Φλέγεται η Ουκρανία: Δραματικές ώρες σε Κίεβο και Μποροντιάνκα, ανθρωπιστική κρίση σε Μαριούπολη

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 05 Μαρτίου 2022 08:12

Φλέγεται η Ουκρανία: Δραματικές ώρες σε Κίεβο και Μποροντιάνκα, ανθρωπιστική κρίση σε Μαριούπολη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για 9η μέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τα ρωσικά στρατεύματα να εξαπολύουν πλέον ολομέτωπη επίθεση, κυρίως στις μεγάλες πόλεις.

Περίπου 100 άνθρωποι ενδέχεται να παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια μετά την επίθεση με πυραύλους που έπληξε ένα μεγάλο συγκρότημα διαμερισμάτων στη Mποροντιάνκα, μια μικρή πόλη 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, ανακοίνωσε η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας είπε στο CNN ότι «περίπου 100 άνθρωποι μπορεί να έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια» μετά την επίθεση την Πέμπτη, αλλά «είναι αδύνατο να δοθεί πιο ακριβής αριθμός αυτή τη στιγμή».

«Οι διασώστες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους ανθρώπους λόγω των συνεχών βομβαρδισμών. Είμαστε έτοιμοι να απομακρύνουμε τους ανθρώπους μόλις υπάρξει συμφωνία για έναν ειρηνευτικό διάδρομο», ανέφερε ο ίδιος.

Ένα βίντεο για τις καταστροφές που έχει υποστεί η πόλη Μποροντιάνκα δημοσιεύει το BBC:

Βομβαρδίζεται το Κίεβο - Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που μπήκε ήδη στη δεύτερη εβδομάδα, σημαδεύεται πλέον από ολοένα και φονικότερες επιθέσεις, κατά τα φαινόμενα χωρίς καμία διάκριση, ακόμη και εναντίον κατοικημένων ζωνών, όπως η κωμόπολη Ιρπίν, όπου ζει ο Γεβγκέν.

Πυκνός μαύρος καπνός υψώνεται από τα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου, καθώς συνεχίστηκαν σχεδόν αδιάκοπα οι ρωσικοί βομβαρδισμοί. Οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι και σαστισμένοι.

Ο ρωσικός στρατός θα δυσκολευτεί να καταλάβει το Ιρπίν, επειδή η Ουκρανία έλαβε μια ριζοσπαστική απόφαση: ανατίναξε τις γέφυρες στη δυτική πλευρά του Κιέβου.

Σύμφωνα με τους κατοίκους του Ιρπίν, τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή τα ρωσικά άρματα κατέστρεψαν μια αποθήκη που ανήκε στην αμερικανική εταιρεία καλλυντικών Mary Kay.

«Δεν ξέρω τι κάνουν εκεί τα άρματα, αφού δεν μπορούν να περάσουν τον ποταμό για να μπουν στο Κίεβο», παρατήρησε ο Βασίλ Πριχόντοκ, ένας φύλακας ασφαλείας. «Πυροβολούν κάτι, μετά οπισθοχωρούν. Ίσως προσπαθούν απλώς να μας φοβίσουν», πρόσθεσε 47χρονος άνδρας.

Η γειτονική πόλη Μπούτσα έγινε νεκροταφείο για τα ρωσικά τεθωρακισμένα που επιχειρούσαν να μπουν στην ουκρανική πρωτεύουσα, την περασμένη εβδομάδα. Ένας ολόκληρος δρόμος αυτής της έρημης και εν μέρει καταστραμμένης πόλης είναι γεμάτος με ό,τι απέμεινε από τα καμένα άρματα και άλλα οχήματα που φέρουν το χαρακτηριστικό διακριτικό «V». Το διακριτικό αυτό υπήρχε στο ρωσικό στρατιωτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες στα στρατιωτικά γυμνάσια που έκανε ο ρωσικός στρατός στη γειτονική Λευκορωσία, κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία.

Δήμαρχος Μαριούπολης: Έκκληση για στρατιωτική βοήθεια

Ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο έκανε έκκληση για στρατιωτική βοήθεια αλλά και για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να μπορέσουν να φύγουν ορισμένοι από τους 400.000 κατοίκους. Εδώ και πέντε ημέρες η Μαριούπολη βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει.

«Απλώς καταστρεφόμαστε», είπε ο δήμαρχος, περιγράφοντας τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές και νοσοκομεία. «Θέλουν να σβήσουν τη Μαριούπολη και τους κατοίκους της από το πρόσωπο της Γης», πρόσθεσε, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με πολλές διακοπές.

Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων 

Παράλληλα, ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, ο τρίτος, αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως επιβεβαίωσε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Την ίδια ώρα, αντιπολεμικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ευρώπη, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, να μιλάει μέσω Zoom και να τονίζει πως «αν η Ουκρανία δεν αντέξει, δεν θα αντέξει και η Ευρώπη».

dikaiologitika.gr




00 inkefalonia general ad 300X250