιαίους, τους μηριαίους, τους τετρακέφαλους, αλλά και τους μυς των χεριών, των ώμων και της πλάτης. Άρα βοηθάει πολύ και τα γόνατα.
Είναι πιο ξεκούραστο στυλ από το ελεύθερο, ενώ ανακουφίζει και ενδυναμώνει τους μυς των ώμων, λόγω της περιστροφής.
Επίσης, το σώμα συνηθίσει στην σωστή τοποθέτηση του κεφαλιού και του αυχένα, καθώς είναι όλη τη διάρκεια έξω από το νερό και γυμνάζεται ο αυχένας για να το στηρίζει, χωρίς να καταπονείται.
Άλλα στυλ κολύμβησης, όπως το πρόσθιο ή η πεταλούδα, κουράζουν τους μυς, την πλάτη, τους ώμους και τον αυχένα. Είναι καλά αλλά για ιδιαίτερα γυμνασμένους κολυμβητές.
Για τους υπόλοιπους απαιτείται περισσότερη προσπάθεια και η κατανομή του βάρους δεν είναι μοιρασμένη σωστά, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του αυχένα και την επιδείνωση της κατάστασης.