Μωβ φρούτα και λαχανικά -Γιατί καθυστερούν τη γήρανση περισσότερο από τα υπόλοιπα
Τα φρούτα και λαχανικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής διατροφής.
H κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας.
Τα φρούτα και τα λαχανικά λόγω των θρεπτικών συστατικών τους θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού και μας γεμίζουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό συντελεί στη σωστή ενυδάτωση του σώματος, προϋπόθεση απαραίτητη για την ισορροπία του.
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, τα χρωματιστά λαχανικά έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και καλό είναι να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.
Σύμφωνα με έρευνες τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν κοινά χρώματα έχουν ορισµένα κοινά θρεπτικά συστατικά, που δρουν αναλόγως στον οργανισµό µας.
Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε στα μωβ λαχανικά και φρούτα.
Το μωβ λάχανο, τα βατόμουρα, η μελιτζάνα, τα μωβ σύκα, τα μωβ σταφύλια, τα ξερά δαμάσκηνα, οι σταφίδες, οι βανίλιες, τα μωβ καρότα, το μωβ κουνουπίδι, κ.ά.
Να θυμάστε ότι τα μωβ λαχανικά και φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, και η νόσος Αλτσχάιμερ και επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.
shutterstock
Το μωβ χρώμα στα φρούτα και στα λαχανικά οφείλεται στις ανθοκυανίνες.
Πρόκειται για χημικές ουσίες που προάγουν την υγεία και βοηθούν στην προστασία των κυττάρων. Αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Οι ανθοκυανίνες προστατεύουν επίσης το καρδιαγγειακό σύστημα, τα αγγεία και τις φλέβες. Καταπολεμούν τα προβλήματα που έχουν σχέση με την κακή κυκλοφορία του αίματος, τα αδύναμα αγγεία και φλέβες και τις ευρυαγγείες.
Τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στις τροφές που θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμες για τον οργανισμό περιλαμβάνονται κι αυτές που έχουν μωβ χρώμα.
shutterstock
Η επίδραση των αντιοξειδωτικών στην αποτροπή της γήρανσης είναι πολύ σημαντική.
Τα μωβ φρούτα και λαχανικά έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία δρουν για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.
Οσο πιο σκούρο είναι το χρώμα μιας τροφής, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα της σε αντιοξειδωτικές ουσίες, κάτι που την καθιστά αυτόματα και πιο υγιεινή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα, μελέτη έχει δείξει, ότι άτομα που κατανάλωναν μωβ φρούτα και λαχανικά σε τακτική βάση, αντιμετώπιζαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης και χαμηλή χοληστερόλη.
VisionPic .net from Pexels
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που κάθε διατροφολόγος θα σας πει ότι είναι καλό για την υγεία σας να φροντίζετε ώστε τα κύρια γεύματά σας μέσα στην ημέρα να είναι "πολύχρωμα".
shutterstock