Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για χρόνιους πονοκεφάλους
Η μη επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου.
Πρόσφατα, επιστημονική έρευνα που σας παρουσιάζει εδώ το itrofi.gr, δείχνει ότι χαμηλά επίπεδα της «βιταμίνης του ήλιου» μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο για χρόνιες κεφαλαλγίες.
Eκτιμάται ότι περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από διαλείπουσες ημικρανίες. Περίπου 6% όλων των ανδρών και πάνω από 12% των γυναικών υποφέρουν από αυτούς τους φρικτούς πονοκεφάλους κατά διαστήματα
Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας ανέλυσε στοιχεία από περίπου 2.600 Φιλανδούς άνδρες ηλικίας 42 έως 60 ετών που έδωσαν δείγματα αίματος και απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη συχνότητα των πονοκεφάλων τους. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports. Οι συμμετέχοντες ήταν μέρος της μελέτης Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor Study η οποία αξιολόγησε τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές νόσους και μελέτησε τους άνδρες στο διάστημα από το 1984 έως το 1989. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 70% των ανδρών είχαν επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους κατώτερα των 50 nanomoles ανά λίτρο κάτι το οποίο γενικά θεωρείται ως το όριο της ανεπάρκειας της βιταμίνης D. 250 από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι υπέφεραν από χρόνια κεφαλαλγία τουλάχιστον κάθε εβδομάδα και όλοι τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης από τους άλλους. Αυξημένη ανησυχία για την ανεπάρκεια της βιταμίνης D παρουσιάζεται στις σκανδιναβικές χώρες, όπως η Φινλανδία, καθώς οι άνθρωποι των χωρών αυτών που βρίσκονται βορειότερα, εκτίθενται πολύ λιγότερο στον ήλιο από ότι απαιτείται από τον οργανισμό τους προκειμένου να συνθέσουν φυσικά τη βιταμίνη D.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τους. Οι άνδρες με τα χαμηλότερα επίπεδα (κάτω από 28,9 nmol / L) παρουσίασαν διπλά αυξημένο κίνδυνο για συχνούς πονοκεφάλους σε σχέση με τα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα (άνω των 55 nmol / L). Οι άνδρες που ελέγχθηκαν σε χρονικό διάστημα πέραν των καλοκαιρινών μηνών (Ιούνιο έως Σεπτέμβριο) όπου ο μέσος όρος των επιπέδων της βιταμίνης στο αίμα είναι σίγουρα υψηλότερος χάρη στην υπεριώδη Β ακτινοβολία, αντιμετώπισαν περισσότερους πονοκεφάλους. Η έρευνα, όμως, έγινε σε μία μόνο περίοδο, γεγονός που καθιστά δύσκολο το να διευκρινιστεί ποιο προϋπήρξε: η χαμηλή βιταμίνη D ή οι πονοκέφαλοι. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η έρευνα έγινε στη Φινλανδία, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι άνθρωποι εκεί έχουν γενικά μικρότερη έκθεση στον ήλιο και ότι οι συχνοί τους πονοκέφαλοι είναι απίθανο να οφείλονται σε μια απλή έλλειψη χρόνου για να απολαύσουν το φως του ήλιου, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα. Μένει επίσης να εξεταστεί αν τα ευρήματα ισχύουν και για τις γυναίκες.
Μέχρι στιγμής, δεν υφίσταται καμία επιστημονική απόδειξη για τα οφέλη και τις πιθανές δυσμενείς επιδράσεις της μακροχρόνιας χρήσης βιταμίνης D σε υψηλότερες δόσεις. Το ίδιο πανεπιστήμιο διεξάγει επί του παρόντος μια μελέτη με τον τίτλο Finnish Vitamin D Trial, μια πενταετή προσπάθεια που ερευνά τις επιπτώσεις υψηλών καθημερινών δόσεων βιταμίνης D στην ανάπτυξη και στους παράγοντες κινδύνου της ασθένειας. Στους συμμετέχοντες παρέχονται 40 ή 80 μικρογραμμάρια συμπληρώματος βιταμίνης D κάθε μέρα.
itrofi.gr