MeNowMeToo: Σοκαριστικά τα στοιχεία για τη σεξουαλική κακοποίηση στην Ελλάδα - Tι ανακοίνωσαν η Σοφία Μπεκατώρου και το Ε.Δ.κ.Β.

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 20:06

MeNowMeToo: Σοκαριστικά τα στοιχεία για τη σεξουαλική κακοποίηση στην Ελλάδα - Tι ανακοίνωσαν η Σοφία Μπεκατώρου και το Ε.Δ.κ.Β.

 Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β.) και η Σοφία Μπεκατώρου ανακοίνωσαν την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022 σε συνέντευξη Τύπου, τα πρώτα στοιχεία από τη λειτουργία της πλατφόρμας #MeNow_MeToo που ξεκίνησε πριν από ενάμισι μήνα.

Την εκδήλωση, που συντόνισε η δημοσιογράφος Φρύνη Τσάκωνα, τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας κα Μαρία Συρεγγέλα, εκπρόσωποι φορέων, υποστηρικτές και εθελόντριες του Ε.Δ.κ.Β.

Στην πλατφόρμα menowmetoo.gr μπορεί κάθε άτομο να:

  • α) περιγράψει την εμπειρία κακοποίησης που έχει ζήσει (ανώνυμα)
  • β) να ονοματίσει τον δράστη αλλά και το πλαίσιο στο οποίο συνέβη το περιστατικό.

Στην πλατφόρμα #MeNow_MeToo υποβάλλονται κατά μέσο όρο σχεδόν 4 μαρτυρίες την ΗΜΕΡΑ.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το φαινόμενο της κακοποίησης συνέβαινε ΠΑΝΤΑ… συμβαίνει ΑΚΟΜΑ… συνέβαινε και Συμβαίνει ΠΑΝΤΟΥ… σε χώρους και πλαίσια που θα έπρεπε να νιώθουμε και να είμαστε ασφαλείς.

κακοποίηση-καταγγελία metoomenow

Από την ανάλυση των πρώτων 150 μαρτυριών, προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαρτυριών (96,7%) προέρχεται από γυναίκες.

Το 70,7% αφορά σε σεξουαλική κακοποίηση [34,7% με σωματική επαφή (με ανήλικο ή σεξ. πράξεις χωρίς συναίνεση, 18%, βιασμός, 16% σεξουαλική επίθεση, 2% μέσω εικόνας], το 18% αφορά σε σεξουαλική παρενόχληση, το 5,3 σε άλλες μορφές συντροφικής βίας πλην σεξουαλικής και 6% άλλες μορφές.

Το 22% των μαρτυριών αφορά σε περιστατικά που έχουν συμβεί στην οικογένεια, το 20% σε εκπαιδευτικά πλαίσια, το 15% σε περιπτώσεις συντροφικής βίας, το 14% σχετίζεται με χώρους διασκέδασης, το 9% σε εργασιακά πλαίσια, το 7% σε χώρους υγείας, στο 6% τα περιστατικά έχουν συμβεί στη γειτονιά, ένα 3% χώρους άθλησης, και 4% σε περιπτώσεις κάλυψης αναγκών (π.χ. αγορά προϊόντων και/ή λήψη υπηρεσιών είτε κατ’ οίκον είτε σε επαγγελματικό χώρο.

Δράστης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού (έως 14 ετών) είναι κοντινός συγγενής (ξάδελφος, πατέρας, θείος, αδελφός) για 1:4 παιδιά (25,4%) ή άτομο σε θέση ευθύνης (εκπαιδευτικός, ιατρός, προπονητής, ομαδάρχης) για 1:5 παιδιά (19,5%).

Στις έφηβες (14+-18), σχεδόν 3:10 (27,5%) αναφέρουν σεξουαλική κακοποίηση/παρενόχληση από άτομο σε θέση ευθύνης ενώ σχεδόν 4:10 (36,4%) από άτομο με το οποίο βγήκαν ραντεβού ή που το θεωρούσαν σύντροφό τους (ενδεχόμενη αποπλάνηση). Παρόμοιο είναι το ποσοστό στις ενήλικες γυναίκες, όπου 1:3 (32,8%) αναφέρει κακοποίηση από σύντροφο (ραντεβού-ερωτική/σεξουαλική σχέση).

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου ανακοινώθηκαν τα πλαίσια που έχουν αναφερθεί ονομαστικά στις μαρτυρίες, τα οποία περιλαμβάνουν σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης, σχολές και πανεπιστήμια, φροντιστήρια, νοσοκομεία, κλινικές και ιατρεία, δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις, αθλητικούς χώρους, γυμναστήρια, κατασκηνώσεις, μέσα μαζικής μεταφοράς, θρησκευτικούς χώρους.

Η λίστα με τα στοιχεία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα menowmetoo.gr

«Στόχος μας με την πρωτοβουλία #MeNow_MeToo είναι να στηρίξουμε έμπρακτα όσα άτομα είναι ήδη έτοιμα να καταγγείλουν, αλλά και εκείνα που ακόμα προσπαθούν να απαλλαχθούν από την ντροπή, την ενοχή και το φόβο που εμείς, η κοινωνία, έχουμε φροντίσει να καλλιεργήσουμε σε εκείνα και όχι στους δράστες».

Στο #MeNowMeToo

  • 1) δημοσιοποιούμε τις εμπειρίες σας ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΩΝΥΜΑ και λίστες με τα πλαίσια όπου συνέβησαν, ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ
  • 2) διευκολύνουμε τη «διασύνδεση» όσων κακοποιήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο και/ή από τον ίδιο δράστη, που τώρα δεν έχουν τρόπο να το κάνουν
  • 3) καταγράφουμε τις ελλείψεις, τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες και διατυπώνουμε προτάσεις

Στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε:

  • α) ανάπτυξη μηδενικής ανοχής σε όλα τα οργανωμένα πλαίσια
  • β) θεσμοθετημένη πρόληψη και προστασία, στήριξη και ενδυνάμωση θυμάτων και απρόσκοπτη πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη
  • γ) έγκαιρο εντοπισμό των δραστών, ο οποίος αποσκοπεί και στην αποτροπή μελλοντικών εγκλημάτων τους.

«Έχει έρθει η στιγμή που τα θύματα μιλούν δυνατά και καθαρά επειδή πλέον ξέρουν ότι αυτός που πρέπει να ντρέπεται είναι ο δράστης! Κι εμείς οφείλουμε να καλλιεργήσουμε στην καθημερινότητά μας μηδενική ανοχή στη βία, παρέχοντας στα θύματα α) διαδικασίες αναφοράς και προστασίας τους (απλές, γρήγορες, με συγκεκριμένα βήματα) και β) πρόσβαση στη Δικαιοσύνη οποτεδήποτε το επιλέξουν, παρέχοντας άμεση ιατροδικαστική εξέταση και συλλογή στοιχείων τεκμηρίωσης και ταυτοποίησης του δράστη, πλήρως αποσυνδεδεμένη από την υποβολή καταγγελίας και νομικές διαδικασίες που δεν θα είναι τόσο χρονοβόρες, κοστοβόρες και ψυχοφθόρες» δήλωσε η Πρόεδρος του Ε.Δ.κ.Β., Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγος, Ph.D.

«Στηρίζουμε τα επιζώντα άτομα που έχουν υποστεί κακοποίηση, και καλώ τα θύματα να μιλήσουν και να καταθέσουν τις εμπειρίες τους στην πλατφόρμα #MeNow_MeToo. Συλλέγουμε τις μαρτυρίες προστατεύοντας την ανωνυμία και στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Είμαστε δίπλα σε κάθε άτομο όταν επιλέξει να μιλήσει με στόχο προσφέρουμε κατευθύνσεις και στήριξη με ολιστική προσέγγιση» δήλωσε η Σοφία Μπεκατώρου, Χρυσή Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας, Ψυχολόγος Bsc., Υπεύθυνη υλοποίησης προγράμματος  S.O.F.I.A. project.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Μαρία Συρεγγέλα στην ομιλία της δήλωσε: «Μέχρι πρότινος τα θύματα φοβόντουσαν να μιλήσουν. Αυτό όμως αλλάζει. Η κοινωνία έχει ωριμάσει και ακούει τα θύματα βίας. Στο πλευρό των θυμάτων είναι και η Πολιτεία, προωθώντας σειρά μέτρων και δράσεων για την πρόληψη και καταπολέμηση της κακοποίησης. Στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια όπως είναι το #MeNow_MeToo γιατί ο σκοπός είναι κοινός και προωθούμε τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών».

Πηγή: enikos.gr

{https://www.youtube.com/watch?v=O4vE6FvWtik}




00 inkefalonia general ad 300X250