Αγωνία για τη μικρή φάλαινα: Καταδύθηκε στον Σαρωνικό Κόλπο – Σε ετοιμότητα οι ειδικοί
Σε μεγάλο βάθος με κατεύθυνση στον Σαρωνικό κόλπο καταδύθηκε η νεαρή αρσενική φάλαινα που ξεβράστηκε το πρωί της Παρασκευής στα ρηχά της παραλίας του Αλίμου και το πρωί του Σαββάτου εθεάθη σε βραχώδη ακτή της παραλίας Σελίνια Σαλαμίνας.
Εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Δικτύου Διάσωσης Θαλάσσιων Θηλαστικών χορήγησαν στη φάλαινα αντιβιοτικά, παυσίπονα και κορτιζόνη και παραμένουν σε ετοιμότητα να παρέμβουν σε περίπτωση που εντοπιστεί και πάλι σε ρηχά νερά.
Το Λιμενικό Σώμα, σε συνεννόηση με το υπουργείο Ναυτιλίας θα παραμείνει σε επαγρύπνηση με συνεχείς περιπολίες γύρω από το νησί για τα επόμενα 24ωρα.
Βγήκε μόνη της στην ανοιχτή θάλασσα μετά από τη φαρμακευτική αγωγή
To απόγευμα του Σαββάτου η φάλαινα βγήκε από μόνη της στην ανοιχτή θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας διάσωσης του ΑΡΙΩΝ στο διαδίκτυο. Νωρίτερα, η μικρή φάλαινα είχε εντοπιστεί, το πρωί του Σαββάτου, σε βραχώδη ακτή της παραλίας Σελίνια της Σαλαμίνας.
Σε επιφυλακή διασώστες, λιμενικό και κτηνίατροι
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «μετά τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής ο "ζιφιός" έδειξε σημεία έντονης βελτίωσης». Η ομάδα διάσωσης ΑΡΙΩΝ αναφέρει, επίσης, ότι ήταν προγραμματισμένος ακτινολογικός έλεγχος στο ρύγχος, αλλά το ζώο απομακρύνθηκε από μόνο του πλέοντας προς τα ανοιχτά. Οι κτηνίατροι βιολόγοι και εθελοντές δύτες παραμένουν στην περιοχή μέχρι νεοτέρας ενώ έχουν ενημερωθεί και τα πλησιέστερα λιμεναρχεία σε περίπτωση που ο "ζιφιός" επαναπροσαράξει σε άλλη περιοχή.
Υπό παρακολούθηση το θηλαστικό
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια κτηνιατρικής ΑΠΘ, Νατάσα Κομνηνού, ανέφερε το συγκεκριμένο είδος προτιμά τα βαθιά νερά μέχρι και 3.000 μέτρα. Σημείωσε πως η φάλαινα θα παρακολουθείται από τις ομάδες διάσωσης των κτηνιάτρων, από το λιμενικό και τους διασώστες αν το ζώο επανεμφανιστεί κάπου.
Η ίδια ξεκαθάρισε ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί και να γίνει περίθαλψη εκτός θάλασσας. Επισήμανε πως φαίνεται μια μικρή ανταπόκριση αλλά είναι δύσκολη η κατάσταση της. «Θα κάνουμε το καλύτερο του δίνουμε λίγο χρόνο και από εκεί και πέρα θα το παρακολουθούμε συστηματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Προς στιγμήν έχει διαπιστωθεί ότι το ζώο πάσχει από σοβαρή λευκοπενεία, σοβαρή αφυδάτωση, αναιμία και ένα σοβαρό τραύμα στην κάτω γνάθο το οποίο μπορεί να δυσκόλεψε το ζώο και να το οδήγησε στα ρηχά. Έχει γίνει θεραπευτική αγωγή με υγρά ηλεκτρολύτες και φάρμακα και έχει υποστηριχθεί μέχρι τώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά καθηγήτρια.
Πηγή: ethnos.gr