Καρκίνος Προστάτη: Έτσι θα μειώσετε κατά 51% τον κίνδυνο
Μέχρι σήμερα η κυριότερη σύσταση για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη αφορούσε τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Νέα έρευνα όμως προσθέτει έναν ακόμη σημαντικό και εφικτό παράγοντα για την πρόληψη της νόσου
Η μεγαλύτερη έως σήμερα έρευνα που χρησιμοποίησε γενετική ανάλυση ως μέτρο εκτίμησης της επίδρασης της φυσικής δραστηριότητας στον καρκίνο του προστάτη αποκαλύπτει ότι η αυξημένη σωματική μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην International Journal of Epidemiology.
Στην έρευνα που διεξήχθη από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Bristol με συγχρηματοδότηση από το Παγκόσμιο Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund, WCRF) και την Βρετανική Αντικαρκινική Εταιρία συμμετείχαν πάνω από 140,000 άνδρες εκ των οποίων οι 80,000 είχαν καρκίνο του προστάτη.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με μια παραλλαγή στην αλληλούχιση του DNA που τους καθιστά πιο θετικούς στην σωματική άσκηση είχαν κατά 51% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν είχαν αυτή τη συγκεκριμένη γενετική παραλλαγή. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ευρήματα σχετίζονται με τον συνολικά δραστήριο τρόπο ζωής και όχι μόνο με την εντατική άσκηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της WCRF η φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, του μαστού και της μήτρας, αλλά τα στοιχεία για την επίδρασή της στον καρκίνο του προστάτη ήταν περιορισμένα. Αλλά αυτή η μεγάλη μελέτη, η οποία χρησιμοποιεί τη γενετική ως μέθοδο εκτίμησης της σωματικής δραστηριότητας, αποκαλύπτει ότι η άσκηση μπορεί τελικά να να έχει μεγάλη επίδραση στον καρκίνο του προστάτη.
Η Δρ. Sarah Lewis Λέκτορας ενετικής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Bristol και κύριος συγγραφέας της έρευνας, σχολίασε ότι «η έρευνα αυτή υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει μια μεγαλύτερη δράση της φυσικής δραστηριότητας στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη ενθαρρύνοντας τους άνδρες να είναι περισσότερο δραστήριοι».
Αυτός ο νέος τύπος μελέτης που συνδυάζει τη γενετική, τον τρόπο ζωής και τον κίνδυνο καρκίνου, υποστηρίζει τα στοιχεία προηγούμενων μελετών παρατήρησης ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.