Ο Αλεξάκης για την τηλεδιάσκεψη του έργου «Σχέδια Δράσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, διαβούλευση του έργου «Σχέδια Δράσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της διαρθρωτικής προσαρμογής του τουριστικού τομέα». Το έργο υλοποιείται μέσω του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) σε συνεργασία με την Ένωση Εταιρειών «DELOITTE BUSINESS SOLUTIONS A.E.- REMACO AE». Την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας & Ανταγωνιστικότητας, κος Αλέξανδρος Αλεξάκης.
Η τοποθέτηση του κου Αλεξάκη παρατίθεται ως ακολούθως:
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ως αμιγώς νησιωτική, προσφέρει εκ των πραγμάτων ανεξάντλητες επιλογές για όσους θέλουν να απολαύσουν ήρεμες διακοπές κάτω από την ήλιο και τις καθαρές θάλασσες του Ιονίου. Άλλωστε σε ορισμένα νησιά του Ιονίου, βρίσκονται κάποιες από τις πιο δημοφιλείς παραλίες παγκοσμίως. Συνεπώς θα μπορούσα να πω ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων εδράζεται στην ενίσχυση του κλασικού τουριστικού μοντέλου “Ήλιος - Θάλασσα”.
Η τουριστική βιομηχανία της Περιφέρειας μας βασίζεται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στο δίπτυχο αυτό, που ίσως να φαίνεται πλέον παρωχημένο, δεδομένου και του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στο οποίο κινούμαστε. Όμως δεν είναι φρόνιμο να δαιμονοποιούμε και να προσπαθούμε να απεμπολήσουμε πρακτικές πάνω στις οποίες βασίστηκε η απαρχή του τουρισμού.
Αντιθέτως πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση και να μην επαναπαυόμαστε, ιδιαίτερα όταν τα δεδομένα είναι απρόβλεπτα και οι συνθήκες συνεχώς μεταβαλλόμενες.
Είναι γεγονός πως έχουν γίνει πολλά λάθη, ενώ απουσίαζε η στρατηγική προσέγγιση της τουριστικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα την αλλοίωση τελικά του ίδιου του προϊόντος και της αποσπασματικής διαχείρισης του.
Τα τελευταία χρόνια κρίνεται ως επιτακτική η ανάγκη διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος και η Περιφέρεια Ιονίων μπορεί να υποστηρίξει ενεργά κάθε τουριστικό προϊόν, μιας και διακρίνεται από ένα πολυσυλλεκτικό υπόβαθρο πλούσιας και μακραίωνης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, περιοχών φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, τοπία της υπαίθρου και παραδοσιακά χωριά, θρησκευτικά δρώμενα και γιορτές που εγείρουν το θρησκευτικό αίσθημα και γενικά καλύπτει ευρύ φάσμα εμπειριών.
Στην Περιφέρεια μας παρά την πολύχρονη πείρα μας στον τουριστικό κλάδο, θεωρώ πως ακόμη υστερούμε σε μια πιο τεχνοκρατική προσέγγιση των παραμέτρων που άπτονται των αρμοδιοτήτων αναλυτών του τουρισμού, επαγγελματιών στον χώρο του branding και του marketing, ανάλυση αγοράς και διαχείριση κινδύνου, κλπ.
Απαιτείται η δημιουργία ενός φορέα που θα αναλάβει την ενοποίηση και ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων, ώστε να ακολουθούμε τις νέες τάσεις και να μπορούμε να προσαρμοστούμε σε οποιαδήποτε εξέλιξη ως ενιαίο σώμα, ως μια οντότητα.
Ως εκ τούτου, βασική στόχευση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι η δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού, καθώς και η Δημιουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού.
Τα τελευταία χρόνια όλα δείχνουν πως και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει κάνει την εμφάνιση του το φαινόμενο του υπερτουρισμού, το οποίο παρατηρείται εντονότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα πεπερασμένο όριο υποδοχής επισκεπτών για κάθε προορισμό, πέραν του οποίου διαρρηγνύεται η ισορροπία της φέρουσας ικανότητας ενός τόπου, σε όρους αειφορίας, οικιστικής οργάνωσης και εύρυθμης λειτουργίας πόλεων και οικιστικών συνόλων.
Το ζήτημα αυτό απασχολεί δημοφιλείς προορισμούς και βρίσκεται στην ατζέντα πολλών διεθνών fora για τον τουρισμό.
Για παράδειγμα, η γραφική πόλη Μπριζ στο Βέλγιο ανακοίνωσε πως δεν θα διαφημίζει πια ημερήσιες εκδρομές, θα περιορίσει τον αριθμό των σκαφών που δένουν σε κοντινές περιοχές και θα παρέμβει για να αμβλύνει την πολύ αυξημένη κίνηση του Σαββατοκύριακου. Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, η πόλη είχε την τελευταία 2ετία αύξηση 28% στον τουρισμό, ενώ ο δήμαρχος της πόλης αμφισβητεί τη δυνατότητά της να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο αριθμό τουριστών. «Πρέπει να ελέγξουμε τη ροή ακόμα περισσότερο εάν δεν θέλουμε η Μπρίζ να γίνει μια κανονική Ντίσνεϊλαντ» τονίζει.
Πέρσι, ακόμα μία πόλη – μνημείο της Unesco, το Ντουμπρόβνικ, ανακοίνωσε περιορισμούς στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων. Απαγορεύτηκαν τα «τραπεζάκια έξω» και έγιναν επιχειρήσεις περιορισμού των πλανόδιων πωλητών, που εξυπηρετούσαν τα στίφη των τουριστών.
Και φυσικά παραμένει το γεγονός του εκσυγχρονισμού των υποδομών, προκειμένου ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της διεθνούς αγοράς και του ανταγωνισμού.
Προφανώς η πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας προκαλεί έντονο προβληματισμό για τα τεκταινόμενα στον τουρισμό, αλλά παράλληλα μπορεί να δώσει το έναυσμα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικής ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης, βασισμένης στην ορθολογική διαχείριση του περιβαλλοντικού και οικιστικού αποθέματος.
Στην διαβούλευση συμμετείχαν οι κκ: Γεώργιος Στασινόπουλος Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ζακύνθου, Σταύρος Τραυλός, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κεφαλληνίας – Ιθάκης, Χριστίνα Τετράδη, εκπρόσωπος ΞΕΕ και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου, Στέφανος Παπανίκος, στέλεχος Deloide, Δημήτρης Ψαράς , στέλεχος Deloide, Αθηνά Σπυροπούλου και Γεώργιος Δάφνος , στελέχη REMACO.
Από το Γραφείο Τύπου.