“Φίλη” της καρδιάς, “εχθρός” των ματιών η ασπιρίνη
Μπορεί η ασπιρίνη να είναι φάρμακο για την καρδιά, ωστόσο η μακροχρόνια λήψη της, φαίνεται να σχετίζεται ακόμη και με τύφλωση, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου "JAMA Internal Medicine", μελέτησαν περίπου 2.400 ανθρώπους άνω των 60 ετών που έπαιρναν ασπιρίνη λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μακρόχρονη συχνή λήψη ασπιρίνης διπλασιάζει τον κίνδυνο για «υγρή» εκφύλιση της ωχράς κηλίδας με το πέρασμα των χρόνων. Συγκεκριμένα, η πάθηση πλήττει τον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα ο ασθενής να βλέπει μαύρα στίγματα στο κέντρο του οπτικού του πεδίου.
Οι ερευνητές υπέβαλαν τους ηλικιωμένους ασθενείς σε οφθαλμολογικά τεστ κάθε πέντε χρόνια για ένα διάστημα 15 ετών. Η μελέτη έδειξε ότι το 9,3% το ατόμων, που όπως φάνηκε έπαιρναν ασπιρίνη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα , εμφάνισαν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, έναντι μόνο 3,7% που δεν έπαιρναν ασπιρίνη.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι ο κίνδυνος αυξάνει με το πέρασμα του χρόνου, ανάλογα με το πόσα χρόνια παίρνει κανείς ασπιρίνη. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας προκαλείται από την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων σε λάθος σημείο μέσα στο μάτι, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μικρές αιμορραγίες οι οποίες καταστρέφουν τον αμφιβληστροειδή. Η διαδικασία αυτή γίνεται πολύ γρήγορα και μπορεί να καταστρέψει την όραση του ατόμου μέσα σε λίγες μέρες ενώ το οικογενειακό ιστορικό΄, το κάπνισμα και η ηλικία είναι παράγοντες που επιβραδύνουν ή επιταχύνουν την διαδικασία της εκφύλισης.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ίσως πρέπει να υπάρξει μια νέα αξιολόγηση του κινδύνου της ασπιρίνης για τα μάτια των ηλικιωμένων, ιδίως όσων πάσχουν ήδη από υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο ένα μάτι. Από την άλλη, τόνισαν ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη συνέχιση ή τη διακοπή της θεραπείας με ασπιρίνη και πρέπει κάθε φορά να εξατομικεύεται. "Τα καρδιαγγειακά οφέλη για τις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι περισσότερα από μία πιθανή οφθαλμολογική πάθηση. Οι ασθενείς που ο γιατρός τους έχει συστήσει θεραπευτική αγωγή με ασπιρίνη, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την σταματήσουν εάν δεν το εγκρίνει πρώτα ο γιατρός τους", τόνισαν οι ειδικοί.
Πηγή: news.gr