Tι χρειάζεται να φάει ένας οδηγός πριν από ένα μεγάλο ταξίδι
Η οδήγηση είναι μια δραστηριότητα που «καίει» από 1.000 έως 1.350 kcal την ημέρα, ποσότητα παρόμοια με αυτήν της ηρεμίας. Για τον λόγο αυτό, ο οδηγός δεν χρειάζεται περισσότερες από 2.000 / 2.500 kcal ανά ημέρα. Από την άλλη, δεν πρέπει να οδηγούμε εντελώς νηστικοί, καθώς είναι πιθανόν να υποφέρουμε από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και –κατά συνέπεια- ζάλη, ενώ το αίσθημα της πείνας μειώνει την προσοχή του οδηγού.
Μικρές ποσότητες σε τακτά χρονικά διαστήματα: Τα πλούσια γεύματα οδηγούν σε υπνηλία, κοιλιακούς πόνους, καούρα και αέρια, όλα τα συμπτώματα που μεταβάλλουν την ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε στην οδήγηση, μια εργασία που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ δύσκολη και ιδανικά απαιτεί το 100% της σωματικής και πνευματικής μας απόδοσης.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, μετά το γεύμα η απόδοση μας μειώνεται κατά 10% και συνιστούν σταματάτμε συχνά και να τρώμε μικρές ποσότητες, ενώ μετά το κύριως γεύμα, να περπατάμε για 15 λεπτά ή να παίρνουμε έναν υπνάκο για να «καθαρίσει» το μυαλό μας.
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε: Τα τηγανητά (ειδικά αυτά με βούτυρο), πικάντικα τρόφιμα και σάλτσες μπορεί να αποτελέσουν εμπόδια για την ασφαλή οδήγηση. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε το ρύζι, τα φασόλια και τα ζυμαρικά.
Επειδή η οδήγηση είναι μια δραστηριότητα που δεν απαιτεί σημαντική πρόσληψη θερμίδων, είναι καλύτερο να μην τρώμε τροφές με πολλούς υδατάνθρακες, καθώς αυτοί προκαλούν φούσκωμα. Εκτός αυτού, χωνεύονται εύκολα και μας κάνουν – πολύ σύντομα - να αισθανόμαστε πεινασμένοι. Επιπλέον, τα εσπεριδοειδή, τα κρεμμύδια και οι ντομάτες, παρόλο που είναι υγιεινά, προκαλούν όξινη δυσπεψία, οπότε είναι καλύτερο να τα αποφεύγουμε όταν έχουμε μπροστά μας πολλές ώρες οδήγησης.
Βασικό καύσιμο του οδηγού, είναι το νερό: Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Loughborough (UK) και του European Hydration Institute, οι οδηγοί που δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένοι κάνουν λάθη παρόμοια με εκείνα με επίπεδο αλκοόλ αίματος 0,8 g / l, κάτι που αντιστοιχεί με περίπου κατανάλωση 4 ποτήριων κρασιού. Τα πιο συνηθισμένα λάθη, είναι οι ακούσιες αλλάγες λωρίδων, η αργή αντίδραση στο φρενάρισμα και η χαλάρωση των ώμων, κάτι που έχει άμεση επίπτωση στην ικανότητα των χεριών να εκτελέσουν άμεσα και με ακρίβεια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, έμετο και στις πιο ακραίες περιπτώσεις, απώλεια συνείδησης. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να πίνουμε υγρά σε κάθε ευκαιρία, ειδικά όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Από τα υγρά αυτά, η καλύτερη επιλογή είναι το νερό, που όμως μπορεί να αναμιχθεί με χυμούς φρούτων ή αναψυκτικά.
Όσον αφορά την καφεΐνη, μερικοί καφέδες ή τσάγια κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσουν να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση.
Τέλος, τα ενεργειακά ποτά, θεωρούνται απολύτως ακατάλληλα για την οδήγηση.
Μπορούμε να τρώμε ή πίνουμε κατά την οδήγηση; Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί κανόνες κυκλοφορίας δεν το απαγορεύουν ρητά. Ωστόσο, και οι δύο ενέργειες προκαλούν απόσπαση προσοχής και κατά συνέπεια ενδεχόμενους κινδύνους, τόσο για εμάς, όσο και για τους άλλους που κινούνται γύρω μας. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Λιντς (ΗΒ) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος αντίδρασης, την ώρα που τρώμε ή πίνουμε οδηγώντας, μειώνεται κατά 44%. Ως εκ τούτου, μόνο οι στάσεις ανάπαυσης ενδείκνυνται για τον ανεφοδιασμό του οδηγού σε στερεά ή υγρά τρόφιμα.