Στο Ντουμπάι βρήκαν καταφύγιο οι φίλοι του Πούτιν

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 14:59

Στο Ντουμπάι βρήκαν καταφύγιο οι φίλοι του Πούτιν

Εξελίχθηκε σε «παιδική χαρά» για τους Ρώσους μεγιστάνες και σαμποτάρει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων

Στο Ντουμπάι, έναν τεχνητό επίγειο παράδεισο, με εντυπωσιακούς ουρανοξύστες και παραλίες, κυριαρχούν τα πολυτελή ξενοδοχεία και οι επαύλεις. Μεταξύ των ιδιοκτητών των μεγαλοπρεπών οικοδομημάτων συγκαταλέγονται τουλάχιστον 20 συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Πούτιν, όπως ένας κυβερνήτης περιφέρειας και επικεφαλής πυρηνικού εργοστασίου, ένας μεγιστάνας του κατασκευαστικού κλάδου και πρώην γερουσιαστής και ένας βαθύπλουτος Λευκορώσος καπνέμπορος.

Συνολικά 38 επιχειρηματίες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι του περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία στο Ντουμπάι, με τη συνδυαστική αξία της να ανέρχεται σε 314 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Κέντρο Εξελιγμένων Αμυντικών Μελετών. Σε έξι από αυτούς έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., ενώ ένας ολιγάρχης, έναντι του οποίου επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις, έχει ελλιμενίσει εκεί τη θαλαμηγό του. Ολοι τους, επί του παρόντος, θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα περισσότερα κράτη του κόσμου επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις κατά των ρωσικών τραπεζών και προσώπων του περιβάλλοντος Πούτιν. Ακόμη και τραπεζιτικά κέντρα, όπως η Ελβετία, το Μονακό και τα νησιά Κέιμαν, συμβάλλουν στην προσπάθεια οικονομικής ασφυξίας του ρωσικού καθεστώτος.

Εξελίχθηκε σε «παιδική χαρά» για τους Ρώσους μεγιστάνες και σαμποτάρει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων.

Μία από τις εξαιρέσεις στην προσπάθεια είναι το Ντουμπάι, το κοσμοπολίτικο θέρετρο και οικονομικό κέντρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Παρότι σύμμαχος των ΗΠΑ, στα θέματα Μέσης Ανατολής, το Ντουμπάι, τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε σε ένα είδος «παιδικής χαράς» για τους Ρώσους μεγιστάνες, εν μέρει επειδή οι Αρχές δεν κάνουν αδιάκριτες ερωτήσεις για την προέλευση των χρημάτων τους. Σήμερα, το εμιράτο αποτελεί καταφύγιο για τους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι επιζητούν να μειώσουν την ένταση των κυρώσεων που τους επιβλήθηκαν.

Σύμμαχοι της Μόσχας

Στην πραγματικότητα, η στάση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αποκαλύπτει τις εντάσεις που υποκρύπτουν οι σχέσεις των ΗΠΑ με κάποιους από τους στενότερους Αραβες συμμάχους τους. Τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, αντί να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους προς τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό καταγγέλλοντας τη ρωσική εισβολή, έδωσαν προτεραιότητα στις σχέσεις τους με τη Μόσχα. Οι δύο πρώτες απέρριψαν το αίτημα των ΗΠΑ για αύξηση της παροχής πετρελαίου προκειμένου να αμβλυνθεί η ενεργειακή κρίση, ενώ η Αίγυπτος σιώπησε για την εισβολή και προχώρησε στη σύναψη δανείου 25 δισ. δολαρίων από τη Μόσχα για την κατασκευή εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας. Η στάση του Ντουμπάι, ωστόσο, είναι περισσότερο κατακριτέα επειδή σήμερα κατέχει μία από τις έδρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αξιωματούχοι του εμιράτου, άλλωστε, διαβεβαίωναν τους Ρώσους ότι δεν θα εφαρμόσουν τις κυρώσεις εκτός και αν αποφασιστούν από τον ΟΗΕ, όπου η Ρωσία θα ασκούσε βέτο.

Ο αποκλεισμός των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το διεθνές σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών (SWIFT) αναμφίβολα έχει δυσκολέψει τη ζωή των Ρώσων ολιγαρχών στο Ντουμπάι. Ισως αν η Ουάσιγκτον απειλήσει την ηγεσία των ΗΑΕ ότι θα περιορίσει τη δική τους πρόσβαση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, να τα κινητοποιήσει να συμβάλουν στην παγκόσμια προσπάθεια οικονομικού αποκλεισμού της Ρωσίας.

πηγή: kathimerini.gr




00 inkefalonia general ad 300X250