Τριχόπτωση: Οι 5 πιο συνηθισμένες αιτίες και πώς να τις αντιμετωπίσεις
Είναι αλήθεια ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να χάσουν τα μαλλιά τους από τις γυναίκες, αλλά η αραίωση των μαλλιών, η πτώση και η απώλειά τους επηρεάζουν και τα δύο φύλα - και δεν πρέπει πλέον αυτή η κατάσταση να σου ρίχνει το ηθικό. Αλλά δώσε βάση εδώ: Δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος πίσω από την τριχόπτωση - οι αιτίες μπορεί να κυμαίνονται από μια απλή και προσωρινή απώλεια (όπως έλλειψη βιταμίνης) έως την πιο περίπλοκη ή ακόμα και μια υποκείμενη κατάσταση υγείας.
Ευτυχώς, υπάρχουν επίσης πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της τριχόπτωσης τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες (φυσικά εξαρτώνται από την αιτία). Παρακάτω θα διαβάσεις για μερικούς συνηθισμένους λόγους για τους οποίους μπορεί να βλέπεις λιγότερα μαλλιά στο κεφάλι σου - και τι μπορείς να κάνεις για αυτό.
Δεν καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης στη διατροφή σου μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη τριχόπτωση. Μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος για τον οποίο, μερικοί που ακολουθούν τη δίαιτα Keto αναφέρουν κάποια απώλεια μαλλιών από την αλλαγή στις διατροφικές τους συνήθειες.
Μπορείς εύκολα στη διατροφή σου να βάλεις περισσότερα αυγά, κοτόπουλο, φασόλια και γιαούρτι στο καθημερινό σου πρόγραμμα.
Η μαμά σου χάνει επίσης μαλλιά
Σε αντίθεση με τους άνδρες, οι γυναίκες δεν έχουν την τάση να αραιώνουν τα μαλλιά τους, αλλά σε κάποιο τμήμα τους μπορεί να έχουν αισθητή αραίωση των μαλλιών. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως γυναικεία φαλάκρα και μπορεί να είναι κληρονομικό.
Οι γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από τη μινοξιδίλη (Rogaine) για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μαλλιών ή τουλάχιστον στη διατήρηση των μαλλιών που έχουν.
Έχεις θέμα με τον θυρεοειδή
Οι παθήσεις του θυρεοειδούς - όπως ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός - μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά προβλημάτων στα μαλλιά.
Αυτά περιλαμβάνουν: αραίωση ή έλλειψη φρυδιών (κυρίως στην εξωτερική άκρη του φρυδιού), μαλακά και λεπτά μαλλιά που πέφτουν πολύ, αραίωση μαλλιών και λιγότερες τρίχες σε άλλα μέρη του σώματος.
Φυσικά, εάν έχεις τριχόπτωση από πρόβλημα στο θυρεοειδή, το καλύτερο είναι να μιλήσεις με το γιατρό σου σχετικά με τις δυνατότητες θεραπείας - αλλά συνήθως, αντιμετωπίζοντας την αρχική υποκείμενη αιτία θεραπεύονται και τα οποιαδήποτε άλλα σχετικά προβλήματα.
Έχεις χαμηλά επίπεδα σιδήρου
Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας αναφέρει επίσης ότι η απουσία αρκετού σιδήρου από τη διατροφή σου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη τριχόπτωση.
Η αναιμία από την ανεπάρκεια σιδήρου εμφανίζεται όταν δεν έχεις αρκετό σίδηρο στο σώμα σου - τα συμπτώματα των οποίων περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια ή πόνο στο στήθος. Για να διορθωθεί αυτό, ο γιατρός σου μπορεί να σου προτείνει συμπληρώματα σιδήρου ή κάποιες επιλογές ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όπως αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε σίδηρο και βιταμίνη C.
Οι ορμόνες σου αλλάζουν
Ακριβώς όπως γίνεται στην εγκυμοσύνη όπου οι ορμόνες αλλάζουν και μπορεί να προκληθεί απώλεια μαλλιών, το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα αντισυλληπτικά χάπια. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει προσωρινή απώλεια μαλλιών ειδικά μάλιστα εάν έχεις οικογενειακό ιστορικό τριχόπτωσης. Η αλλαγή στην ορμονική ισορροπία που εμφανίζεται κατά την εμμηνόπαυση, μπορεί επίσης να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Εάν τα αντισυλληπτικά χάπια είναι πρόβλημα, μίλα στον γιατρό σου σχετικά με άλλους τύπους αντισύλληψης. Η διακοπή των αντισυλληπτικών δια του στόματος μπορεί επίσης μερικές φορές να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, αλλά αυτό είναι προσωρινό, λένε οι γιατροί.
womenonly.gr