Η ψηφιακή κόπωση και τα μάτια σας - Τα συμπτώματα και οι τρόποι προστασίας
Μέσα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τάμπλετκαι έξυπνα κινητά τηλέφωνα ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε πολύτιμα γι’ αυτόν δεδομένα.
Αυτό όμως σημαίνει ότι περνάμε όλο και περισσότερες ώρες μπροστά από κάποια οθόνη.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το μπλε φως όπως και η υπεριώδης ακτινοβολίαUVA-UVB επιβαρύνουν τα μάτια μας, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα «γερνάνε» πριν από την ώρα τους.
«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους σε ηλικία 50 ετών να έχουν καταρράκτη ενώ τα παλιότερα χρόνια εμφανιζόταν σε ανθρώπους άνω των 70 ετών. Επίσης αυτές οι ακτινοβολίες είναι βλαπτικές για την ωχρά κηλίδα, όχι ως αιτία αλλά ως επιβαρυντικός παράγοντας στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας» λέει στο CNN Greece o Γιάννης Δατσέρης, χειρουργός οφθαλμίατρος και Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς.
Η πολύωρη παραμονή μπροστά σε οποιαδήποτε οθόνη προκαλεί στους οφθαλμούς, ψηφιακή κόπωση. Ποια είναι τα συμπτώματα;
- αίσθημα βάρους στο βολβό
- αίσθημα ξένου σώματος
- δακρύρροια
- τσούξιμο
- κοκκίνισμα
- κεφαλαλγία
- θόλωση της όρασης
- φωτοφοβία
- ναυτία
Όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότεροι με αυτές τις ενοχλήσεις καταφεύγουν στον οφθαλμίατρο.
«Έρχονται διότι φοβούνται ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στους οφθαλμούς. Πολλοί επειδή νιώθουν βάρος νομίζουν ότι έχουν πίεση στα μάτια δηλαδή γλαύκωμα. Όταν όμως τους μετράμε βλέπουμε ότι έχουν κανονική πίεση» λέει ο κύριος Δατσέρης.
Ο μηχανισμός της ψηφιακής κόπωσης
πηγή:Reuters
Η πολύωρη χρήση της κοντινής όρασης προκαλεί κόπωση στους οφθαλμούς καθώς ένας μικροσκοπικός μυς «καίγεται» από την χρήση, όπως ακριβώς θα συνέβαινε για παράδειγμα σε οποιαδήποτε μυϊκή ομάδα από μια συνεχόμενη άσκηση.
«Όταν κοιτάζουμε κοντά γίνεται σύσπαση ενός μικροσκοπικού μυός, του ακτινωτού μυός προκειμένου να γίνει η προσαρμογή. Είναι σαν το focus που κάνουν οι φωτογραφικές μηχανές. Όταν είστε 8 με 10 ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή ή κάνετε μια εργασία όπως οι μοδίστρες, ο μυς αυτός είναι σε συνεχή σύσπαση χωρίς να ξεκουράζεται. Αυτό είναι το πρώτο. Δεύτερον, όταν κοιτάζουμε κοντά τα βλέφαρα μας δεν ανοιγοκλείνουν τόσο συχνά» μας εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Γιάννης Δατσέρης.
Όταν τα μάτια κοιτάζουν μακριά, τα βλέφαρα ανοιγοκλείνουν 21 φορές το λεπτό ενώ όταν κοιτάζουν κοντά τα βλέφαρα ανοιγοκλείνουν 7 φορές το λεπτό αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αίσθηση ξένου σώματος και ξηρότητας.
Όσοι έχουν αδυναμία σύγκλισης ή διαθλαστικές ανωμαλίες που είτε δεν έχουν διορθωθεί σωστά ή καθόλου (κυρίως υπερμετρωπία και αστιγματισμό) εμφανίζουν πιο εύκολα συμπτώματα ψηφιακής κόπωσης.
Προστατέψτε τα μάτια σας
Καλό θα είναι να αποφεύγονται χώροι στους οποίους δεν υπάρχει εξωτερικός φωτισμός.
Ιδανικά θα πρέπει να υπάρχει φυσικός φωτισμός από τη μία πλευρά της οθόνης και να εργάζεται κανείς σε μια απόσταση 60-80 εκατοστών από αυτή.
Το κάθισμα θα πρέπει να είναι σε τέτοιο ύψος ώστε η οθόνη να βρίσκεται λίγο χαμηλότερα σε σχέση με την διεύθυνση του βλέμματος. Σημαντική είναι επίσης η επιλογή του τύπου της οθόνης. Προτιμότερες είναι η χαμηλής ακτινοβολίας, αντι-reflex, κινητές και ρυθμιζόμενες σε σχέση με το επίπεδο εργασίας, με μέγεθος 19 ή 21 ιντσών.
Πως να ξεκουράσετε τα μάτια σας
πηγή:Reuters
Η συχνή ενυδάτωση των ματιών κάθε 2-3 ώρες με τεχνητά δάκρυα βοηθά στην ανακούφιση από το αίσθημα της ξηρότητας. Σύμπτωμα το οποίο είναι πιο έντονο σε όσους φορούν φακούς επαφής.
«Όλοι όσοι κάνουν μεγάλη χρήσης της κοντινής όρασης θα πρέπει κάθε 50 λεπτά να σταματάνε 7 λεπτά και να κοιτάζουν κάπου μακριά. Στο άπειρο είναι ιδανικό. Όταν κοιτάζουμε μακριά υπάρχει η χάλαση του ακτινωτού μυός» λέει ο Γιάννης Δατσέρης.
Επίσης οι οφθαλμίατροι συμβουλεύουν πλέον τους ασθενείς τους όταν φτιάχνουν γυαλιά να βάζουν φίλτρο που θα τους προστατεύει τα μάτια όχι μόνο από την ακτινοβολία UVA UVB αλλά και από το μπλε φως.
Παιδιά και οθόνες
Τα video games που αρέσουν σε πολλά παιδιά καταπονούν με πολλαπλό τρόπο τα μάτια τους. Η σύσταση των γιατρών προς τους γονείς είναι να μην τα αφήνουν να παίζουν για περισσότερες από 1 με 2 ώρες ώστε να μην εμφανίζουν συμπτώματα ψηφιακής κόπωσης.
Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια από τη μια κουράζουν τον ακτινωτό μυ, που είναι υπεύθυνος για την εστίαση, από την άλλη η εναλλαγή φωτισμού και οι γρήγορες κινήσεις κουράζουν την κόρη του οφθαλμού.
«Τα παιδιά που έχουν διαθλαστικές ανωμαλίες όπως υπερμετρωπία, αστιγματισμό, μυωπία, όταν κάνουν χρήση του κινητού, του τάμπλετ ή του υπολογιστή θα πρέπει να φοράνε τα γυαλιά τους»επισημαίνει ο χειρουργός οφθαλμίατρος Γιάννης Δατσέρης.
πηγή: www.cnn.gr