Παράνομο το Mall - «Παράθυρο» για τη λειτουργία του
Παρά την γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας -σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών-που έκρινε άκυρη την άδεια ανέγερσης του εμπορικού κέντρου στο Μαρούσι, επειδή δεν προηγήθηκε περιβαλλοντική μελέτη, υπάρχει νομική λύση για να μην κατεδαφιστεί το κτίσμα, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι. Η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται με το νέο δικαστικό έτος που αρχίζει 17 Σεπτεμβρίου 2013. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι σύμβουλοι Επικρατείας, μετά από μια δικαστική διαδρομή που ξεπέρασε τα δέκα χρόνια έκριναν με μεγάλη πλειοψηφία ότι ο νόμος 3207/2003 που επέτρεψε την κατασκευή του μεγαλύτερου στην νοτιοανατολική Ευρώπη εμπορικού κέντρου 75.000 τετραγωνικών μέτρων, δεν είναι νόμιμος καθώς δεν προηγήθηκε -όπως απαιτεί το Σύνταγμα- η έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης.
Με τον επίμαχο νόμο χορηγήθηκε οικοδομική άδεια ανέγερσης του The Mall, ιδιοκτησίας της εταιρείας Lamda Development, του Ομίλου Λάτση αλλά κάτοικοι του Αμαρουσίου προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητούσαν την ακύρωση της οικοδομικής άδειας κατασκευής του εν λόγω εμπορικού κέντρου ενώ η υπόθεση απασχόλησε και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Οι δικαστές, έκριναν ότι ο επίμαχος νόμος είναι αντισυνταγματικός, διότι ότι δεν είναι δυνατόν διοικητικές πράξεις όπως η έκδοση οικοδομικής άδειας να θεσπίζονται με νόμο, γιατί με αυτό τον τρόπο φαλκιδεύεται το δικαίωμα των πολιτών για δικαστική προστασία.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας δέχθηκαν ότι μπορεί η διοίκηση (αρμόδιοι υπουργοί) με νόμο να χορηγεί οικοδομική άδεια (κάτι ανάλογο είχε γίνει και με την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου στο Θεσσαλικό κάμπο), ωστόσο έκριναν ότι σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών (άρθρο 24 του Συντάγματος) και με τις προδιαγραφές που θα τηρούνταν εάν γίνονταν με διοικητική πράξη, δηλαδή με υπουργική απόφαση.
Κατόπιν αυτών κρίθηκε ότι η οικοδομική άδεια για την κατασκευή του επίμαχου εμπορικοί κέντρου είναι άκυρη γιατί δεν συντάχθηκε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οι πολεοδομικές ρυθμίσεις έγιναν με μελέτη που δεν ήταν επαρκής και αιτιολογημένη.
Ωστόσο, δικαστικοί κύκλοι σημείωναν, ότι παρ΄όλα αυτά υπάρχει νομική λύση για να αποφευχθεί κατεδάφιση του εμπορικού κέντρου και αυτή δεν είναι άλλη παρά να συνταχθεί εκ των υστέρων η μελέτη περιβαλλοντικών όρων, τονίζοντας επίσης ότι σχετική απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επιτρέπει παρόμοιες λύσεις.